Seimas apsispręs dėl cukraus, saldiklių ir pridėtinio kvapo turinčių elektroninių cigarečių uždraudimo

Antradienį Seimas ketina apsispręsti dėl elektroninių cigarečių, skystyje turinčių cukraus ar saldiklių, uždraudimo. Taip pat bus sprendžiama, ar reikėtų uždrausti pardavinėti elektronines cigaretes ir jų pildykles, turinčias pridėtinio kvapo ar skonio.

Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė

Dec 19, 2023, 9:30 AM

„Cukrus ir saldikliai daro elektronines cigaretes patraukliomis jauniems žmonėms, nepilnamečiams. Netrūksta mokslinių įrodymų, kad būtent vaikams, palyginti su suaugusiaisiais, labiau patinka saldus skonis“, – teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

„Uždraudus naudoti cukrų ir (ar) saldiklius elektroninių cigarečių ir jų pildyklių skysčių sudėtyje, jos pasidarytų nepatrauklios būtent minėtai asmenų grupei“, – priduriama rašte.

Kitu įstatymo projektu siūloma uždrausti pardavinėti elektronines cigaretes ir jų pildykles, turinčias pridėtinio kvapo ar skonio, išskyrus tabako kvapą ir skonį.

„Tikėtina, jog tai mažins elektroninių cigarečių ir jų pildyklių patrauklumą, užkirs kelią įstatymo nuostatų skirtingam traktavimui“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Be to, tuo pačiu įstatymo pakeitimu siekiama įtvirtinti galimybę poįstatyminiuose teisės aktuose nurodyti konkrečias leidžiamas chemines medžiagas, suteikiančias elektroninėms cigaretėms, elektroninių cigarečių pildyklėms tabako skonį ir kvapą bei nurodyti šių medžiagų CAS numerius.

„Tai apribotų ekonominės veiklos vykdytojams apeiti įstatymo draudimus bei apribotų galimybę tiekti rinkai elektronines cigaretes ir elektroninių cigarečių pildykles, turinčių tam tikro ne tabako kvapo ir (ar) skonio savybių“, – pažymima aiškinamajame rašte.

Taip pat siūloma nikotino neturinčioms elektroninėms cigaretėms ir jų pildyklėms netaikyti reikalavimo nurodyti įspėjimą galimą žalą sveikatai.

„Tikėtina, tai užkirstų kelią galimam elektroninių cigarečių, elektroninių cigarečių pildyklių vartotojų klaidinimui“, – teigiama rašte.

Šiuo metu Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės statymu draudžiama parduoti elektronines cigaretes ir elektroninių cigarečių pildykles su skysčiu, jeigu šiame skystyje yra kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako kvapą ir (ar) skonį, kofeino arba taurino, arba kitų priedų ir stimuliuojamųjų junginių, kurie siejami su energija ir gyvybingumu, vitaminų arba kitų priedų.

„Siekiant padaryti elektronines cigaretes nepatraukliomis nepilnamečiams ir jauniems asmenims būtina imtis papildomų priemonių ir eliminuoti kitus minėtoms asmenų grupėms patrauklius elementus ir savybes“, – pažymima aiškinamajame rašte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.