Mokslininkų planuose – išmanioji bioninė liemenėlė

Australijos mokslininkai kuria liemenėlę, kuri virsta sportine, kai dėvėtoja pradeda užsiimti aktyvesne veikla, rašo mirror.co.uk.

Mokslininkai pritaikė unikalią technologiją – liemenėlė reaguoja į judesį ir tvirčiau prilaiko krūtinę, kai to reikia.
Mokslininkai pritaikė unikalią technologiją – liemenėlė reaguoja į judesį ir tvirčiau prilaiko krūtinę, kai to reikia.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 11, 2014, 12:42 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 10:29 AM

Tai – išmanioji liemenėlė, kuri pajaučia krūtų judėjimą. Ji prireikus tampa geriau prilaikančia krūtinę.

Mokslininkų tikslas – sukurti liemenėlę, net per ilgą laiką nesužalojančią krūtų. Netinkami apatiniai gali sukelti nugaros, krūtų skausmą ar užspausti nervus.

„Bėda ta, kad dauguma sportinių liemenėlių būna labai nepatogios, – sakė krūtis tyrinėjanti profesorė Julie Steele iš Australijos. – Dar blogiau tai, kad, pasak mūsų atliktų tyrimų, 85 procentai moterų dėvi jų krūtims nepritaikytas liemenėles.“

Bioninės liemenėlės idėja sugalvota prieš 15 metų, bet ją įgyvendinti tapo įmanoma tik dabar, dėl naujų medžiagų ir 3D spausdintuvų atsiradimo.

Mokslininkai pritaikė unikalią technologiją – liemenėlė reaguoja į judesį ir tvirčiau prilaiko krūtinę, kai to reikia.

Joje yra skaidulos, padarytos iš suvynioto valo, kurios veikia kaip dirbtiniai raumenys. Jei liemenėlėje esantys sensoriai duoda signalą, kad krūtis reikia tvirčiau prilaikyti, skaidulos susispaudžia ir sutraukia medžiagą.

Ši susitraukinėjanti dalis prototipinėje liemenėlėje yra nugaros pusėje, tačiau planuojama, kad kituose egzemplioriuose ateityje tokios susitraukiančios medžiagos bus visur.

„Jei ramiai sėdėsi, apatiniai bus tiesiog švelniai prigludę, – aiškino J.Steele. – Visgi jei staiga pašoksi ir, pavyzdžiui, imsi bėgti į autobusą, liemenėlė pajus, kaip pasikeitė tavo krūtų judėjimo dažnis ir greitis, ir pagal tai susitrauks.“

Didžiausias iššūkis mokslininkams – šias technologijas integruoti į patogią liemenėlę, kurią nebūtų baisu įdėti į skalbimo mašiną.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.