SAM apžvelgė šiemet įvykdytas permainas: gydytojai turi mažiau popierizmo

Pratęstas šeimos gydytojo siuntimų galiojimo laikas, suteikta daugiau įgaliojimų slaugytojams, supaprastinta pacientų stebėjimo bei neįgalumo nustatymo ir nedarbingumo pažymėjimų išdavimo tvarka, atsisakyta perteklinių dokumentų, pažymų ir siuntimų – svarbius šių metų sprendimus pranešime žiniasklaidai išskyrė sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Poliklinika<br>V.Balkūno nuotr.
Poliklinika<br>V.Balkūno nuotr.
Poliklinika<br>T.Bauro nuotr.
Poliklinika<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Sveikatos apsaugos ministerija

2023-12-27 15:45

Jame pabrėžiama, kad šios ir kitos priemonės sumažins administracinę naštą gydytojams, leis jiems daugiau laiko skirti ne dokumentų pildymui, o pacientų apžiūrai ir konsultavimui.

„Tęsiant dialogą su gydytojų bendruomene, šiemet buvo įgyvendinta ne viena biurokratijos mažinimo priemonė, kurios naudą pajuto ir pacientai, ir medikai. Tarp reikšmingiausių galima paminėti siuntimų prailginimą, lėtinėmis ligomis sergančių asmenų paprastesnę stebėseną, supaprastintą neįgalumo nustatymo procedūrą. Medikų balsas bus girdimas ir toliau, jų išsakytos pastabos virs pokyčiais“, – cituojamas sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Siekiant išvengti situacijų, kai dėl įvairių priežasčių pacientui laiku neužsiregistravus konsultacijai ir pasibaigus siuntimo galiojimo laikui, pacientas vėl turi kreiptis į šeimos gydytoją, siuntimo galiojimas buvo prailgintas iki 180 dienų.

Išimtis padaryta tik fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo paslaugoms – joms užsiregistruoti pacientai turi 60 dienų nuo siuntimo išrašymo. Siuntimo galiojimas medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui taip pat buvo prailgintas iki 2 mėnesių (nuo 10 darbo dienų).

Lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ilgalaikis stebėjimas tapo paprastesnis, nes gydytojams nebereikia sudarinėti šių pacientų sąrašų, o siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai šeimos gydytojams pakanka išrašyti tik vieną kartą.

Skatinant gydytojus specialistus išsamiau ištirti pacientus vieno vizito metu, atliekant dvi ir daugiau intervencijų, buvo padidinti išplėstinių konsultacijų įkainiai. Tokios konsultacijos padeda mažinti ne tik vizitų ir pildomų dokumentų skaičių, bet ir eiles pas gydytojus.

Atsisakius perteklinių tyrimų, specialistų išvadų, su diagnostika ir gydymu nesusijusių veiksmų, šeimos gydytojams tapo paprasčiau išrašyti siuntimus į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą (NDNT). Jeigu asmeniui nėra prognozuojamas sveikatos būklės pagerėjimas, nuo šiol negalia nustatoma neterminuotai. Tai reiškia, kad gydytojui nebereikės to paties asmens pakartotinai siųsti į NDNT.

Padidėjus sergamumui peršalimo ligomis, kai per savaitę fiksuojamų gripo, ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų ir COVID-19 ligos atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų viršija 800, gydytojams sudaryta galimybė išduoti nedarbingumo pažymėjimus nuotoliniu būdu, nuotolinės konsultacijos metu.

Šeimos gydytojams taip pat nebereikia pildyti šių perteklinių dokumentų:

– paskyrimo atlikti šulinių ir gręžinių vandens tyrimą, jeigu vandenį maistui vartoja nėščioji arba kūdikiai iki šešių mėnesių amžiaus – dėl tokio tyrimo reikia kreiptis tiesiogiai į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC);

– siuntimų medicininės reabilitacijos paslaugoms – nuo šiol juos išrašyti gali fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojai;

– išrašo iš medicinos dokumentų (forma Nr. 027/a) prieš profilaktinį sveikatos patikrinimą;

– pranešimų NVSC apie įtariamą ir (ar) nustatytą COVID-19 ligos atvejį.

SAM ketina tęsti dialogą su gydytojų bendruomene, mažinant biurokratinę naštą gydytojams ir trumpinant paciento kelią jam reikalingų paslaugų link. Kitų metų pradžioje, atlikus reikiamus Sveikatos sistemos įstatymo pakeitimus, pacientui, patekusiam į skubiosios pagalbos skyrių, bus sudaryta galimybė gauti siuntimą tiesiai pas gydytoją specialistą, nesikreipiant į šeimos gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.