Liaudiški receptai gydyti egzemai: ką patarė aiškiaregė Vanga?

Egzema – lėtinė alerginė reakcija, prasidedanti niežtinčiais smulkių pūslelių ir mazgelių bėrimais. Jeigu liga laiku nediagnozuojama ir nesiimama priemonių, pūslelėms pratrūkus atsiranda šašai, jiems nukritus oda stipriai pleiskanoja. Kaip išvengti tokių nemalonumų ir išsaugoti sveiką odą?

Aiškiaregė Vanga žinojo, kaip gydyti egzemą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Aiškiaregė Vanga žinojo, kaip gydyti egzemą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2015, 4:30 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 7:53 PM

Tai itin nemaloni liga, ji žmogui ne tik sukelia diskomfortą, bet ir subjauroja jo išvaizdą, ypač, jeigu bėrimai atsiranda ant veido ar rankų. Kodėl, regis, visiškai sveiki žmonės kenčia nuo tokios odos ligos? Egzemos atsiradimo priežastys gali būti tokios skirtingos, jog šiuolaikiniame pasaulyje nuo jos „apdrausti“ gali jaustis tik vienetai.

Egzemos priežastys

1. Kontaktas su dažikliais, kvapiosiomis medžiagomis, augalinės ar cheminės kilmės buitine chemija (per maistą, kūno priežiūros priemones, skalbimo priemones, oro gaiviklius ir t.t.)

2. Drabužiai ar aksesuarai, pagaminti iš alergiją keliančių medžiagų.

3. Nekontroliuojamas vaistų vartojimas.

4. Alergizuojantis maistas (šokoladas, citrusiniai vaisiai, aštrus, sūdytas ar rūkytas maistas).

5. Biologiniai dirgikliai (žiedadulkės, tuopų pūkai, gyvūnų kailis, pelėsiai ir pan.

6. Lėtinės ligos, sezoninių peršalimų susilpnintas imunitetas.

7. Stresas.

Iš viso to matyti, kad egzema gali atsirasti praktiškai dėl bet kokios priežasties. Todėl, jei esate linkę į alergijas, svarbu vengti net mažiausių provokacijų.

Dažniausiai egzema atsiranda ant rankų, nes jos kontaktuoja su kenksmingomis medžiagomis, drabužiais, maistu, gyvūnais ir kitais potencialiais dirgikliais.

Egzemos gydymas

Atsikratyti egzemos įmanoma tik taikant kompleksinį gydymą. Bet kuriuo atveju reikia kreiptis į gydytoją, kuris paskirs reikiamus preparatus ar injekcijas. Taip pat iš valgiaraščio reikia išbraukti bet kokį stiprų skonį turintį maistą, taip pat alkoholį. Specialistas padės išsiaiškinti ligos priežastį ir patars, ko saugotis. Jeigu egzemą sukėlė naminis gyvūnas, reikės apriboti su juo kontaktus. Jeigu dirbate buitinės chemijos parduotuvėje – vertėtų pagalvoti apie darbo pakeitimą.

Egzemos gydymą gali palengvinti natūralios liaudiškos priemonės. Tačiau kartu būtina laikytis mitybos režimo ir gydytojo rekomendacijų. Pateikiame jums netradicinių egzemos gydymo priemonių sąrašą, tačiau prieš jų imantis vertėtų pasikonsultuoti su savo gydytoju. Kai kurie augalai gali sukelti šalutinį poveikį kitiems problemų keliantiems organams. Pavyzdžiui, sergant inkstų ligomis negalima vartoti putino uogų, širdies ir kraujagyslių ligos taip pat turi tam tikrų apribojimų.

Liaudiški receptai egzemai gydyti:

1. Sumaltą ąžuolo žievę užpilkite verdančiu vandeniu – 1 stiklinei maltos žievės reikia 1 litro vandens. Ant silpnos ugnies įkaitinti iki virimo, pridėti po pusę stiklinės lakišiaus ir kraujažolės, išjungti ugnį ir uždengus dangčiu leisti pastovėti 15 minučių. Kai tik mišinys atvės iki pakenčiamos temperatūros, įkišti į jį egzemos pažeistas rankas ir laikyti, iki visiškai atšals. Po procedūros rankų nešluostyti, palikti, kad pačios nudžiūtų.

2. 5 proc. šaltalankių aliejaus tepalas greitai sumažina pabrinkimą, perštėjimą ir niežulį. Vidinis šaltalankių aliejaus vartojimas po 2 ml per dieną paspartina sveikimą.

3. Daug kam egzemos padėjo atsikratyti senovinis tepalas iš kiaušinio trynio. Kietai išvirkite kiaušinius (kuo didesnis pažeistas odos plotas, tuo daugiau kiaušinių prireiks). Išimkite trynį, pasmeikite ant virbalo ar šakutės ir pradėkite tirpdyti virš žvakės liepsnos. Iš trynio pradės išsiskirti skystis, kurį reikia surinkti į atskirą indelį. Šituo „tepalu“ ir reikia patepti egzemos pažeistas vietas, iš viršaus uždengti vaškuotu popieriumi, kad tvarstis nesugertų gydomojo skysčio, ir užvynioti bintu. Tvarstį keisti geriausia du kartus per dieną, kol visiškai pasveiksite.

4. Atsikratyti egzemos padeda ir toks žolių mišinys. Lygiomis dalimis sumaišykite kiaulpienės šaknis, krapų sėklas, cikorijos šaknį, pridėkite dvi dalis šaltekšnio žievės. Vieną valgomąjį šaukštą mišinio užpilkite stikline vandens. Įkaitinkite iki virimo, sumažinkite ugnį iki minimalios ir troškinkite uždengtą 20 minučių. Tada išjunkite viryklę ir palikite dar 10 minučių. Nuovirą perkoškite, įpilkite vandens, kad būtų pilna stiklinė. Po stiklinę gerkite tris kartus per dieną. Kad būtų skaniau, galima įdėti šaukštelį medaus.

5. Jeigu egzema itin užleista, rekomenduojamas toks mišinys: sumaišyti 30 g juodųjų serbentų uogų, 20 g miško žemuogių, 10 jaunų blindės ūglių ir gerai sutrinti iki vientisos masės. Uogos turi būti šviežios ir prinokusios. Užtepti pažeistus odos plotus ir nakčiai apibintuoti.

6. Nuo egzemos neblogai padeda ir aromatinės žolelių vonios. Išvirkite nuovirą iš pušų šakelių, šeivamedžio, kraujažolės, takažolės, snapučio ir gysločio ir pilkite jo į šiltą vonią. Santykis – 1 litras nuoviro 10-čiai litrų vandens.

7. Ypatingą receptą nuo egzemos yra pasiūliusi garsioji aiškiaregė Vanga, bet, kad juo pasinaudotumėte, teks palaukti pavasario. Priskinkite jaunų beržo šakelių su pumpurais, užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Tada atvėsinkite nuovirą ir panardinkite į jį pažeistas vietas. Procedūrą kartokite triskart per dieną, šildydami vis tą patį nuovirą. Vangos įsitikinimu, beveik visas egzemos rūšis galima išgydyti dar vienu ypatingu skysčiu. Gegužės mėnesį guobos pumpuruose atsiranda skystis, kuriuo reikia tepti problemiškas odos vietas.

8. Senas receptas nuo egzemos ir dedervinės – „laikraštinė derva“. Paimkite paprastą laikraštį, kietai suvyniokite, padekite ir laikykite po šalta lėkšte (ją geriausia iš anksto atšaldyti šaldiklyje). Dūmai nuo popieriaus kils į viršų ir kondensuosis ant šalto lėkštės paviršiaus, virsdami juoda klampia medžiaga. Šia „derva“ ir reikėtų tepti problemiškas vietas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.