Socialdemokratai sunerimo dėl lėšų sveikatos centrams sustabdymo: ministerija tikina – tikslinamas tik kvietimų aprašas

Centrinei projektų valdymo agentūrai (CPVA) laikinai sustabdžius kvietimus kurti sveikatos centrus, socialdemokratai pranešė kritikuojantys tokį sprendimą. Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) reikalauja sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio viešai pasiaiškinti dėl numatytų lėšų sustabdymo naujiesiems centrams.

Poliklinika<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poliklinika<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tomas Bagdonas<br>Josvydo Eglinsko (ELTA) nuotr.
Tomas Bagdonas<br>Josvydo Eglinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irtautė Gutauskaitė

Jan 9, 2024, 4:27 PM

Vis dėlto, ministro patarėjas Tomas Bagdonas informuoja, kad sustabdytas ne finansavimas, o kvietimai kreiptis dėl lėšų, nustačius netikslumus apraše.

„Beveik visos savivaldybės jau priėmė sprendimus kurti Sveikatos apsaugos ministerijos inicijuojamus sveikatos centrus. Tai padaryti jos buvo priverstos po Vyriausybės prastumtos ligoninių tinklo reformos“, – pranešime žiniasklaidai teigia socialdemokratas Eugenijus Sabutis.

„Aiškėja, kad šių pinigų nėra, nes stabdomas kvietimas, skirtas sveikatos centrų kūrimui. Dabar apskritai neaišku, kas toliau vyks. Su šių centrų steigimu turėjo ateiti ir kiti pokyčiai: stiprinama šeimos gydytojų komanda, slaugytojai turėjo perimti kai kurias funkcijas. Atrodo, kad dabar viskas sustos ir iš plačiai reklamuotos reformos liks tik šnipštas“, – sako politikas.

Visgi, sveikatos apsaugos ministro patarėjas T. Bagdonas praneša, kad finansavimas sveikatos centrų kūrimui nėra stabdomas. Anot jo, šiuo metu tikslinamas kvietimų aprašas, kuriame pastebėta netikslumų.

„Pastebėjus netikslumų kvietimų apraše, buvo sustabdyti kvietimai – šiai dienai aprašas yra tikslinamas ir patikslinus jį, kvietimai vėl bus atidaryti. Tai tiesiog techninis netikslumas. Noriu nuraminti, kad bendra kryptis nesikeičia. Atsiprašome gydymo įstaigų už nesklandumus ir dėkojame už kantrybę“, – Eltai pranešė T. Bagdonas.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) spalio mėnesį paskelbė kvietimą teikti paraiškas Europos Sąjungos paramai, skirtai sveikatos centrų kūrimui. Bendra priemonės finansuojama suma sudaro 122,5 mln. eurų.

Sostinės regionui numatyta 26,6 mln. eurų finansavimas, likusiai Lietuvai – 95,9 mln. eurų. Finansuojama dalis paramos lėšomis – iki 100 proc.

Nurodoma, kad lėšos gali būti nukreiptos pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros bei antrinio lygio ambulatorinės specializuotos asmens sveikatos priežiūros, ambulatorinės chirurgijos, dienos chirurgijos, dienos stacionaro bei skubiosios pagalbos paslaugų infrastruktūrai modernizuoti.

Ministerija primena, kad Lietuvoje 40 savivaldybių yra inicijavusios sveikatos centrų steigimą. Savo veiklą yra pradėję du sveikatos centrai – Radviliškyje ir Švenčionyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.