Stebuklas: dvi gimdas turinti moteris tapo mama

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 10, 2015, 11:13 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 3:22 PM

Vos nemirusi, keturis persileidimus patyrusi ir labai retą anomaliją, kuri trukdė pastoti ir išnešioti kūdikį, turinti moteris pagaliau džiaugiasi tapusi mama. Nepaisant visų patyrimų, moteris nesiliovė tikėti, kad jai pavyks susilaukti savų atžalų ir pataria kitiems niekada neprarasti vilties.

Leona Doherty, 35 metų airė, gimė su labai reta anomalija – dviguba gimda, kitaip žinoma uterus didelphys pavadinimu. Tokią būklę, dėl kurios gali kilti rimtų nėštumo komplikacijų, turi vos 3 procentai moterų.

Leona žino, kiek rūpesčių lemia tokia anomalija – jai teko patirti net keturis persileidimus, kol pagaliau sėkmingai pavyko pagimdyti sveiką kūdikį, ką galima pavadinti tikru stebuklu. Galimybę susilaukti kūdikio sunkino tai, jog nė viena iš dviejų moters gimdų nebuvo pilnai išsivysčiusi: viena jų turėjo tik vieną kiaušintakį, kita – vos vieną kiaušidę.

Nesiliovė tikėti stebuklu

Bandymai susilaukti vaiko Leonai ir jos vyrui Gary, kuriam dabar 41-eri, užtruko net 14 metų, kol pagaliau vienoje iš gimdų jai pavyko išnešioti sveiką kūdikį. Gruodžio 9 dieną į pasaulį atėjęs jų sūnus Hughas svėrė vos 2,52 kg. Vaikas gimė po cezario pjūvio.

Kaip rašo interneto puslapis „MailOnline“, prieš sūnui gimstant L.Doherty 12 mėnesių sunkiai sirgo ir vos nenumirė, o jos vyras tuo metu kovojo su depresija. Leona patyrė insultą ir buvo skubiai nugabenta į ligoninę, kur jai diagnozuoti rimti kepenų ir inkstų sutrikimai. Po viso to, ką teko išgyventi, sūnaus gimimas tapo tikra dovana.

Šiaurės Airijos Londonderio mieste gyvenanti Leona prisiminė: „Sūnaus gimimas man buvo nuostabiausiai ir labiausiai netikėta, kas galėjo nutikti. Net ir dabar vis dar negaliu patikėti, kad jis mano. Juk net 14 metų stengėmės susilaukti vaikų ir niekada nepraradome vilties. Jis – mūsų stebuklas. Tiek daug teko iškęsti, kad jį turėtume, bet aš nesilioviau tikėti“.

Moteris padrąsino ir kitus žmones tikėti savo svajonėmis: „Visada tikėkite ir laukite. Nepaisant visko, aš nuoširdžiai tikiu, kad galų gale įvyks kažkas nuostabaus. Tiesiog nuostabu, kai gali pamiršti visą patirtą skausmą. Man patinka būti mama. Mes tiesiog mėgaujamės kiekviena minute, praleista su Hughu“.

Sužinojo apie dvi gimdas

Aiškindamiesi, kodėl L.Doherty taip sunku pastoti, medikai padarė šokiruojantį atradimą – jie nustatė, kad moteris turi dvi gimdas. Teigiama, kad tik viena iš 5 milijonų moterų turi šią retą anomaliją. Paprastai tokia būklė nustatoma apžiūros metu, atlikus tepinėlio tyrimą arba tiriant moterį ultragarsu nėštumo metu.

Įprastai dar įsčiose tebesančios mergaitės gimda pradeda vystytis kaip du maži vamzdeliai. Vaisiui augant, abu vamzdeliai suauga į vieną didesnį organą. Deja, kartais dėl tam tikrų nėštumo komplikacijų šie vamzdeliai moteriškos lyties vaisiuje visiškai nesuauga, o vystosi kaip du atskiri organai. Taigi mergaitė gimsta ne su viena, bet su dviem gimdom.

Tokiais atvejais, kaip atsitiko L.Doherty, abi gimdos būna mažesnės nei įprastai. Dėl to moterims su tokia animaciją gali kilti nėštumo komplikacijų. Ir nors L.Doherty turi dvi makštis, kurios netrukdo jai normaliai mylėtis, pastoti ji gali vos vienoje jų.

Jeigu ji būtų gimdžiusi natūraliai, ji būtų pagimdžiusi pro makštį, prijungtą prie gimdos kurioje buvo nešiojamas kūdikis, paaiškino BMI The Sloan ligoninės gydytoja konsultantė daktarė Leila Hanna, kuri yra akušerė-ginekologė. Vis dėlto, tokiu atveju, kaip Leonos, dėl gresiančių gimdymo konsultacijų, rekomenduojama gimdyti ne natūraliai, bet atlikti cezario pjūvį.

Patyrė keturis persileidimus

Gary ir Leona Doherty 2000 metais darbe ir nuo tada svajojo apie vaikus. Bet po metus trukusių nesėkmingų bandymų jų susilaukti, pora nutarė kreiptis į medikus.

Kadangi tuo metu, kai kreipėsi į gydytojus, L.Doherty svėrė 120 kg, jai buvo liepta numesti svorio. Per 2 metus moteris numetė 63 kilogramus.

Tačiau medikams atlikus papildomus tyrimus buvo nustatyta, kad ji turi retą anomaliją: po dvi gimdas, gimdos kaklelius ir makštis.

„Medikai man pasakė, kad aš turiu retą apsigimimą, tai reiškia, kad tuo metu, kai buvau savo mamos įsčiose, man išsivystė dvi gimdos. Dėl šios priežasties turiu dvi makštis, dvi gimdas ir du gimdos kaklelius. Apie tai nė nenutuokiau. Tai buvo triuškinanti naujiena. Viskas, apie ką galėjo pagalvoti, buvo tik tai, ar galėsiu turėti vaikų“, – prisiminė Leona.

Pora susituokė 2003 metais ir visą laiką tikėjosi vieną dieną tapti tėvais. Tačiau 2006 metais L.Doherty užklupo didelės sveikatos bėdos, kurios tęsėsi visus metus. Gegužę ją ištiko mikroinsultas, rugpjūtį ji patyrė pirmąjį savo persileidimą, o spalį moteriai buvo diagnozuota epilepsija.

„Tai buvo labai blogi metai, bet mes tai išgyvenome. Nebūčiau to pakėlusi be savo nuostabios šeimos palaikymo. Pirmąjį persileidimą patyriau pakankamai anksti – tik šeštą nėštumo savaitę. Mes net neturėjome laiko pasidžiaugti tuo nėštumu. Bet mane nuramino tai, kad pastojau natūraliai“, – pasakojo Leona.

Keleri kiti metai sukosi apie ovuliaciją, skaičiavimus ir planavimą. Bet, nepaisant to, nuo 2009 iki 2011 metų, pora patyrė dar tris persileidimus.

Po paskutinio persileidimo L.Doherty buvo nukreipta pas specialistą, kuris turėjo nustatyti, ar įmanoma sujungti jos dvi gimdas tam, kad moteris galėtų visiškai išnešioti kūdikį.

Vyrą ištiko depresija

Tuo metu stresas ir širdgėla dėl kūdikių praradimų buvo smarkiai paveikę ir Leonos vyrą.

„Prieš pat prarandant vieną iš vaikų mirė mano mama. Dėl to mane apėmė depresija. Trejus mėnesius buvau nedarbingas. Man buvo labai sunku“ – teigė G.Doherty.

L.Doherty nutarė padėti savo sutuoktiniui kuo greičiau pasveikti.

„Nusprendžiau padėti Gary vėl pasveikti, kad jis galėtų grįžti į darbą. Aš jį tuo metu palaikiau ir pagaliau jis vėl galėjo pradėti darbuotis puse etato, o vėliau – ir visą darbo dieną“, – pasakojo moteris.

Dėl ligos vos nenumirė

Po viso to, ką patyrė, pora pradėjo mąstyti apie įsivaikinimą.

„Aš vis kartojau, kad netgi jeigu turėtume savo vaikų, norėčiau ir ką nors įsivaikinti, – prisiminė L.Doherty. – Taigi praėjome ilgą ir sudėtingą įsivaikinimo procedūrą ir ir pagaliau 2013 metų gegužę su mumis apsigyveno 7 metų berniukas“.

Tuo metu moteris neturėjo laiko galvoti apie nėštumą, nes rugsėjį vos neprarado gyvybės. Ją pradėjo mušti prakaitas, atsirado haliucinacijos, temperatūra nukrito iki 35,1 laipsnio C ir prasidėjo hipotermija. Dėl to moteris buvo skubiai nugabenta į ligoninę ir likusias 8 valandas vis prarasdavo sąmonę.

Jai buvo diagnozuotas išeminis hepatitas – ūmus kepenų sutrikimas, kurį sukėlė žemas kraujo spaudimas ir dehidratacija. Vienu metu moters organams pradėjus blogai funkcionuoti medikai skubiai iškvietė šeimą į ligoninę.

Ligoninėje Leona praleido mėnesį. Pasveikusi ji grįžo į namus Šiaurės Airijoje.

Pagaliau gimė sūnus

Kol Leona sveiko, pora nešnekėjo apie nėštumą, bet moteris prisipažino, kad nesiliovė apie tai galvoti ir po šešerių mėnesių ji natūraliai pastojo.

„Kai sužinojau, kad laukiuosi, negalėjau tuo patikėti, – prisiminė moteris. – Mūsų akušerė buvo nuostabi. Pirmąsias dvylika savaičių ji mus tikrindavo kas savaitę. Kai peržengėme 12 savaičių ribą, susitelkėme į tai, kad pasiektume 14 savaičių. Vėliau man užsiuvo gimdos kaklelį“.

Dvidešimtą nėštumo savaitę pora sužinojo, kad jiems turėtų gimti berniukas. Tačiau nėštumas buvo sudėtingas, todėl dar po mėnesio L.Doherty buvo pradėtos steroidų injekcijos tam, kad kūdikio plaučiai pakankamai išsivystytų, jeigu jis kartais gimtų per anksti.

„Niekas nežinojo, kada tiksliai pradėsiu gimdyti, nes turėjau tik pusę gimdos. Aš turėjau būti labai atsargi – juk bet kas galėjo įvykti. Man kasdien leisdavo kraują skystinančius vaistus“ – pasakojo L.Doherty.

Laimė, viskas baigėsi gyvai ir sūnus privertė užmiršti visus patirtus vargus. Tai pradžiugino visą šeimą.

„Niekada nemaniau, kad mano tėtis išvys mano vaikus, bet šeštadienį mūsų sūnų Hughą pakrikštijo tas pats kunigas, kuris prieš 37 metus sutuokė mano tėvus“, – džiaugėsi Leona.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.