Sunkiausias pasaulio kūdikis užminė mįslę gydytojams

10 mėnesių indė iš atokaus kaimelio Džharkhando valstijoje, vardu Aliya, yra sunkiausias tokio amžiaus kūdikis pasaulyje. „Mažylė“ sveria 18,7 kg – tiek, kiek vidutiniška šešiametė.

„Mažylė“ sveria 18,7 kg – tiek, kiek vidutiniška šešiametė.<br>Arkaprava Ghosh / Barcroft India nuotr.
„Mažylė“ sveria 18,7 kg – tiek, kiek vidutiniška šešiametė.<br>Arkaprava Ghosh / Barcroft India nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2015, 5:51 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 4:07 PM

Mergaitė gimė palyginti sunki – sverdama 4 kg. Bet sulaukus 4 mėnesių, svoris pradėjo sparčiai augti.

„Praėjus keliems mėnesiams po gimimo ji pradėjo labai sunkėti, – pasakojo mergaitės motina, 25 m. Shabana Parveen. – Kas dvi savaites turėjom pirkti jai vis naujus drabužius, nes senieji tapdavo per ankšti“.

Toks didelis svoris kėlė pavojų mergaitės gyvybei, bet šeima neturėjo pinigų gydymui.

Ieškos svorio augimo priežasties

„Darėme, ką galėjome, bet galėjome sau leisti tik nuvežti ją į vietinę ligoninę, – sakė Aliyos tėvas, 28 m. Mohammadas Saleemas. – Mūsų kaimo gydytojai negalėjo pasakyti, kuo ji serga.

Mes nuvežėme Aliyą pas gydytoją Rančyje. Apžiūrėjęs gydytojas pasiūlė nuvažiuoti į kitą miestą, bet mes neišgalėjome to padaryti, todėl nevežėme“.

Vis dėlto neseniai Aliyos tėvams pavyko pasikonsultuoti didžiulio dukters svorio su prie Delio esančios „Fortis“ ligoninės medikais.

Ligoninės pediatrams vadovaujantis dr. Krishanas Chughas sakė: „Tai sunkiausias 10 mėnesių kūdikis, kokį man tik yra tekę matyti. Anksčiau esu matęs 10 kg, 12 kg kūdikius. Bet šitas – gerokai sunkesnis. Daugiau nei 18 kg – tai kraštutinis svorio rodiklis“.

Pasaulinė Sveikatos Organizacija (PSO) nurodo, kad vidutinis 10 mėnesių amžiaus kūdikio svoris yra apie 8,5 kg – tai mažiau nei pusė Aliyos svorio.

„Tai gali būti patologinio nutukimo ar hormonų pusiausvyros sutrikimo atvejis. Bet mes turime atlikti kai kuriuos tyrimus, kad nustatytume tikslią diagnozę, – sakė K.Chughas. – Gydymas priklausys nuo to, kokia bus diagnozė. Kai kurie sutrikimai gali būti pagydomi. Mums rūpi, kaip sustabdyti šitą svorio augimą, bet tai bus įmanoma tik nustačius jo priežastį“.

Vyresnioji dukra mirė

Didžiulis Aliyos kelia problemų ir jos motinai, kuri pavargsta ilgai laikyti dukrą ant kelių.

„Ji tapo labai sunki. Mano vyras iš darbo grįžta labai vėlai. Taigi, visą dieną turiu dirbti namų ruošos darbus ir prižiūrėti Aliyą. Tai sunku, nes ji dar nesugeba pasėdėti viena.

Ji visą dieną nuolat verkia. Naktį staiga atsibunda ir negali normaliai kvėpuoti“.

Shabana ir Mohammadas turi dar vieną vaiką – 5 m. sūnų Ali. Jo svoris normalus, bet berniukas dėl tėvų finansinių sunkumų nelanko mokyklos.

Buvo ir dar vyresnė duktė, vardu Simran – bet ji mirė sulaukusi 1,5 metų, priaugdama svorio lygiai taip pat kaip Aliya.

„Ryte Simran papusryčiavo, po to aš išėjau į darbą. Tada man paskambino ir pasakė, kad Simran blogai, jai iš burnos teka kraujas.

Mes skubiai nuvežėme ją į ligoninę, bet gydytojai pasakė, kad jos nervai pažeisti, ir ji mirė“, – prisiminė tėvas.

„Mums buvo baisu, kad Simran nesiliauja priaugusi svorio, – pridūrė motina. – Aliya auga lygiai taip pat kaip ji. Jeigu jos negydysime, bijau, kad nutiks blogiausia“.

Vis didėjantis Aliyos svoris ir pačius tėvus verčia nerimauti dėl jų ateities. Pasak Shabanos, mergaitė suvalgo tris kartus daugiau maisto nei normalus vaikas – tai baisus smūgis šeimos finansams.

„Mūsų pajamos ribotos, man tenka skolintis pinigus iš giminių ir draugų, kad išmaitinčiau šeimą ir Aliyą“, – prisipažino siuvėju dirbantis Mohammadas.

Nepaisant vis didėjančio svorio, kaimo gyventojams Aliya patinka.

„Visi kaime ją myli. Ir vaikai ateina su ja pažaisti. Bet mažai kas gali ją pakelti“, – šypsodamasi sakė Shabana.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.