A. Veryga atskleidė naujus ketinimus bei nuomonę dėl vaistinių reklamos draudimo

Trečiadienį, gegužės 8 d., LR Seimo vakariniame posėdyje buvo aptarti pokyčiai farmacijos srityje. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pateikė duomenis, parodančius nuoseklų priemokų mažėjimą kompensuojamiems vaistams.

Veryga Aurelijus, ministeris<br>M.Patašiaus nuotr.
Veryga Aurelijus, ministeris<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2018, 4:50 PM

„Teisės aktų pakeitimai lėmė kainų mažėjimą. 2017 metų balandį buvo nuspręsta priimti įstatymą, ribojantį vaistų kainų augimą. Šiandien matome, kad priemokos sumažėjo 2.7 milijono eurų. Tai vienas iš sektorių, kuriame pacientai moka ne daugiau, o mažiau, nors daugumoje sričių kainos augo.

Palyginimui, pernai metų birželį vidutinė priemoka už vaistus buvo 5,7 Eur, o dabar – 4,3 Eur. Tuo pat metu biudžeto išlaidos vaistams nesumažėjo, taigi galėjome į sąrašą įtraukti daugiau medikamentų, kurie anksčiau buvo laikomi tik rezerviniame sąraše, nes jiems neužteko lėšų.

Dabar buvo įtraukti net devyni nauji medikamentai onkologiniams susirgimams gydyti, tačiau nereikia pamiršti, kad prieš įtraukdami vaistą į sąrašą turime įsitikinti jo veiksmingumu.

Taip pat planuojama didinti kompensuojamųjų slaugos priemonių skaičių. Sauskelnių skaičių ketiname padidinti bent iki 45 per mėnesį, o sieksime ir 60-ies.“ – aiškino ministras.

Ministras taip pat nurodė nepritariantis visiškam vaistinių reklamos draudimui.

„Reikėtų pranešti apie vaistinėse teikiamas paslaugas, o draudimas reklamuoti vaistines tokiems pranešimams užkirstų kelią. Todėl esu labai skeptiškas (dėl vaistinių reklamos draudimo – BNS)“, – antradienį Seime pareiškė A. Veryga.

„Vaistinių reklama gali turėti ir kitų tikslų, ne tik reklamuoti vaistus ar nuolaidas“, – pridūrė jis.

Pasak A. Verygos, reklamos draudimas nepadės išsaugoti mažų vaistinių, negalinčių reklamai negali skirti tiek lėšų, kiek didieji tinklai.

Uždrausti vaistinių reklamą žiniasklaidoje siūlo „valstiečiai“ Stasys Tumėnas ir Arūnas Gumuliauskas. Dabar Lietuvoje draudžiama tik receptinių vaistų reklama.

Dabar Lietuvoje veikia 1303 vaistinės, iš kurių 239–ios nepriklauso tinkams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.