Vėžiu susirgusiam vilniečiui draudimas tapo tikru gelbėjimosi ratu

„Kai gydytojas pasakė, kad mano organizme rado auglį, iš pradžių nesupratau šio žodžio prasmės. Į ligoninę patekau per inkstų akmenligės priepuolį. Kenčiau didelį skausmą. Lietuvių kalba – ne mano gimtoji. Todėl gydytojo žodžius apie auglį aš supratau, kaip apie kažkokį augalą. Paprašiau suleisti man vaistų nuo skausmo.

Gydytojų profesionalumas leido sėkmingai atlikti operaciją, kurios metu buvo pašalintas vėžinis auglys, be būtinybės atlikti chemoterapiją. Nors operacija buvo sėkminga, sveikimo procesas, kaip ir tikėtasi, užtruko.<br>„iStock“ nuotr.
Gydytojų profesionalumas leido sėkmingai atlikti operaciją, kurios metu buvo pašalintas vėžinis auglys, be būtinybės atlikti chemoterapiją. Nors operacija buvo sėkminga, sveikimo procesas, kaip ir tikėtasi, užtruko.<br>„iStock“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2024, 4:00 PM, atnaujinta Mar 18, 2024, 10:18 AM

Kai vaistai pradėjo veikti, gydytojas vėl pakartojo, kad mano organizme yra auglys. Man ėmus klausinėti, apie ką jis kalba, gydytojas jau be užuolankų tarė: „Tau – vėžys“.

Ši žinia smogė lyg perkūnas iš giedro dangaus. Negalėjau pagalvoti, kad man gali kažkas panašaus nutikti!“, – prieš trejus su puse metų po žinios apie onkologinę ligą patirtą stresą prisiminė 45 metų vilnietis Vilenas A.

Pasidžiaugė, kad yra apsidraudęs

Kad gydytojo diagnozė tiksli, tapo aišku netrukus. Per patikrą ligoninėje medicininiai prietaisai užfiksavo maždaug devynių centimetrų dydžio auglį. Tai patvirtino ir magnetinio rezonanso tyrimas. O iš auglio vietos paimti mėginiai parodė, kad jis – piktybinis.

„Teko skubiai gultis ant operacinio stalo. Tačiau mintys, kodėl tai nutiko būtent man, dar ilgai neapleido. Apie vėžį žinojau ne iš knygų ar kitų žmonių pasakojimų. Ši liga paliečia ne tik jos užkluptą, bet ir kartu su juo gyvenančius žmones. Pirmiausiai susimąsčiau apie savo šeimą ir kaip tai paveiks mus visus.

Be to, visa mano veikla susijusi su judesiu. Esu sceninio judesio dėstytojas, dar 2007 metais įkūriau kovos meno kapueira klubą, esu treneris. Puikiai žinojau, kad ilgą laiką negalėsiu dirbti, o juk reikia rūpintis šeima, mokėti mokesčius, pinigus už sporto salės nuomą.

Tuomet nuoširdžiai pasidžiaugiau, kad esu apsidraudęs. Tačiau vėlgi į galvą ėmė lįsti mintys, ar draudimo išmoka padengs visas būtinas išlaidas“, – patirtas dvejones prisiminė Vilenas A.

Draudimas tapo gelbėjimosi ratu

Gydytojų profesionalumas leido sėkmingai atlikti operaciją, kurios metu buvo pašalintas vėžinis auglys, be būtinybės atlikti chemoterapiją. Nors operacija buvo sėkminga, sveikimo procesas, kaip ir tikėtasi, užtruko.

„Džiaugiausi grįžęs į namus iš ligoninės, bet du mėnesius galėjau miegoti tik atsigulęs ant sveikojo šono. Teko ramstyti save pagalvėmis. Darbai nutrūko keliems mėnesiams.

Draudimas išties buvo gelbėjimosi ratas, padėjęs išlaikyti finansinį stabilumą ir rūpintis šeima sudėtingu metu. Dėl COVID-19 pandemijos susidariusios situacijos, išmoka tapo dar reikšmingesnė“, – džiaugėsi Vilenas.

Sprendimą apsidrausti vyras sakė laikąs pačiu geriausiu savo gyvenimo sprendimu.

„Tai buvo teisingiausias mano žingsnis“

Vilnietis sakė ilgą laiką skeptiškai vertinęs pasiūlymus apsidrausti.

„Sūnų apdraudėme, o pats vengiau draustis. Maniau, kad galiu kontroliuoti savo gyvenimą ir, elgdamasis atsakingai, į bėdą tikrai nepateksiu.

Sūnaus trauma su paspirtuku privertė susimąstyti. Jis susižalojo atlikdamas vieną pratimą. Prireikė rimto gydymo. Kadangi sūnus buvo apdraustas, jis gavo draudimo išmoką. Vaikui ši išmoka tapo tam tikra kompensacija už patirtas kančias.

Po sūnaus traumos jau susimąsčiau, kad apsidrausti reikėtų ir man pačiam. Mano veikla susijusi su judesiui. O jei patirčiau rimtą traumą, tai griūtų visas gyvenimas.

Pasirinkau tą pačią draudimo bendrovę „Compensa Life“, kreipiausi į tą pačią konsultantę, pas kurią tvarkėme sūnaus draudimo dokumentus. Ji, įsigilinusi į mano gyvenimo situaciją, pasiūlė įsigyti ne tik gyvybės, traumų, bet kritinių ligų draudimą. Paklausiau jos ir nepasigailėjau. Kai po trejų metų mane užklupo onkologinė liga, įsitikinau, kad sprendimas apsidrausti buvo teisingiausias mano žingsnis“, – sakė Vilenas A.

Niekas nėra apsaugotas nuo nelaimių

„Anksčiau buvau skeptiškas dėl draudimo, bet gyvenimas parodė, kad nelaimės gali užklupti netikėtai. Nors buvo įvykių, kurie parodė draudimo svarbą, tik susidūrus su onkologine liga supratau, koks teisingas buvo sprendimas apsidrausti. Dabar skatinu draustis ne tik savo artimuosius, bet ir studentus, auklėtinius, nes nelaimės gali nutikti bet kada“, – įsitikinęs Vilenas A.

„Tie kas sako, kad dabar jaunimas tapo mažiau judriu, klysta. Daug jaunų žmonių sportuoja, aktyviai leidžia laisvalaikį. Jei pavojingiausios mano vaikystės išdaigos buvo įsiropšti į medį ar nušokti žemyn nuo garažo stogo, tai dabar vaikus vilioja paspirtukai, riedžiai, riedlentės. Rizika susižaloti yra išaugusi.

Vieno mano sporto klubą lankančio paauglio nemačiau gal pusmetį. Pamaniau, kad jaunuoliui atsibodo sportuoti. Kai po pusmečio jis vėl atėjo į sporto klubą, paklausiau, kur buvo prapuolęs. Paaiškėjo, kad paauglys gydėsi sunkią traumą, kurią patyrė važiuodamas galingu paspirtuku.

Todėl galiu patarti – reikia nedvejoti, o draustis pačiam ir apdrausti savo artimuosius“, – tvirtino draudimo būtinumu įsitikinti spėjęs Vilenas A.

Draudimas padėjo išvengti ir psichologinių problemų

„Užklupus ligai man išties buvo sunku, bet bijau net pagalvoti, kaip būčiau jautęsis, neturėdamas draudimo. Mintys, kad tu tapai našta šeimai, kad tu niekam nereikalingas, kad esi bejėgis, yra pačios baisiausios. Jos gali sužlugdyti net sveiką žmogų, o ką jau bekalbėti apie ligonį.

„Nelaimės metu draudimas ne tik finansiškai padėjo, bet ir suteikė psichologinį komfortą, leido jaustis saugiau. Sunkiausia buvo galvoti, kad tapsiu našta šeimai, bet dėl draudimo tokių minčių išvengiau. Draudimas – tai ne tik finansinė, bet ir emocinė parama“, – dalinosi savo patirtimi Vilenas A.

Pasak Vileno, draudimas išties yra tarsi pagalvė, ant kurios nukritęs, tu ne taip stipriai užsigausi.

Draudimas – neatsiejama finansinės higienos dalis

Pasak draudimo bendrovės „Compensa Life“ Verslo plėtros vadovo – ekonomisto Mariaus Dubnikovo gyvybės draudimas yra vienas iš keturių pagrindinių finansinės higienos žingsnių.

„Draudimas padeda suvaldyti rizikas. Pirmiausia reikia pasirūpinti gyvybės draudimu. Jei turime būsto paskolą, tai ji turėtų būti pilnai perdrausta draudimu, kad nutikus nelaimei bent jau šeima neprarastų pastogės. Prie būsto paskolos draudimo derėtų įsigyti ir kritinių ligų bei kitus papildomus draudimus. Juk gyventi tiesiog ramiau ir drąsiau, kai žinai, kad turi finansinį užnugarį, jei nutiktų tai, ko tikiesi mažiausiai“, – sako M.Dubnikovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.