Gydytojai kreipėsi į Seimo Sveikatos reikalų komitetą: prašo vaikų sveikatos priežiūrą patikėti pediatrams

Lietuvos gydytojų sąjungos (LGS) atstovai kreipėsi į Seimo Sveikatos reikalų komitetą, prašydami leisti pediatrams teikti vaikų sveikatos priežiūros paslaugas.

Mama, vaikas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mama, vaikas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2024, 2:28 PM

Pasak prašymo iniciatorių, pagal šiuo metu galiojančią tvarką, pirminėje grandyje vaikų sveikata rūpinasi terapeutas, pediatras, akušeris-ginekologas ir chirurgas. Tačiau, LGS teigimu, tokia komanda yra neefektyvi, nes nei vidaus ligų gydytojas, nei bendrasis chirurgas neturi kvalifikacijos teikti paslaugas vaikams.

„Išanalizavus paslaugų teikimo apimtis buvo nustatyta, kad 2018 m. pirminiame lygyje 100-ui vaikų per metus teko 776 pediatro konsultacijos ir tik 5 chirurgo bei 0,9 akušerio – ginekologo konsultacijos pirminiame lygyje. Akivaizdu, kad teikiant paslaugas vaikams komanda su suaugusiųjų specialistais yra neracionalus žmogiškųjų išteklių naudojimas“, – sako LGS prezidentas Liutauras Labanauskas.

L. Labanausko teigimu, norint užtikrinti kokybišką rūpinimąsi vaikų sveikata, užtenka pakeisti SAM ministro įsakymą, pirminę jų sveikatos priežiūrą patikint ne komandoms, o šeimos gydytojams ar pediatrams.

„Tose šalies vietovėse, kuriose šiandien dėl vidaus ligų gydytojų ar kitų specialistų trūkumo nepavyksta sudaryti komandų, taip pat ten, kur negyvena pakankamai vaikų apylinkei suformuoti, tėvams tenka vaikus vežti į kituose miestuose esančias gydymo įstaigas. Ministro įsakymo pakeitimas leistų užtikrinti kokybišką vaikų sveikatos priežiūrą arti namų: pediatrai gydymo įstaigose galėtų dirbti nepilnu etatu“, – teigia LGS prezidentas.

Pasak L. Labanausko, dėl prieš daugiau nei dešimtmetį SAM priimtų sprendimų per šį laikotarpį pediatrų, besirūpinančių vaikais pirminėje grandyje, skaičius šalyje sumažėjo beveik dvigubai. Nerimą bendruomenei kelia ir tolimesni numatomi pokyčiai.

„Vykdant sveikatos reformą numatoma naikinti pediatrines apylinkes, o vaikus perduoti šeimos gydytojams ir naujiems jų komandos nariams. Nepritariame tokiam sprendimui ir esame susirūpinę dėl vaikų sveikatos priežiūros kokybės pablogėjimo. Pediatras numatytas tik antriniame lygyje, kur konsultuotų vaikus kaip specialistas“, – teigiama LSMUL Kauno klinikų Vaikų klinikos parengtame politikams skirtame rašte.

Ydinga šeimos medicinos politika, pasak LGS prezidento, turi ir kitų neigiamų pasekmių. Skaičiuojama, kad dešimtmetį reikšmingai mažėja vaikų vakcinavimo apimtys, didėja pacientų srautai į Vaikų skubios pagalbos skyrius (SPS). 50 proc. šių pacientų kreipiasi dėl negalavimų, kurie numatyti šeimos gydytojų normoje. Tai reiškia, kad jais galėtų tinkamai pasirūpinti pirminėje grandyje dirbantys pediatrai, o jų trūkstant už šias paslaugas valstybė moka dukart – šeimos gydytojams ir SPS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.