Julius Kalibatas. Kokie sapnai pranašauja ligas?

Matyt, nesuklysiu pasakydamas, kad sapnai yra viena iš mažiausiai ištirtų mūsų smegenų veiklos sričių. Didesnė dalis žmonių naktinio miego metu sapnuoja vidutiniškai 2–4 val. Nuo 17,8 iki 38 proc. žmonių per savo gyvenimą mažiausiai nors vieną kartą yra susapnavę tai, kas tikrai įvyko ateityje ir apie ką jie iš tikrųjų negalėjo žinoti.

Profesorius Julius Kalibatas<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Profesorius Julius Kalibatas<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Prof. habil.dr. Julius Kalibatas, Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos prezidentas

2024-03-12 17:48

Atrodo, kad tam tikrais atvejais sapne galimai nuspėjama ateitis. Jeigu taip, tai kyla klausimas ar sapnas gali mus įspėti apie prasidedančią ar tik ateityje užklupsiančią ligą.

Pasaulio istorijoje gausu patvirtintų faktų apie pranašaujančius, ateitį nuspėjančius sapnus. Taip, prieš pat nužudymą prezidentas Abraomas Linkolnas susapnavo savo mirtį, laidotuves ir apie tai papasakojo savo žmonai ir dviem artimiausiems draugams.

1968 m. Kathleen Middleton visą kovo mėnesį sapnavo tą patį sapną apie Roberto Kenedžio nužudymą. Apie sapne matytus vaizdinius ji oficialiai pranešė birželio 4d., o birželio 5 d. Kenedis buvo nužudytas.

1966m. Pietų Velse Abertono gyvenvietėje dėl žemės nuošliaužos sugriuvo mokykla, nusinešusi 144 mokinių ir mokytojų gyvybes. Suprantama, kad toks rezonansinis atvejis buvo nuodugniai ištirtas, apklausti žuvusių giminaičiai ir kiti gyventojai. Katastrofoje žuvusios dešimtmetės Eryl Mai mama atskleidė, kad jos dukra papasakojo jai apie sapną, kuriame detaliai matė ateityje įvyksiančią katastrofą. Apklausus 60 gyventojų, išaiškėjo, kad net 30 iš jų prieš įvyksiančią katastrofą sapnavo košmarus.

Vienas iš modernios psichoterapijos pradininkų Karlas Jungas susapnavo savo motinos mirtį bei 1914m. katastrofą Europoje.

Tikriausiai galima pateikti labai daug pavyzdžių, kada sapnai išpranašavo tai, kas įvyks artimoje ar tolimoje ateityje. Bet medicinos pasaulyje mus domina tai, ar sapnas gali būti svarbus prasidedančios ar dar nediagnozuotos ligos simptomas. Ar reikalingi moksliniai tyrimai, siekiant nustatyti, ar yra specifiniai sapnai, būdingi konkrečiai ligai ir ar patys sapnai gali turėti įtakos ligos eigai.

Jau Antikos laikais graikų filosofas ir mokslininkas Aristotelis rašė, kad apie prasidedančią ligą galite gauti informaciją miego fazėje. Šiuo metu mokslo pasaulyje atlikta daug tyrimų, siekiant išaiškinti sapnų reikšmę ankstyvai neurodegeneracinių ligų diagnostikai.

Nustatyta, kad sapnuojami sunkūs, pilni negatyvių emocijų bei lydimi nevalingų judesių sapnai kai kurių mokslininkų nuomone rodo didelę tikimybę (>80 proc.), kad tai gali būti pirmas simptomas neurodegeracinės ligos, kuri pilnai apie save gali pranešti tik po 10 ar 15 metų. Dažniausiai mes susiduriame su Parkisono liga, kuriai būdinga motorikos sutrikimai: tremoras, judesių sulėtėjimas, sutrikusi koordinacija. Taip pat galimi balso, uoslės pokyčiai, vidurių užkietėjimas.

12 metų trukmės mokslinio tyrimo metu buvo stebėta 3,8 tūkstančio pacientų, sergančių Parkinsono liga, būklė. Kassavaitinius naktinius košmarus sapnavo nuo 17 iki 78 proc. tiriamųjų.

Pastebėta, kad kuo dažnesni agresyvesni ir sunkesni buvo sapnai, tuo greičiau progresavo liga. Pats James Parkinson 1817m. rašė, kad miego metu atsirandantys nevalingi galūnių judesiai bei jų stiprėjimas, artėjant prabudimo fazei, yra aliarmo ženklas.

Kita dažna neurodegeracinė liga, kada fiksuojami negatyvūs sapnai yra taip vadinama demencija su Lewy kūneliais (alfa-synonuclin sankaupos smegenysy), kuriai būdinga motorikos bei kognityvinių funkcijų sutrikimai.

Beje, naktiniai košmarai gali kamuoti, sergant depresija, potrauminio stresu ir retais atvejais net ir nėštumo metu. Kai kurie sapnai gali padėti diagnozuoti širdies-kraujagyslių sistemos ligas.

Gerai įsiminė atvejis, kai mano kolega kelias naktis sapnavo, kad atsisėdęs į savo automobilį, jaučia jog mašinos vairas labai arti krūtinės, kas sukelia diskomfortą. Kadangi jokių kitų simptomų nebuvo, nekreipė dėmesio. Deja, po savaitės buvo išvežtas į ligoninę dėl infarkto. Vadinasi, sapnas buvo vienintelis progresuojančios naktinės stenokardijos simptomas.

Todėl šeimos gydytojai visuomet įspėja, kada sapnuojama, jog žmogus jaučiasi suspaustas visuomeniniame transporte, lifte ar spaudžia drabužiai ar slegia patalynė gali būti požymis koronarinio nepakankamumo. Beje, ištyrus 254 jaunesnio amžiaus grupę, nustatyta, kad tiek polinkis sapnuoti naktinius košmarus, tiek naktiniai košmarai koreliuoja su kardiologiniais simptomais.

Todėl įsiklausykime į savo sapnus, nes kartais jie praneša apie atsiradusias sveikatos problemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.