Netikėta merginos sustambėjimo priežastis – valgymas per miegus

Britė Kate Archibald (20 m.) ilgai nesuprato, kodėl ėmė augti jos svoris. Kartą pabudusi ryte ji lovoje rado tuščių maisto pakuočių: ji valgė per miegus.

K.Archibald per savo naktines puotas suvartoja tūkstančius kalorijų.<br>123rf asociatyvi nuotr.
K.Archibald per savo naktines puotas suvartoja tūkstančius kalorijų.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 10, 2015, 6:08 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 2:45 AM

Studentei buvo diagnozuota liga, dėl kurios per miegus ne tiktai vaikštoma, bet ir patenkinami sąmoningi troškimai.

„Anksčiau aš nė neįsivaizdavau, kad galiu priaugti tiek svorio, – pasakojo Aberdyno universiteto trečiakursė. – Dažnai ginčydavausi su tame pačiame bute gyvenančiais draugais – jų maistas dingdavo, bet aš kitus tikindavau, jog nieko neliečiau.

Vieną rytą pabudusi tarp šokolado popieriukų supratau, kad tikriausiai valgiau miegodama“, – Didžiosios Britanijos dienraščiui „Daily Mail“ pasakojo Kate.

Šeimos gydytojas jai paaiškino, kad tai gali būti šalutinis vaistų nuo dėmesio sutrikimo poveikis. K.Archibald ėmė rečiau vartoti šiuos vaistus.

„Anksčiau vos pabudusi jausdavausi žvėriškai išalkusi, todėl daug prisivalgydavau. Pradėjusi studijuoti nebepabusdavau alkana, – tikino Kate. – Tačiau paaiškėjo, jog valgau miegodama“.

Vieną kartą praleidau naktį draugės namuose, kitą rytą pamačiau, kad jos šokoladinių saldainių dėžutė tuščia, o mano lova pilna saldainių popieriukų.“

K.Archibald per savo naktines puotas suvartoja tūkstančius kalorijų. Ji valgo riebius užkandžius, pavyzdžiui, traškučius, šokolado batonėlius ir riešutus, kurių skonio šiaip jau negali pakęsti.

„Esu šiek tiek alergiška žemės riešutams, – teigė studentė. – Dėl jų patinsta veidas. Buvo ne vienas rytas, kai pabudau ištinusiu veidu. Tai reiškė, kad naktį valgiau žemės riešutų.“

Vienai jos draugių vaikinas padovanojo didelį šokoladą, o Kate miegodama jį suvalgė ir kitą rytą pabudo juo išsiterliojusi.

„Dabar iš to juokiamės, bet aš nuolat priversta eiti į parduotuvę, kad buto draugams nupirkčiau tai, ką suvalgau“, – neslėpė antsvorio nesugebanti kontroliuoti mergina.

Miegodama ji kartą surijo keturias porcijas spagečių, o kartais netgi pasiskrudina duonos.

„Tai yra parasomnija – miego, o ne valgymo sutrikimas, – aiškino Kate. – Mano organizmas užprogramuotas naktį būti išalkęs, net jei aš to nenoriu.“

Tai – lunatikavimo rūšis. Kate ėmė nakčiai rakinti savo kambarį, šalia pasideda sveikų užkandžių, bet kartais vis vien sugeba pasiekti šaldytuvą.

Draugai mano, kad ji išprotėjo, nors Kate jų nuolat atsiprašinėja. Mergina stengiasi kuo dažniau eiti sportuoti, kad sudegintų naktį suvartotas kalorijas.

K.Archibald mano, kad miegodama valgo apie tris kartus per savaitę.

Su ja tame pačiame bute gyvenančios Ellie Harding ir Ashleigh Black bandė lunatikuojančią draugę įtikinti pakeisti įpročius, bet tai – bergždžios pastangos.

„Turime jai iš anksto pasakyti, jei yra kas nors, ko ji neturėtų suvalgyti, – salė E.Harding. – Tikimės, jog Kate pasąmonė mūsų klausosi ir mūsų maistas naktį nebus sudorotas.

Labiausiai bijome, kad Kate vieną naktį nuspręs pati pasigaminti maisto. Nenorime, kad butas sudegtų.“

Dietologė primena trijų principų taisyklę

Dietologė Jūratė Dobrovolskienė įsitikinusi – kad ir kokia priežastis sukėlė svorio augimą, viską reikia kontroliuoti. Negalima kaltės suversti vaistams, nuo kurių priaugome svorio, arba stresui, būtina stebėti, ką ir kiek valgome.

Nelygu svorio didėjimo priežastis, reikia skirtingų maitinimosi rekomendacijų, todėl būtina konsultuotis su gydytoju.

Yra trys svarbiausi principai, kurių reikėtų laikytis maitinantis, – domėtis, norėti, daryti. Domėjimąsi, ką ir kiek reikia valgyti konkrečiam žmogui, geriausia palikti gydytojui specialistui – dietologui, kuris į tai atsakys.

Antras principas – paties žmogaus noras keisti mitybos įpročius, nors svoris auga ir dėl kitų priežasčių.

Daryti – teoriją paversti praktika. Žmogus, padedamas specialisto, turi pradėti rūpintis savimi ir laikytis nurodymų.

Vaistai ne visus veikia vienodai

Psichologė Genutė Petronienė pastebėjo, kad netikėtai pradėjus augti svoriui dauguma žmonių ima panikuoti. Atrodo, kad valgymo įpročiai ir gyvenimo būdas nepasikeitė. Ar tikrai? Gal jau kurį laiką geriate psichotropinius vaistus arba priešingai – vengiate jų, nors gydymas būtinas? Žmonės, metę rūkyti, irgi pastebi, kad svoris pradeda augti.

– Ar stresas, depresija gali sukelti svorio augimą?

– Nors dažnai dėl šių priežasčių svoris gali kristi, būna, kai jis ima augti. Gydytojai dažnai klausia, ar jūsų svoris padidėjo, ar sumažėjo? Tai rodiklis, kad kažkas organizme vyksta. Šiaip sau nepriaugsite 10 kilogramų. Tačiau pats savaime stresas, nerimas negali padidinti svorio. Taip gali nutikti dėl antidepresantų arba dėl dažno valgymo.

– Kodėl žmonės, apimti streso, valgo daug ir dažnai?

– Kartais žmogus nurimsta tik tada, kai ko nors suvalgo. Tai panašu į vadinamąjį oralinį poreikį, kai vaikai iki 1 metų nuolat jaučia poreikį ką nors turėti burnoje, tada jie nurimsta.

– Ar antidepresantai arba raminamieji skatina svorio augimą?

– Vienas žmogus nuo tų pačių vaistų priaugs 10 kilogramų, o kitas numes 3 kilogramus. Neretai dėl depresijos ar nerimo sutrikimų žmonės jaučia skrandžio skausmus, pykinimą. Apie kokį apetitą tada galima kalbėti? Vaistai sureguliuoja tai, todėl auga apetitas, žmogus daugiau valgo.

Parengė Dorotėja Noreikaitė, Sabina Adamovič

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.