Mirė dėl istorinės operacijos išgarsėjęs britų chirurgas Roy Calne

Eidamas 94-uosius metus, mirė profesorius seras Roy Calne'as, chirurgas, vadovavęs gydytojų komandai, kuri atliko pirmąją kepenų transplantaciją Europoje.

Roy Calne<br>Scanpix/AP nuotr.
Roy Calne<br>Scanpix/AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2024, 5:50 PM

1968 m. gegužės 2 d. Kembridžo Addenbruko ligoninėje, praėjus metams po pirmosios sėkmingos kepenų transplantacijos JAV, R.Calne'as atliko istorinę operaciją.

1978 m. jis tapo pirmuoju gydytoju, panaudojusiu imunosupresantą, kuris, kaip paaiškėjo, veiksmingai sumažino organo atmetimo riziką.

R.Calne'as atliko ne vieną operaciją, kurios anksčiau niekad nebuvo daręs. Mediko įdirbis kepenų transplantacijos srityje suteikė galimybę tūkstančiams žmonių, sergančių paskutinės stadijos kepenų ligomis, gyventi normalų gyvenimą, teigė Londono Karališkoji draugija.

Jo šeima pranešė, kad R.Calne'as mirė Kembridže šeštadienį vėlai vakare.

Velionio sūnus Russellas BBC sakė, kad R.Calne'as buvo „neįtikėtinas žmogus“ turėti savo tėvu. „Jis buvo nuostabaus charakterio, šiek tiek ekscentriškas ir nuostabus šešių vaikų tėvas, – sakė jis. – Mes visi labai, labai juo didžiavomės dėl visko, ką jis pasiekė ir nuveikė.“

R.Calne'as viename interviu yra sakęs, kad tuo metu transplantacijos nelaikė svarbiu įvykiu. Jis 2018 m. sakė, kad operacija 46 metų moteriai, sergančiai kepenų vėžiu, buvo laikoma tik dar „vienu žingsniu“ plėtojant transplantacijas.

Nepaisant sėkmingos operacijos, pacientė po dviejų mėnesių mirė nuo plaučių uždegimo.

Viena R.Calne'o pacienčių – 2020 m. liepą 74 metų sulaukusi Angela Dunn tapo ilgiausiai pasaulyje išgyvenusia inksto transplantacijos paciente.

Ji išreiškė dėkingumą chirurgui 50-ųjų operacijos metinių proga ir pridūrė, kad prieš chiruringę intervenciją ji nesitikėjo gyventi iki 30 metų.

Addenbruko ligoninė savo specializuotą transplantacijos skyrių pavadino mediko vardu, pagerbdama jo „pirmuosius pasaulinius pasiekimus“, o prie įėjimo į jį buvo pritvirtinta atminimo lenta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.