Į Kauną atkeliavo sensacinga kūno gelmes atverianti paroda

Tikriausiai ne kartą mėginote įsivaizduoti, kas slepiasi po plona

Išskirtinėje parodoje - per 200 eksponatų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Išskirtinėje parodoje - per 200 eksponatų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė, Nerijus Povilaitis

2015-01-17 13:16, atnaujinta 2018-01-15 19:34

Nuo sekmadienio, sausio 18 dienos, tai galėsite išvysti savo akimis, atėję į Kaune prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ antrajame aukšte esančią ekspozicijų salę, kur bus pristatyta itin atvira ir daugybėje šalių išskirtinio dėmesio sulaukusi žmogaus kūnų paroda „Body Worlds Vital“. Joje – per 200 eksponatų.

Išskirtinė paroda – naujausias Vokietijos mieste Heidelberge įsikūrusio Plastinacijos instituto įkūrėjo vokiečių anatomo Giunterio fon Hagenso ir komandos darbas.

Į Kauną atvykusios šio instituto vadovės, parodos kuratorės ir G. fon Hagenso žmonos Angelinos Whalley teigimu, kuo daugiau sužinosime apie savo kūną, tuo geriau galėsime pasirūpinti savimi bei kitais.

„Body Worlds Vital“ yra unikali mokomoji priemonė, kuri padeda suprasti, kaip funkcionuoja žmogaus organizmas“, – tvirtino A.Vhalley.

Jos teigimu, tik pažinę savo kūnus iš vidaus suvoksime, kokie jie nuostabūs ir išskirtiniai.

Vien žmogaus kraujagyslių sistema yra labai sudėtinga. Jeigu sujungtume į vieną liniją visas, net smulkiausias, žmogaus kraujagysles, jų ilgis siektų 96,5 tūkst. kilometro. Jomis būtų galima kone dukart apjuosti Žemę.

Paroda leis suvokti ir tai, kaip atrodo kiekvieno iš mūsų vidaus organai, kas nutinka, kai žmogus suserga, kaip sąveikauja kaulai, raumenys ir raiščiai mums užsiimant įvairiomis sporto šakomis bei kokią įtaką mūsų organizmui daro pasirinktas gyvenimo būdas.

Parodos kūrėjai tikisi, kad išvydę, kokį poveikį daro ilgalaikiai susirgimai ar polinkis į tabaką bei alkoholį, žmonės susimąstys apie sveikesnį gyvenimą, atsisakys žalingų įpročių.

Lankytojai turės galimybę pamatyti juodus rūkaliaus plaučius, kuriuos galės palyginti su šalia esančiais sveikaisiais. Tarp eksponatų – riebalais apaugusios kepenys, nesveiki inkstai, apkalkėjusios kraujagyslės.

Visi parodos eksponatai paruošti G. fon Hagenso išrastu plastinavimo metodu, kuomet acetono pagalba iš kūno pašalinami tirpieji riebalai ir skysčiai, tuomet vakuume acetonas pakeičiamas silikonu, vėliau eksponatui suteikiama reikalinga forma ir pasitelkus dujas, šviesą ar karštį jis yra sutvirtinamas.

Tam, kad kūnas taptų edukacinę funkciją atliekančiu eksponatu, komandai reikia maždaug 1,5 tūkst. darbo valandų. Vieno eksponato paruošimas trunka maždaug metus.

Visi parodoje „Body Worlds Vital“ eksponuojami žmonių kūnai paaukoti savanorių donorų. Organizatorių teigimu, daugiau kaip 14 tūkst. žmonių yra išreiškę tokį norą.

„Tai pirmoji mūsų paroda Lietuvoje. Ta, kuri vyko anksčiau Vilniuje, – nebuvo tikroji. Kinai nukopijavo ne tik mūsų patentuotą metodiką, bet ir kūnų parodos koncepsiją. O kopijuoti jie moka beveik viską“, – šmaikštavo vokietė.

A.Whalley save vadina ne tik bene garsiausio pasaulyje anatomo G. von Hagenso žmona, bet ir bendražyge. Moteris kuruoja parodų eigą, rūpinasi komerciniais projektais, taip pat vadovauja institutui ir kompanijai „Biodur® Products“, valdančiai plastinacijos komponentų rinkodaros teises.

„Mano vyras užsiima moksline veikla, o aš tvarkau komercinę šių projektų dalį. Dirbu daug ir labai sunkiai, atostogų neturėjau jau 20 metų“, – pasakojo A.Whalley.

Moteris tikino, jog jos vyro gyvenimas nebuvo vien rožėmis klotas: garsus anatomas keletą metų praleido kalėjime, jis visada siekė asmeninės laisvės, užsibrėžtų tikslų, o šiuo metu kovoja su sunkia progresuojančia liga.

„Nepaisant visų sunkumų, Giunteris į gyvenimą žvelgia labai pozityviai. Jis puikiai suvokia realybę, kuria ateities planus“, – sakė A.Whalley.

Visą interviu su G. von Hagenso žmona skaitykite sausio 24 dieną „Lietuvos ryto“ priede „Gyvenimo būdas“.

„Body Worlds Vital“ paroda veiks kiekvieną dieną nuo 10 iki 21 val. iki balandžio 17-osios. Lankytojų amžius neribojamas. Parodos organizatoriai palieka teisę tėvams, globėjams ir pedagogams spręsti, ar ją vestis vaikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.