Veiklą visos Lietuvos mastu pradėjo Racionalaus vaistų vartojimo skatinimo komitetas

Kelerius metus Šiaulių teritorinės ligonių kasos veiklos zonoje veikęs vaistų komitetas Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimu šiemet tapo nacionaliniu ir nuo šiol visos šalies mastu skatins pacientui palankų racionalesnį vaistų skyrimą ir vartojimą, vykdys stebėseną bei teiks rekomendacijas gydymo įstaigoms ir vaistinėms.

Vaistinė<br>„Eurovaistinės“ nuotr.
Vaistinė<br>„Eurovaistinės“ nuotr.
Vaistinė<br>„Eurovaistinės“ nuotr.
Vaistinė<br>„Eurovaistinės“ nuotr.
Vaistinė<br>„Eurovaistinės“ nuotr.
Vaistinė<br>„Eurovaistinės“ nuotr.
Vaistinė<br>„Eurovaistinės“ nuotr.
Vaistinė<br>„Eurovaistinės“ nuotr.
Vaistinė<br>„Eurovaistinės“ nuotr.
Vaistinė<br>„Eurovaistinės“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Valstybinės ligonių kasos inf.

2024-06-11 11:46

Racionalaus vaistų vartojimo skatinimo komiteto pirmininku išrinktas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius, gydytojas nefrologas, farmakologas Romaldas Mačiulaitis pirmajame posėdyje pabrėžė, kad komitetas sieks optimizuoti brangiausių, bet nebūtinų vaistų vartojimą, skatins tinkamai skirti naujus inovatyvius vaistus, mokys geriau atpažinti nepageidaujamas reakcijas į vaistus, taip pat sieks, kad būtų tinkamai skiriami antimikrobiniai vaistai, taip mažinant bakterijų atsparumą.

Vaistų komiteto pirmininko pavaduotoja, Šiaulių teritorinės ligonių kasos Kontrolės skyriaus vedėja Dalia Ozolienė atkreipė dėmesį į racionalaus antibiotikų skyrimo problemas ir poreikį šalies mastu organizuoti mokymus sveikatos priežiūros specialistams. Todėl viena iš pagrindinių komiteto veiklos krypčių šiais metais bus siekis užtikrinti racionalų antimikrobinių vaistų skyrimą ambulatorinėje ir stacionarinėje grandyse.

Kadangi įtraukus į kompensuojamųjų vaistų sąrašą naujus biologinės terapijos vaistus migrenai gydyti kasmet didėja Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų panaudojimas šiems vaistams kompensuoti, nutarta, kad komitetas taip pat parengs racionalaus migrenos gydymo rekomendacijas bei nustatys šios ligos efektyvaus gydymo įvertinimo kriterijus.

Kitąmet komitetas planuoja įvertinti, ar racionaliai skiriami bei vartojami antitromboziniai vaistai, ar tinkamai gydoma arterinė hipertenzija, ar nepiktnaudžiaujama raminamaisiais, nuotaiką gerinančiais vaistais. Siekdamas pacientui palankaus racionalesnio vaistų skyrimo ir vartojimo, komitetas ketina pasitelkti vaistininkus, labiau pasitikėti jų kompetencijomis.

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) apibrėžimą, racionaliai vaistai yra vartojami tuomet, kai jie yra skiriami atsižvelgiant į paciento klinikinę būklę ir parenkant jam tinkamiausią dozę bei gydymo trukmę už mažiausius kaštus pacientui ir visuomenei.

Tačiau, PSO duomenimis, daugiau nei 50 proc. vaistų visame pasaulyje išrašomi, išduodami arba parduodami netinkamai, o 50 proc. pacientų juos vartoja neteisingai. Ši problema opi ir Lietuvoje.

„Komiteto strateginė kryptis yra kompensuojamųjų vaistų vartojimo racionalizavimas. Todėl stengsimės kelti gydytojų, sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kvalifikaciją, analizuoti kompensuojamųjų vaistų suvartojimą ir pacientų gydymo efektyvumą“, – teigia D. Ozolienė.

Nuo 2017 m. Šiaulių regione veikęs vaistų komitetas stebėjo ir analizavo kompensuojamųjų antibiotikų, vaistų nuo arterinės hipertenzijos ir antitrombozinių vaistų skyrimą bei vartojimą. Komiteto šviečiamoji veikla, siūlymai ir rekomendacijos padėjo net keturis kartus sumažinti antibiotikų cefalosporinų vartojimą Šiaulių regione, 2–3 kartus sumažinti išrašomų antibiotikų vaikams skaičių.

Nuo šiol visoje Lietuvoje veikiantis komitetas informaciją apie savo veiklą, taip pat mokslinio ir informacinio pobūdžio informaciją apie racionalų vaistų vartojimą skelbs ligonių kasų interneto svetainėje ligoniukasa.lrv.lt.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.