Unikalu: smegenų bangas per epilepsijos priepuolį pavertė muzika

Kai žmogų ištinka epilepsijos priepuolis, jo smegenų elektromagnetinė veikla drastiškai sustiprėja. Programuotojas ir menininkas Brianas Foo atliko muzikinį eksperimentą – epilepsija sergančios mergaitės smegenų bangas, užfiksuotas encefalogramoje priepuolio metu, pavertė muzikiniais garsais. Tai tapo unikalia galimybe klausytojams geriau suvokti, kokio masto pokyčiai vyksta žmogaus smegenyse per priepuolį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2015, 9:59 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 9:08 PM

„Visada žavėjausi tuo, kas vyksta smegenyse, mūsų sudėtingiausiame ir ypatingame organe, – prisipažino menininkas. – Mane domino, kaip, pasitelkus muziką, sukurti empatijos ryšį tarp dviejų žmonių, kur klausytojas galėtų „pajusti“, kas vyksta kito žmogaus smegenyse“.

B.Foo pasirinko rapsodijos formą – šio laisvos formos muzikos kūrinio struktūra geriausiai leidžia atspindėti nervinę veiklą. Skirtingus encefalogramos duomenis atspindėjo kūrinio muzikos srautas ir intensyvumas.

Pavyzdžiui, menininkas nusprendė, jog, atsiradus smegenų bangoms su didelėmis amplitudėmis, įsijungs daugiau dainininkų ir garsesnių instrumentų, aukšto dažnumo atkarpomis styginiai instrumentai gros aukščiau, o kai skirtingų smegenų regionų bangos atitiks vienos kitas, mušamieji skambės kaip varpeliai.

„Nusprendžiau konstruoti savo garsus aplink žmogaus balsą, nes tai labai žmogiškas dalykas“, – aiškino B.Foo. Jo naudojami garsai primena tikrus žodžius ir frazes, tačiau tikrovėje tokie žodžiai neegzistuoja.

Atskiri segmentai buvo iškarpyti iš kitų muzikos kūrinių ir kompiuterine programa sujungti į bendrą visumą, kurią B.Foo pavadino „Pilkąja rapsodija“ („Rhapsody in Grey“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.