Dėl Nacionalinio kraujo centro vadovo poelgio – solidi kompensacija atleistoms medikėms

Dėl interviu žurnalistei dvi darbuotojas atleidusio Nacionalinio kraujo centro (NKC) direktoriaus Daumanto Gutausko poelgis kainuos krūvą mokesčių mokėtojų pinigų – moterims buvo išmokėta daugiatūkstantinė kompensacija.

Daumanto Gutausko poelgis kainuos krūvą mokesčių mokėtojų pinigų.<br>lrytas.lt koliažas
Daumanto Gutausko poelgis kainuos krūvą mokesčių mokėtojų pinigų.<br>lrytas.lt koliažas
Antanas Matulas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Matulas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daumantas Gutauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daumantas Gutauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 29, 2024, 5:41 PM

Kompensacijos dydis įslaptintas, nes NKC iniciatyva pasirašytoje taikos sutartyje numatyta atsakomybė už turinio paviešinimą. Susitarimas pasirašytas Darbo ginčų komisijos posėdžio išvakarėse.

Redakcijos žiniomis, 26–27 metų darbo stažą turėjusios šiaulietės Inga Krivickienė ir Ingrida Skridailienė galėjo pateikti beveik 30 tūkstančių eurų ieškinį.

Abi NKC darbuotojos darbo neteko dėl padarytų šiurkščių darbo pažeidimų – apkaltintos, neva paskleidė netikslią, klaidinančią ir įstaigą menkinančią informaciją. Atleidžiant darbuotoją už tokį nusižengimą ne tik neišmokama išeitinė alga, bet jis netenka ir socialinių garantijų – 3 mėnesius negali gauti bedarbiams skirtos išmokos iš Užimtumo tarnybos.

Atleidimo priežastis labai keista. Praėjusių metų pabaigoje NKC darbuotojos davė interviu LNK televizijos žurnalistei ir ilgametė donorė pakalbino darbuotojas, koks būna kraujo poreikis per šventes, kiek reikia įdėti pastangų, kad ligoniams nestigtų kraujo.

Medikės papasakojo, kad prisikviesti donorus reikia nemenkų pastangų, – per dieną išsiunčiama iki 1000 SMS žinučių, be to, jiems ir skambinama, prašoma, esant galimybei, apsilankyti.

Reportaže paminėta, kad Šiauliuose kasdien sulaukiama poros dešimčių donorų, o metų sandūroje jų būna mažiau ir dėl švenčių gausos, ir dėl ligų.

NKC direktorius nurodė abiem reportaže kalbėjusioms pavaldinėms parašyti pasiaiškinimus, o prieš Kalėdas jas atleido, nes kalbėtis su žurnalistais leidžiama tik gavus įstaigos vadovo leidimą.

Skandalas visa jėga įsiplieskė šių metų pradžioje, kai Šiauliuose išvažiuojamąjį posėdį surengė Seimo Sveikatos reikalų komitetas.

Jo nariai susitiko su atleistosiomis ir iš pirmų lūpų išgirdo apie absurdišką situaciją.

Parlamentarai neslėpė nuostabos, kad išvis įmanoma tokia situacija. Juolab kad darbuotojos nekritikavo įstaigos vadovų politikos, o pasakojo nepagražintą kasdienybę ir paragino žmones aukoti kraujo ligoniams.

Seimo Sveikatos reikalų komitetui vadovaujantis parlamentaras Antanas Matulas pasidžiaugė istorijos baigtimi: „Man buvo baisu ir gėda klausytis, dėl kokios priežasties atleistos medikės, nes joms reikėjo dėkoti už gerą darbą. Džiaugiuosi, kad joms pavyko apsiginti.“

Vis dėlto parlamentaras nelinkęs padėti taško, nes jam nesuvokiama, kaip galima savo klaidas dangstyti konfidencialumu: „Kompensacijas iš savo kišenės privalo sumokėti NKC direktorius, o ministrui teks spręsti, ar šis vadovas tinkamas eiti pareigas.

To reikalausime komiteto vardu, nes negali būti, kad dievuku pasijutęs vadovas terorizuotų pavaldinius už interviu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.