Šventiniu laikotarpiu padidėjus vaistų poreikiui, socialdemokratai prašo A. Dulkio išplėsti budinčių vaistinių tinklą

Seimo nariai socialdemokratai Linas Jonauskas ir Orinta Leiputė kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, prašydami išsiaiškinti savivaldybėse esančių vaistinių darbo poreikį šventiniu laikotarpiu, kai vaistų poreikis itin padidėja. Parlamentarai taip pat ragina sukurti vaistinių budėjimo sistemą, kuri padėtų šventiniu laikotarpiu užtikrinti vaistų prieinamumą.

Vaistinė<br>R.Neverbicko nuotr.
Vaistinė<br>R.Neverbicko nuotr.
Vaistinė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vaistinė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 28, 2023, 9:27 AM

Pasak socialdemokratų L. Jonausko ir O. Leiputės, šiuo metu visoje Lietuvoje veikiančios tik šešios budinčios vaistinės neužtikrina vaistų prieinamumo.

„Šventiniu laikotarpiu itin padidėja vaistų poreikis. Prie kai kurių didžiųjų miestų budinčių vaistinių nusidriekia ilgos žmonių eilės, žmonės skundžiasi, kad sunegalavę šventiniu laikotarpiu ir gyvenantys toli nuo budinčių vaistinių, neturi galimybių įsigyti jiems reikalingų vaistų. Visą parą ištisus metus Lietuvoje dirba tik šešios vaistinės, esančios Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje ir Jurbarke.

Ką daryti žmonėms, kurie gyvena toli nuo šių miestų? Ką daryti tiems, kurie iš ligoninės skubios pagalbos skyriaus šventiniu laikotarpiu siunčiami gydytis namuose su gydytojo receptu vaistams? Gydymą jie gali pradėti tik geriausiu atveju po kelių dienų, pasibaigus šventėms ir pradėjus dirbti įprastu laiku veikiančioms vaistinėms. Kai kuriais atvejais vaistų neprieinamumas pacientui gali tapti pražūtingu“, – sako Seimo narys Linas Jonauskas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad didesnis budinčių vaistinių tinklas svarbus ne tik Lietuvos gyventojams, bet ir svečiams.

„Neseniai atidaryta budinti vaistinė Klaipėdoje dažnai aptarnauja ne tik miesto gyventojus, bet ir atvykstančius iš Palangos, Šventosios, Nidos. Kai padidėja turistų srautai kurortiniuose miestuose, padidėja ir vaistinių prieinamumo poreikis.

Negi turistas, besilankantis Nidoje ir sunegalavęs važiuos ieškoti budinčios vaistinės? Dažnai žmonės sunegalavę ir neturėdami galimybės įsigyti reikiamų vaistų, kviečiasi greitąją pagalbą ir taip bereikalingai apkrauna sveikatos priežiūros sistemą. Budinčių vaistinių tinklas tikrai turėtų būti išplėstas, apgalvojant, kur dar jos yra būtinos“, – teigia L. Jonauskas.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Orinta Leiputė mano, kad Sveikatos apsaugos ministerija turi pakankamai galimybių ne tik atlikti reikiamą analizę apie budinčių vaistinių poreikį, tačiau ir prisidėti prie budinčių vaistinių tinklo plėtros.

„Primenu, kad pandemijos laikotarpiu, siekiant užtikrinti vaistų ir sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą, buvo priimtas sprendimas, kuriuo vaistinės buvo įpareigotos dirbti gruodžio 25–27 d. ir 2021 m. sausio 2–3 d. ne trumpiau kaip po 4 valandas per dieną. Panašus sprendimas galėtų būti pritaikomas ir ne pandemijos metu, šventiniu laikotarpiu, kai padidėja vaistų poreikis“, – sako Seimo narė Orinta Leiputė.

Jos nuomone, Sveikatos apsaugos ministerija galėtų ieškoti sprendimų, kurie padėtų padidinti vaistų prieinamumą.

„Tokiose Europos Sąjungos valstybėse, kaip Vokietija, Belgija, Prancūzija, valstybė budinčioms vaistinėms net numato kompensavimo mechanizmą, tačiau tokios vaistinės dirba ištisus metus, ne tik šventiniu laikotarpiu.

Sveikatos apsaugos ministerija tikrai galėtų ieškoti ir rasti būdų, kaip išplėsti budinčių vaistinių tinklą bent šventiniu laikotarpiu“, – siūlo O. Leiputė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.