Vitaminas D gali būti mirtinas: saiką praradęs vyras neišgyveno

Jungtinėje Karalystėje vyras, kuris mažiausiai devynis mėnesius vartojo vitamino D papildus, mirė nuo ligos, susijusios su per dideliu vitamino D kiekiu kraujyje. Ant maisto papildo pakuotės nebuvo tinkamai įspėta apie perdozavimo riziką, teigiama teismo pareigūno ataskaitoje.

Lašelinė<br>Asociatyvinė V.Ščiavinsko nuotr.
Lašelinė<br>Asociatyvinė V.Ščiavinsko nuotr.
ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 2, 2024, 9:28 AM

89-erių metų Deividas Mičeneris, į pensiją išėjęs verslininkas, gegužės 10 d. buvo paguldytas į ligoninę dėl hiperkalcemijos – būklės, kai kalcio kiekis kraujyje yra per didelis. Dėl šios ligos gali susilpnėti kaulai, atsirasti inkstų akmenų, taip pat širdies problemų.

Vitaminas D padeda įsisavinti kalcį, tad gali padidinti riziką, kad organizme atsiras šio mikroelemento sankaupų.

Kai gydytojai ištyrė vitamino D kiekį D.Mičenerio kraujyje, rezultatai parodė, kad jis buvo didžiausias, kokį tik laboratoriniais tyrimais įmanoma aptikti.

Po 10 dienų D.Mičeneris mirė. Ataskaitoje nurodyta, kad pagrindinė jo mirties priežastis – širdies ir inkstų nepakankamumas, per didelis kalcio kiekis ir toksinis vitamino D poveikis, dar vadinamas hipervitaminoze D.

Tyrimą atlikęs teismo koroneris Džonatanas Stivensas teigė, kad ant maisto papildo pakuotės ar joje nebuvo jokių įspėjimų, išsamiai aprašančių vitamino D papildų vartojimo riziką ar šalutinius poveikius.

„Vitaminų papildai gali kelti labai rimtą riziką ir šalutinį poveikį, kai jų vartojama per daug“, – teigė jis ataskaitoje.

Dž.Stivensas paragino maisto papildų gamintojus ir reguliavimo institucijas dėti daugiau pastangų, kad žmonės geriau suprastų galimas rizikas.

„Mano nuomone, jei nebus imtasi veiksmų, kyla pavojus, kad ateityje įvyks daugiau mirčių“, – nurodė Dž.Stivensas.

14–70 metų amžiaus žmonėms rekomenduojama vitamino D paros dozė yra 15 mikrogramų arba 600 tarptautinių vienetų (TV). Vyresniems nei 70 metų žmonėms ši dozė padidėja iki 20 mikrogramų arba 800 TV.

Gamintojų siūloma maisto papildo dozė laikoma orientacine, sveikatos priežiūros specialistas, atsižvelgęs į paciento situaciją, gali paskirti individualų dozavimą.

Vitaminas D būtinas palaikyti normaliai kaulų struktūrai, yra svarbus dantims ir raumenims. Jo galima gauti su maistu, pavyzdžiui, riebia žuvimi, raudona mėsa, kiaušiniais, tačiau pagrindinis vitamino D šaltinis yra saulės šviesa.

Pagal „Business Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.