Moteris tapo neįgali, nes pasinaudojo draugės makiažo šepetėliu

Tikriausiai ne vienai moteriai pažįstama situacija: draugės namuose ruošiatės vakarėliui, bet suprantate, kad jums reikia patobulinti savo makiažą, todėl paklausiate, ar galite pasiskolinti jos pudrą, akių pieštuką ar tušą. Draugė nė negalvodama sutinka. Pasigražinate ir išeinate linksmintis. Tačiau vienos moters istorija gali paskatinti atsikratyti įpročio dalintis makiažu.

Dalinimasis makiažo priemonėmis gali padidinti infekcijos riziką.<br>123rf nuotr.
Dalinimasis makiažo priemonėmis gali padidinti infekcijos riziką.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 14, 2015, 11:56 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:20 PM

27-erių Jo Gilchrist iš Australijos pasinaudojo draugės makiažo šepetėliu ir per spuogą užsikrėtė sunkia meticilinui atsparių auksinių stafilokokų (MRSA) infekcijos forma, rašo womenshealthmag.com. Moteris ėmė nebejusti savo kojų.

Ant draugės, šepetėlio savininkės, veido buvo stafilokokų infekcija. Jo ligoninėje guli nuo šių metų Valentino dienos ir kovoja su liga.

„MRSA anksčiau beveik visada pasirodydavo ligoninėse, tačiau žmonės jį vis dažniau gauna vieni iš kitų, – sakė gydytoja Darria Long Gillespie. – Jis perduodamas per tiesioginį kontaktą su užsikrėtusiu žmogumi arba naudojantis jo daiktais, pavyzdžiui skustuvu ar rankšluosčiu.“

Galima sunkiai susirgti

Nors makiažo šepetėlis – ne tradicinis daiktas, kuriuo perduodama infekcija, tai yra įmanoma.

„Jei kažkas turėjo atvirą žaizdą ir ją palietė makiažo šepetėliu, ant jo tokiu būdu galėjo patekti stafilokokų, – aiškino D.Gillespie. – Net jei oda atrodo nepažeista, joje gali būti mikroskopinių įtrūkimų.“

Tačiau auksinių stafilokokų infekcija ne visada reiškia, kad baigsis blogai – ji dažniausiai pasireiškia odos infekcijos pavidalu.

„Ji gali pasirodyti kaip gumbas, nedidelis spuogelis ar jų telkinys, – teigė gydytoja. – Jis paprastai paraudęs, skausmingas, galbūt šiek tiek šiltas, o vieta šalia – patinusi.“

Kartais susergama daug rimčiau. Užsikrėtimas stafilokokais gali baigtis nekrotizuojančia pneumonija, kaulo infekcija osteomielitu, širdies vožtuvo infekcija endokarditu arba meningitu. Meningitas – šalia smegenų ir stuburo esančių vietų infekcija. Būtent juo susirgo Jo.

Moteris pirmomis dienomis nesuprato, kodėl kilo skausmas.

„Pirmiausia pajutau nesmarkų nugaros skausmą, – pasakojo ji. – Maniau, kad taip yra tik dėl mano prastos laikysenos, bet skausmas tik stiprėjo. Jaučiausi siaubingai, niekas nepadėjo. Nuoširdžiai maniau, kad mirsiu – skausmai buvo baisesni nei gimdymo.“

Chirurgai Jo atliko skubią operaciją. Po narkozės pabudusi moteris sužinojo, kad ji užsikrėtė auksinių stafilokokų infekcija, ir gali būti, kad daugiau nebegalės vaikščioti.

Tačiau Jo nepasidavė, ji teigia, jog pradeda iš naujo mokytis vaikščioti.

Nereiktų dalintis kosmetika

Auksinių stafilokokų infekcija atspari antibiotikams, todėl reikia daugiau pastangų ją išgydyti. Jo vartoja labai stipraus poveikio antibiotikus. Ji ligoninėje turės praleisti dar tris mėnesius. Moters dvejų metų sūnus Tommy gyvena su savo mamos šeima, iki ji pakankamai atsigaus, kad pati galėtų rūpintis vaiku.

D.Gillespie nėra tikra, ar Jo užsikrėtė infekcija dėl kontakto su makiažo šepetėliu, tačiau viena iš higienos taisyklių – nesidalinti kosmetika.

„Dalinimasis makiažo priemonėmis gali padidinti infekcijos riziką,“- teigė gydytoja.

Taip pat nereiktų kitiems skolinti skustuvų ir rankšluosčių. Be to, net jei draugėms neskolinate makiažo priemonių, jos turėtų būti švarios, kad bakterijos neturėt galimybės ant jų daugintis.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas