Rusijos gyventojas sutiko, kad jo galvą persodintų kitam kūnui

Programuotojas Valerijus Spiridonovas iš Rusijos Vladimiro miesto gali tapti pirmuoju pasaulyje žmogumi, kurio galva bus persodinta kitam kūnui. 30-metis Rusijos gyventojas, kenčiantis nuo spinalinės raumenų atrofijos (Verdnigo-Hofmano ligos), dar kovą sutiko, kad jam būtų atlikta eksperimentinė operacija. Ją atliks prieštaringai vertinamas Italijos chirurgas Sergio Canavero.

V.Spiridonovas galvos transplantaciją prilygina pirmajam žmogaus skrydžiui į kosmosą.<br>Twitter nuotr.
V.Spiridonovas galvos transplantaciją prilygina pirmajam žmogaus skrydžiui į kosmosą.<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 9, 2015, 1:10 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 5:38 AM

Savo pasiryžimą rusas patvirtino „Twitter“ paskyroje ir interviu „The Daily Mail“.

„Turiu retą sutrikimą. Toks transplantologijos vystymo kelias – vienintelis šansas šimtams tūkstančių žmonių“, – „Twitter“ rašė V.Spiridonovas.

„Tai prilygsta pirmam žmogaus skrydžiui į kosmosą. Kažkas turi žengti žingsnį į bedugnę“, – aiškino rusas, pabrėždamas, kad savo planų neatsisakys. Tiksli operacijos data kol kas nenumatyta.

Dėl genetinės ligos V.Spiridonovui nesivysto raumenys, deformavosi skeletas, o liga progresuoja toliau. „Man dabar 30 metų. Nors paprastai žmonės su šia diagnoze gyvena ne ilgiau kaip 20“, – pasakojo vyras.

Su italų profesoriumi jis susisiekė prieš dvejus metus ir iki šiol bendrauja per „Skype“. V.Spiridonovas žino, kad jo šansai išgyventi po tokios operacijos nėra dideli. Anksčiau panašūs persodinimai gyvūnams toli gražu ne visada būdavo sėkmingi.

Galvos persodinimai gyvūnams bandomi atlikti dar nuo XX a. pradžios. Praėjusio šimtmečio aštuntajame dešimtmetyje mokslininkai persodino galvą beždžionei, bet po 10 dienų gyvūnas nugaišo. Sovietų profesorius Vladimiras Demichovas tokius eksperimentus atliko su šunimis. Jo „hibridai“ išgyvendavo nuo 1 iki 20 dienų.

„Mes pirmiausiai atvėsinsime smegenis iki 10-15 laipsnių Celsijaus, abi galvos bus atskirtos“, – aiškino profesorius S.Canavero. Po to prasidės donoro kūno transplantacija paciento galvai. Visa operacija truks 36 valandas.

Per operacija bus sujungtos keturios kraujagyslės, dvi miego arterijos, dvi jungo venos, bet nugaros smegenų nervinių skaidulų sujungti neįmanoma, tad, pasak kritikų, jeigu pacientas liks gyvas, naujųjų rankų ir kojų judinti jis negalės.

Tačiau profesorius S.Canavero teigia, kad tai nėra akivaizdu. Jis planuoja suklijuoti neuronus biologiniais klijais ir stimuliuoti regeneraciją silpna elektros srove. Tuo metu pacientas mėnesį bus dirbtinėje komoje.

Konkreti operacijos data dar nenumatyta – S.Canavero kol kas negavo finansavimo ir nenusamdė darbuotojų. Taip pat reikės rasti donorą. Pasak V.Spiridonovo, tai gali būti žmogus, patyręs neišgydomas galvos smegenų traumas, arba nusikaltėlis, nuteistas mirties bausme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.