Profesinė sąjunga: policijai turi būti prieinama pirminė informacija apie kiekvieno Lietuvos gyventojo psichinės sveikatos būklę

Praėjusią savaitę vykusiame vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės ir sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio susitikime buvo sutarta, jog siekiant didinti visuomenės saugumą, policija turi būti geriau informuojama apie ginklų savininkų sveikatos būklę.

Policija<br>M. Patašiaus nuotr.
Policija<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-06 16:17

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) duomenimis, policijos įstaigose kasmet registruojama apie 40 tūkst. nusikalstamų veikų, kurioms užkardyti ar atskleisti, neretai reikalingi asmens sveikatos bei psichikos sveikatos priežiūros įstaigų duomenys, rašoma Lietuvos policijos darbuotojų profesinės sąjungos (LPDPS) pranešime spaudai.

Pastaruoju metu visuomenėje atgarsį sukėlę įvykiai parodė, kad policijai ir sveikatos apsaugos sistemai būtina automatizuotai keistis informacija apie asmenis, kurie dėl psichikos sveikatos sutrikimų kelia grėsmę aplinkai ir žmonių saugumui.

LPDPS sveikina šią ministerijų iniciatyvą, tačiau pabrėžia, kad ji nėra pakankama. Profesinės sąjungos atstovų nuomone, policijai turi būti prieinama informacija ne tik apie ginklų savininkų sveikatos būklę, tačiau ir apie kiekvieną asmenį.

„Informacija ar asmuo yra registruotas psichikos sveikatos centre policijai yra labai reikalingas ir net būtina. Mes nekalbame, kad kaskart būtinai tiksliai žinoti diagnozę, tiesiog apie tai pakaktų aktyvaus langelio duomenų bazėje. Konkreti diagnozė gi būtų reikalinga tik tuo atveju, jei sprendžiama ar žmogui reikia skirti teismo psichiatrinę, psichologinę ekspertizę“, – sako LPDPS pirmininkė Ineta Kursevičienė.

Tokia informacija, anot jos, leistų pareigūnui geriau įvertinti grėsmes, pasirinkti bendravimo su tokiu asmeniu taktiką.

„Kartais greitai ir efektyviai priimti procesinius sprendimus baudžiamosiose bylose trukdo tai, kad tenka ilgai – iki 5 dienų – laukti informacijos iš medicinos įstaigos apie tai, ar asmuo įrašytas į psichiatro, narkologo įskaitą, ar ne. Dažnai nuo atsakymo priklauso tolesnė tyrimo eiga. Ir turint tokią informaciją – yra žmogus įvairiose įskaitose ar ne – pirminio tyrimo veiksmai galėtų vykti žymiai greičiau“.

Policijos pareigūnams turėti šią informaciją darbo vietoje būtų labai naudinga prieš, pavyzdžiui, vykstant į iškvietimą. Tai leistų iš anksto atitinkamai pasiruošti bendravimo taktikai, veikimui, įsitikinusi I. Kursevičienė.

„Būna, kad su psichinių sutrikimų turinčiu žmogumi yra būtina atlikti procesinius veiksmus. Sakykime, pareigūnai vyksta pas žmogų įteikti jam pranešimą apie įtarimą, o jis staiga ima neadekvačiai kalbėti ir elgtis. Tokios situacijos pareigūnams, jų sveikatai ar net gyvybei, sukuria realų pavojų. Turint gi tokią informaciją, galima išvengti nepageidautinų reakcijų ir pasekmių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.