Medikai kreipėsi į SAM: prašo pokyčių nechirurginės medicinos gydytojams

Profsąjunginė organizacija Lietuvos gydytojų sąjunga (LGS) Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) perdavė 1000 medikų pasirašytą kreipimąsi. Jame prašoma organizuoti įvadinį estetinės (nechirurginės) medicinos kursą įvairių specialybių gydytojams.

medikė<br>V.Balkūno nuotr.
medikė<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2024, 12:10 PM

Skelbiama, kad sausio pradžioje SAM informavus, kad numato keisti estetinės medicinos reguliavimą ir sudaryti galimybę nechirurgines grožio paslaugas teikti įvairių sričių gydytojams, baigusiems specialų įvadinį kursą, medikų bendruomenė viešai kreipėsi į šalies universitetus.

„Prašome Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ir Vilniaus universiteto organizuoti įvadinį estetinės (nechirurginės) medicinos kursą įvairių specialybių gydytojams“, – rašoma kreipimesi.

Kreipimąsi inicijavę medikai tvirtina, kad daugelyje ES šalių visų sričių gydytojai turi galimybę mokytis estetinės medicinos kaip atskiros siauros praktikos bei teikti nechirurgines grožio paslaugas. Pasak jų, tokį kelią rekomenduoja ir 2017 m. patvirtintas ES standartas.

Kartu su parašais organizacija raštu informavo ministeriją, kad priimti sprendimą rengti siauros medicinos praktikos įvadinius kursus privalo SAM, o universitetai dėl to, rengti tokį kursą ar ne, spręsti turėtų jau tik po to, kai pokytis bus įteisintas.

„Jau anksčiau kreipėmės į ministeriją siūlydami leisti tokio kurso programą tvirtinti ir pačios SAM įsteigtam Higienos instituto Kompetencijų centrui, kuris būtent ir rengia sveikatos priežiūros specialistų mokymo programas bei organizuoja jų vertinimą“, – teigia LGS prezidentas Liutauro Labanausko Labanauskas.

Pasak jo, ministerija susiklosčiusioje situacijoje turi prievolę priimti savo inicijuotą ministro įsakymo pakeitimą, leidžiantį estetinės (nechirurginės) medicinos paslaugas teikti įvairių sričių gydytojams, baigusiems specialų siauros praktikos įvadinį kursą.

„Turime itin didelį ligas gydančių dermatologų trūkumą, nes šios specialybės gydytojai vis dažniau renkasi teikti estetinės medicinos paslaugas, taip pat privalome sustabdyti medikų išsilavinimo neturinčių specialistų atliekamas grožio procedūras, kurios baigiasi sudėtingomis ir sveikatai žalingomis komplikacijomis“, – išplatintame pranešime cituojamas LGS prezidentas.

Primenama, kad SAM sausio pradžioje nurodė, kad numato keisti ministro įsakymą, sudarydama galimybę estetinę mediciną praktikuoti visų sričių gydytojams, tačiau tam universitetai turi paruošti specialų įvadinį kursą.

Anot Lietuvos gydytojų sąjungos, diskusijos apie šį pokytį reikia, nes legalių estetinių paslaugų yra mažai ir jos – brangios, todėl didelė dalis žmonių renkasi nelegalias ir nesaugias kosmetologų atliekamas procedūras, kurios neretai baigiasi įvairiomis komplikacijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.