Mokslininkai mano, kad atrado naują būdą cholesterolio kiekiui mažinti

Mityba lemia, ar organizmo veikla bus sklandi ir žmogus jausis gerai. Svarbi sveikatai palankios mitybos dalis – baltymai, kurie gaunami iš įvairių maisto produktų. Mokslas aiškinasi, kokią įtaką sveikatai turi negyvūninės kilmės baltymų šaltiniai, įskaitant tai, kaip jie paveikia cholesterolio ir gliukozės kiekius kraujyje.

Sumuštinis su grybais<br>123rf nuotr.
Sumuštinis su grybais<br>123rf nuotr.
Grybai<br>123rf nuotr.
Grybai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 12, 2024, 7:41 PM

Žurnale „Clinical Nutrition“ paskelbtame tyrime buvo lyginamas mikoproteinų (grybų baltymų) bei žuvies ir mėsos valgymas.

Rezultatai parodė, kad tyrimo dalyvių grupėje, kurios nariai valgė mikoproteinus, cholesterolio kiekis sumažėjo iki 10 proc.

Jei papildomi tyrimai patvirtins šią išvadą, mikoproteinų vartojimas gali tapti dar viena priemone, padedančia žmonėms išlaikyti sveiką cholesterolio koncentraciją.

Kas yra mikoproteinas?

Mikoproteinas gaunamas iš grybų ir turi daug baltymų. Produktai su mikoproteinais gali pakeisti gyvulinės kilmės baltymus, pavyzdžiui, mėsą ar žuvį. Mikoproteinuose taip pat yra daug skaidulinių medžiagų.

Tyrėjai norėjo išsiaiškinti, kaip mikoproteino vartojimas vietoj mėsos ir žuvies paveiks cholesterolio kiekį, ypač jei žmogus, turi antsvorio ir padidėjusį cholesterolio kiekį. Tai – rizikos veiksniai širdies ir kraujagyslių ligai išsivystyti.

Žmonės gali daryti įtaką savo cholesterolio. Beata Rydyger, tyrime nedalyvavusi registruota mitybos specialistė iš Los Andželo (Kalifornija, JAV), paaiškino, kaip svarbu kontroliuoti cholesterolio kiekį:

„Organizmui reikalingas cholesterolis, tačiau jo perteklius, ypač „blogojo“, gali sukelti apnašų kaupimąsi arterijose ir aterosklerozę. Dėl to padidėja kraujo krešulių susidarymo ir rimtų sveikatos problemų – širdies priepuolio ir insulto – rizika.“

„Todėl gerai širdies ir kraujagyslių būklei ir sveikam cholesterolio kiekiui palaikyti labai svarbi subalansuota mityba (mažinti sočiųjų riebalų ir transriebalų kiekį, didinti skaidulinių medžiagų ir sveikų riebalų kiekį), keisti gyvenimo būdą (reguliariai mankštintis, nerūkyti, riboti alkoholio vartojimą) ir prireikus vartoti vaistus“, – pridūrė ji.

Tyrimo eiga

Tyrimo metodas – atsitiktinių imčių kontroliuojamasis tyrimas. Jame dalyvavo asmenys nuo 18 iki 70 metų amžiaus. Visų dalyvių kūno masės indeksas buvo 27,5 arba didesnis, o tai rodo antsvorį. Tyrėjai darė prielaidą, kad šis kriterijus užtikrins, jog dalyviai turi padidėjusį cholesterolio kiekį.

Tyrėjai atsitiktine tvarka 72 dalyvius suskirstė į dvi grupes. Vienos nariai gavo mėsos ir žuvies produktų, o kita – mikoproteinų. Kraujo mėginiai analizei paimti tyrimo pradžioje ir po 4 savaičių nuo mitybos intervencijos.

Tyrėjai nustatė, kad cholesterolio kiekis labiau pagerėjo mikoproteinų grupėje.

Mikoproteinų grupei priskirtų dalyvių bendrasis cholesterolio kiekis kraujo serume sumažėjo apie 5 proc. Mažo tankio lipoproteinų (MTL) „blogojo“ cholesterolio ir didelio tankio lipoproteinų (DTL) „gerojo“ cholesterolio kiekis kraujo serume sumažėjo atitinkamai apie 10 ir 6 proc.

Mikoproteinų vartojusių tyrimo dalyvių vidutiniai cukraus kiekio kraujyje ir c-peptido koncentracijos rodikliai taip pat buvo mažesni nei kontrolinės grupės narių.

„Jau kurį laiką žinojome, kad valgant mikoproteiną, galima sumažinti cholesterolio kiekį. Iki šiol remtasi tyrimais, kurie atlikti laboratorinėmis sąlygomis, todėl nežinojome, ar tai veiks ir realiame gyvenime“, – sakė tyrimo autorius dr. George`as Pavisas.

Tyrimas patvirtino mikoproteinų naudą sveikatai, įskaitant galimybę sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Reikės daugiau tyrimų

Tiesa, aptariamas tyrimas nėra be trūkumų. Pirma, jis buvo trumpas, o dalyvių skaičius – tik saujelė. Taip pat neįrodytas joks priežastinis ryšys.

Dalis duomenų buvo renkama remiantis dalyvių savianalize, kuri ne visada yra teisinga.

Mokslininkai pripažįsta, kad kraujo mėginių rinkimo būdas galėjo turėti įtakos rezultatams. Be to, tyrimas atliktas COVID-19 pandemijos metu, o tai galėjo turėti įtakos medžiagų apykaitos sveikatai.

Paminėtina, kad tyrimo finansavimo prisidėjo „Marlow Foods Ltd“ grupė.

Norint suprasti, kodėl mikoproteinas gali turėti įtakos cholesterolio kiekiui ir kokie mechanizmai jį lemia, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Parengta pagal „Medical New Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.