VLK: nuo žmogaus papilomos viruso paskiepyta 13 tūkst. berniukų

Nuo praeitų metų vasario Lietuvoje pagal Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių žmogaus papilomos viruso vakcina pradėti skiepyti 11 metų sulaukę berniukai. Per pirmuosius vakcinacijos metus Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis nuo šio viruso buvo paskiepyta arti 13,5 tūkst. berniukų, praneša ligonių kasos.

Žmogaus papilomos virusas<br>123rf iliustr.
Žmogaus papilomos virusas<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė ligonių kasa

2024-02-23 09:38

Prieš metus atsiradus galimybei nemokamai nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV) skiepyti berniukus, ėmė augti ir mergaičių vakcinavimo apimtys, kurios ligonių kasų apmokama vakcina skiepijamos jau devintus metus.

„Nuo pernai metų vasario, kai žmogaus papilomos viruso vakcina buvo pradėti skiepyti berniukai, iki šių metų vasario bent viena šios vakcinos doze buvo paskiepyta daugiau nei 19 tūkst. mergaičių. Tai yra net keliais tūkstančiais daugiau nei užpernai. Iš viso per 12 mėnesių Lietuvos vaikams įskiepyta per 41 tūkst. žmogaus papilomos viruso vakcinos dozių, kurių vertė viršija 2 mln. eurų.

Tai rodo, kad tėveliai vis labiau supranta šios vakcinos svarbą ir pasinaudoja nemokama galimybe apsaugoti savo vaikus – tiek mergaites, tiek berniukus – nuo žmogaus papilomos viruso sukeliamos infekcijos ir itin sunkių ligų“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus vedėja Lina Reinartienė.

ŽPV yra dažniausia pasaulyje lytiniu keliu perduodama infekcija. Šiuo metu žinoma daugiau kaip 200 ŽPV tipų, iš kurių vieni kelia žemą, kiti – aukštą vėžio išsivystymo riziką. 99 proc. gimdos kaklelio vėžio atvejų nulemia ŽPV. Taip pat moterims aukštos rizikos ŽPV gali sukelti makšties, vulvos bei išangės, vyrams – išangės, varpos ikivėžines ligas ir vėžį. Tyrimai rodo, kad pati efektyviausia apsaugos priemonė nuo aukštos rizikos ŽPV tipų yra skiepai. Rekomenduojama skiepijimą pradėti kuo anksčiau, idealiu atveju – kol žmogus dar neturėjo lytinių santykių.

PSO duomenimis, Lietuva 2020 m. buvo viena iš penkių didžiausius sergamumo gimdos kaklelio vėžiu ir mirtingumo nuo šios ligos rodiklius turinčių valstybių Europos Sąjungoje. Įrodyta, kad skiepijant abiejų lyčių žmones, ŽPV vakcina sukeliamų ligų mastas yra mažesnis negu skiepijant vien moteris.

Skiepijant ir berniukus galima gerokai sumažinti moterų mirtingumą nuo ŽPV sąlygotų susirgimų. Tačiau tam, kad viruso plitimas reikšmingai sumažėtų, reikėtų paskiepyti apie 90 proc. visų vienuolikmečių mergaičių, gerokai didinti berniukų skiepijimo apimtis. Taip būtų galima pasiekti visuotinį imunitetą ir išvengti gimdos kaklelio bei kitų vėžinių susirgimų, susijusių su ŽPV infekcija.

„Tėvų baimės, susijusios su žmogaus papilomos viruso vakcina, dažniausiai kyla dėl nežinojimo, todėl abejojantiems rekomenduojame drąsiai kreiptis į savo šeimos gydytoją. Jis suteiks teisingos, mokslu grįstos informacijos apie skiepus, jų saugumą, efektyvumą ir galimą šalutinį poveikį, o tėveliams atsakingai apsisprendus – vaikus paskiepys“, – sako Šiaulių teritorinės ligonių kasos vadovė Dalia Miniauskienė.

VLK nupirkta ŽPV vakcina yra devynvalentė, taigi ji suteikia apsaugą vaikams nuo 9 ŽPV tipų sukeliamų ligų. Pagal Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių ŽPV vakcinos skiepijimo schemą sudaro dvi nemokamos vakcinos dozės su ne trumpesne nei 6 mėnesių pertrauka. Pirmąja vakcinos doze gali būti paskiepyti visi 11 metų sulaukę berniukai ir mergaitės. Jaunesni vaikai nėra skiepijami.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.