Kas vadinama X dietomis ir kuo pavojingos garsenybių dietos?

X dietomis pavadinau įvairias vieno produkto dietas: grikių, kopūstų, sulčių, alaus ir pan. Taip pat dietas, turinčias geografinius pavadinimus: Viduržemio jūros dieta, Platelių ežero dieta, prūdo dieta. Na, ir įžymybių vardais pavadintas dietas. Jas reguliariai populiarina gelsvi moteriški žurnalai, viliodami jus vienos ar kitos įžymybės pasikeitusių kūno formų nuotraukomis.

Laikantis vieno produkto dietos, organizme susidaro daugybės medžiagų trūkumas.<br>123rf nuotr.
Laikantis vieno produkto dietos, organizme susidaro daugybės medžiagų trūkumas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 15, 2014, 6:25 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 4:50 AM

Vieno produkto dietas renkasi norinčios atsikratyti svorio moterys. Jos būna girdėjusios apie tai, kad badavimas nėra tinkama svorio metimo priemonė, todėl imasi kokio nors produkto dietos. Jos paprastai laikomasi vieną ar kelias savaites ir moterys giriasi, kad per savaitę atsikrato 5–8 kg. Nedarant žalos sveikatai per savaitę, kaip jau minėjau, galima atsikratyti 1 % kūno masės. Na, pirmomis keliomis savaitėmis, kai pradėjus laikytis dietos žarnynas valosi, numetama kiek daugiau, iki 1–2 % kūno masės. Tai reiškia, kad, pvz., 70 kg sverianti moteris per pirmą savaitę numestų 700–1400 g. O laikantis kokio nors vieno produkto dietos galima numesti 5–8 kg!

Žinoma, daugiau atsikrato tos, kurios daugiau sveria. Tačiau didelė numesto svorio dalis bus ne riebalai, o kūno skysčiai bei raumeninis audinys. Raumenų praradimas lėtina medžiagų apykaitą. Raumuo yra labai termogeniškas audinys, kitaip tariant, jam palaikyti organizmas sudegina labai daug kalorijų. Kuo daugiau raumenų turite, tuo lengviau tirpdote riebalus. Tai tas pats, kas žiemą šildyti didelį namą. Vieno produkto dieta dažniausiai suveikia, bet trumpam.

Valgant vieną, kad ir labai sveiką produktą, organizmui ima trūkti daugybės medžiagų, kurių tas produktas neturi, turi mažai arba turi daug, bet ta medžiaga būna silpnai įsisavinama.

Pavyzdžiui, grikiai turi daug geležies, bet jos pasisavinimas iš grikių – labai menkas. Todėl netgi juos valgant organizme susidaro geležies trūkumas.

Laikantis vieno produkto dietos, organizme susidaro daugybės medžiagų trūkumas. Ir tie trūkumai gali būti tiek fiziologiniai – tam tikrų elementų trūkumas, tiek psichologiniai – pasiilgstama mėgstamo skanaus saldesnio arba riebesnio ir kartu kaloringesnio maisto. Tad baigus laikytis dietos, stveriama viskas, kas skanu ir kas kvepia, kadangi apribojimo metu ir uoslė tampa aštresnė, o išsekintas organizmas į save kaip kempinė siurbia viską. Nenuostabu, kad greitai grįžta ne tik numesti kilogramai, bet ir priauga keli nauji.

Kretoje vyrauja kitoks klimatas ir kitokios gyvenimo sąlygos nei Kretingoje. Todėl laikytis ko nors panašaus į Viduržemio jūros dietą Lietuvos gyventojai gali tik kelis trumpus mėnesius.

Ir dar viena dietų subkategorija – dietos, pavadintos garsenybių vardais. Muzikantai, aktoriai, modeliai kartais turi pasilaikyti griežtesnių mitybos planų, kad pasiruoštų filmavimui, fotosesijai ar kokiam nors pasirodymui. Jie tą daro ne vieni, o su labai profesionaliais juos prižiūrinčiais asmeniniais treneriais. Tai reiškia, kad tos dietos būna pritaikytos būtent jiems: pagal jų galimybes, tikslus ir tam tikram apibrėžtam laikui.

Vėliau tos dietos rinkodaros tikslais pavadinamos tos įžymybės vardu, o paprasti mirtingieji imasi jų laikytis tikėdamiesi, kad gaus tą patį fantastišką rezultatą. Iš tiesų, tai, kas tinka Angelei, gali visiškai netikti Marytei, nes jų amžius skirtingas, medžiagų apykaita skirtinga ir abiejų gyvenimo sąlygos galbūt neturi nieko bendro. Tad stengdamasi daryti tą patį, ką daro Angelė, Marytė nebūtinai pasieks tokį patį rezultatą.

Lrytas.lt portalas skaitytojams pateiks šešiolika ištraukų iš A. Pauliukevičiaus knygos „TOBULAS KŪNAS“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.