Vyriškoji menopauzė – kas tai ir kaip su ja kovoti?

Senstančio žmogaus organizme mažėja sekso hormonų. Moterims dėl to prasideda menopauzė. Kai kurie ekspertai – ir patys vyrai – mano, kad jiems irgi vyksta kažkas panašaus. Jie kaltina testosterono trūkumą dėl dalies vidutinio amžiaus problemų – nuo energijos stygiaus iki nervingumo ar vyriškų krūtų.

Testosterono pakeitimo terapija tampa vis populiaresnė.<br>123rf nuotr.
Testosterono pakeitimo terapija tampa vis populiaresnė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-18 19:34, atnaujinta 2018-01-06 11:40

Jie mano, kad vienam iš 5 penktą dešimtį pasiekusių vyrų reikėtų gydymo testosteronu, kad grįžtų energija ir gyvenimas būtų toks, koks anksčiau, rašo „Daily Mail“.

Testosterono pakeitimo terapija tampa vis populiaresnė. Per pastarąjį dešimtmetį gydytojai išrašė dvigubai daugiau testosterono gelių ir injekcijų – 300 tūkst. per metus.

Tačiau dėl vyriškos menopauzės idėjos vyksta karšti ginčai.

Hormonų ekspertai mano, kad vis augantis testosterono pakeitimo terapijos populiarumas tik atspindi agresyvų vaistų industrijos marketingą. JAV, kur vaistų kompanijos gali laisvai reklamuotis, vyrai per metus išleidžia 3,7 mlrd. dolerių (3,4 mlrd. eurų) testosteronui. Endokrinologas Richardas Quintonas teigia, kad vyrams ne visada pagerėja, be to nėra pakankamai informacijos, ar tai iš tiesų saugu.

Sumažėja dėl prastos sveikatos

Profesorius Fredas Wu iš Mančesterio mano, kad dauguma simptomų, rodančių žemą testosterono lygį ir vyriškąją menopauzę, iš tikrųjų yra tik normalūs nesveiko senėjimo požymiai.

Tai reiškia, kad žemas testosterono lygis parodo, jog vyras savimi nesirūpino.

Profesorius taip pat paminėjo, kad nutukusių vyrų su žemu testosterono lygiu šio hormono organizme – padaugėja, kai numetama svorio.

„Kiti faktoriai, pavyzdžiui, depresija ar girtavimas, gali turėti įtakos testosterono kiekiui organizme, – pridūrė profesorius Gary'as Wittertas iš Adelaidės universiteto Australijoje. – Už žemą testosterono lygį dažnai – bet ne visada – atsakingi vyro fizinės bei psichologinės sveikatos ir gyvenimo būdo pasikeitimai, kurie dažnai atsitinka senstant.

Svarbus klausimas – koks testosterono kiekis organizme yra nesveikai mažas.

Jo kiekis gali būti nevienodas skirtingu paros ar gyvenimo metu. Normalus testosterono lygis – nuo 10,4 iki 41,6 nanomolių litre kraujo.

„Iš esmės neįmanoma pasakyti, koks testosterono kiekis yra sveikas, – sakė apie psichoseksualumą Londone dėstanti Marian O'Connor. – Vyras gali būti sveikas ir seksualiai aktyvus, net jei jo testosterono lygis gana žemas.“

Padidina širdies smūgio riziką

Nors nemaža dalis vidutinio amžiaus vyrų turi nedaug testosterono, hormonų specialistai mano, kad galbūt tik 2 iš 100 reikia gydymo. Jo gali reikėti dėl ligos, kai sėklidės dėl ligos ar sužeidimų nebegamina testosterono.

JAV Maisto ir vaistų administracija pritarė minčiai, kad tik šiems vyrams reikia papildomo testosterono. Ant šio hormono produktų nuo kovo mėnesio turi būti rašoma, kad jie gali padidinti širdies smūgio riziką.

Gamintojai taip pat turi rašyti, kad produktas skirtas tik vyrams, kurie turi nedaug testosterono dėl sėklidžių, posmegeninės liaukos ar smegenų sutrikimų.

Maisto ir vaistų administracija pripažino, kad jie žinojo, jog kai kurie vyrai testosterono produktus naudoja be pagrįstos priežasties.

Gera ir efektyvi terapija

Tačiau ne visi dėl to susirūpinę. Europos valdžia nemano, kad yra įrodymų, jog testosterono vaistai padidina širdies ligų riziką.

Pacientams su seksualinėmis problemomis testosterono išrašantys Didžiosios Britanijos gydytojai mano, kad testosterono pakeitimo terapija gali būti svarbi vyresnio amžiaus vyrų gerovei palaikyti.

„Ši terapija yra saugi ir efektyvi, ji padeda gydyti tokias vyrų su mažai testosterono ligas kaip impotencija,“- sakė seksualinės sveikatos specialistas Geoffrey'as Hackettas iš Birmingemo.

Jis nemano, kad terminas vyriška menopauzė yra teisingas.

„Tik 20 proc. vyrų sumažėja šio hormono, o menopauzė įvyksta visoms moterims,“- pastebėjo G.Hackettas.

Tačiau jis mano, kad sumažėję testosterono kiekis organizme – rimta daugybės vyrų problema.

„Norėčiau pamatyti visų penktą dešimtį pasiekusių vyrų testosterono matavimus, – sakė specialistas. – Svarbu, kad gydytojai žinotų, jog gydymą testosteronu galima skirti visiems, kas šio hormono turi mažai ir kenčia dėl seksualinio gyvenimo sutrikimų.

2 tipo diabetą turintiems vyrams gydymas testosteronu irgi gali praversti. Beveik visų šia liga sergančiųjų organizme mažai vyriškojo hormono, dauguma turi seksualinių problemų.

Mes žinome, kad testosteronas padeda. Nėra jokių rimtų įrodymų, kad jis nesaugus, kodėl turėtume šiems vyrams neleisti gydytis būdu, galinčiu pagerinti jų gyvenimą?“

Ginčą dėl vyriškosios menopauzės ir testosterono gali užbaigti australų tyrimas, kurio rezultatai turėtų būti paskelbti 2019-aisiais.

Mokslininkai seka 1500 nutukusių, diabetu rizikuojančių susirgti vyrų, kuriems virš 50 metų. Visi jie naudojasi „WeightWatchers“ programa, bet pusė vyrų reguliariai gauna testosterono.Vienas tyrimo tikslų – pamatyti, ar testosteronas vyrams padeda numesti svorio.Mokslininkai taip pat nori išsiaiškinti, ar testosterono terapija nėra pavojinga. Kol kas nepasireškė jokių ženklų, dėl kurų reiktų susirūpinti.

Ženklai, kad mažėja testosterono

Mažai seksualinės energijos, erekcijos problemos net naudojant viagrą: testosteronas yra pagrindinė seksualinio potraukio varomoji jėga. Jei hormono sumažėja, nepadeda ir viagra.

Išpilantis prakaitas, vyriškos krūtys: kai organizme mažėja testosterono, posmegeninė liauka skatina sėklides jo gaminti daugiau. Organizme padaugėja ir estrogeno, būtent todėl atsiranda vyriškos krūtys bei retkarčiais išpila prakaitas.

Nuovargis, silpni raumenys: testosteronas atsakingas už raumenis, kaulus ir energijos gamybą.

Nepasitikėjimas savimi, depresija, vangumas, pyktis ir nerimas: testosteronas svarbus vyro energijai, nuotaikai, pasitikėjimui savimi ir atminčiai. Jei hormono mažai, padariniai gali būti katastrofiški.

Reiktų keisti gyvenimo būdą

F.Wu nuomone, daugeliui dėl testosterono stygiaus kenčiančių vyrų padėtų gyvenimo būdo keitimas.

„Daugelis vyrų mano, kad nemalonūs vidutinio amžiaus simptomai atsiranda tik dėl testosterono trūkumo senstant, – sakė ekspertas. – Jie klysta. Įtakos turi ir sveikata bei svoris.“

Svorio numetimas – efektyviausias būdas padidinti testosterono kiekį organizme. 10 proc. kūno svorio galima numesti reguliariai sportuojant, sveikai maitinantis ir geriant mažiau alkoholio. Pasak 2013-aisiais atlikto tyrimo, dėl to testosterono kiekis gali pakilti 4 nanomoliais litre (nmol/l) kraujo.

„Jei vyro organizme gana mažai testosterono, vien gyvenimo būdas gali pagerinti situaciją, – teigė endokrinologas Mathisas Grossmannas iš Australijos. – Kuo daugiau prarandama svorio, tuo geriau atsistato hormonų kiekis.

Kuo vyras jaunesnis ir storesnis, tuo matomesnis rezultatas. Tačiau tai padeda ir vyresniesiems. Kai numetama svorio, organizme padaugėja testosterono, kuris padeda numesti dar daugiau svorio, todėl hormono dar labiau padaugėja.“

JAV atlikti tyrimai parodė, kad testostreonas kamieninėms ląstelėms gali liepti virsti raumenimis.

„Vyras su daugiau raumenų bus lieknesnis ir stipresnis, turės daugiau energijos ir galės geriau deginti kalorijas,“- aiškino M.Grossmannas.

Taip pat svarbu ir sportuoti. Nebūtina lankytis sporto salėje – užtenka išeiti pasivaikščioti.

Padeda diabeto kontroliavimas

2 tipo diabetu sergantys vyrai du kartus dažniau kenčia dėl mažo testosterono kiekio organizme.

Neaišku, kas atsiranda pirmiau – testosterono trūkumas ar diabetas. Tačiau kai kurie mokslininkai mano, kad mažas vyriškojo hormono kiekis organizme sumažina gliukozę kraujyje reguliuojančio insulino efektyvumą.

Nedidelė grupė gydytojų įsitikinę, kad vyresnio amžiaus 2 tipo diabetu sergančius vyrus būtų galima gydyti testosteronu.

Tačiau moksliniame žurnale „Diabetes Care“ paskelbtas tyrimas įrodė, kad šis gydymas nepadeda organizmui cukraus paversti energija. Tai – pagrindinė diabeto priežastis.

Svarbu ir gerai išsimiegoti. Kuo daugiau vyras miega, tuo daugiau testosterono gamina jo organizmas. Moksliniai tyrimai įrodė, kad miego trūkumas net 70 proc. sumažina testosterono kiekį organizme. 4 valandas per parą mieganty vyrai turi 60 proc. mažiau testosterono, nei tie, kurie miega 8.

Testosterono sumažėjimas gali būti ir vaistų, pavyzdžiui prednizolono ar morfino, šalutinis poveikis.

„Jei padėjęs vartoti vaistus pradedate jausti seksualinio aktyvumo problemų, pasikonsultuokite su gydytoju, ar jis negali pasiūlyti alternatyvos, – sakė R.Quintonas. – Kartais jos nėra. Tuo atveju galima rinktis testosterono pakeitimo terapiją.“

Naujos priemonės – veiksmingesnės

Sekso problemų turintys vyrai su mažiau nei 12 nmol/l testosterono vyrai gali kreiptys į gydytoją, kaip ir tie, kurie serga diabetu, osteoporoze, impotencija, depresija ar yra turėję širdies problemų. Tie, kurių kraujyje yra 8 nmol/l hormono būtinai turėtų būti gydomi.

Testosterono papildų negalima vartoti vyrams sergantiems prostatos vėžiu ar širdies ligomis, nes tai gali pasunkinti problemas. Pasak vieno tyrimo, testosteroną pradėję vartoti senesni nei 60 metų amžiaus vyrai turi didesnę širdies smūgio riziką.

Testosterono papildai gali veikti kaip kontraceptikai, todėl jų neturėtų vartoti norintys sukurti šeimą vyrai.Yra keli testosterono vartojimo būdai, pavyzdžiui, jis gali būti tabletės, pleistro ar poodinio implanto formos.

R.Quintono nuomone, nauji testosterono geliai ir injekcijos į raumenį yra veiksmingesnės. Gelį reikia įtrinti į pečius, pažastis arba šlaunis. Jis iš ten lengviausiai patenka į kraują.

Injekcijos leidžiamos maždaug kas tris mėnesius į šlaunų arba užpakalio raumenis. Raumuo iš lėto hormoną išleidžia į organizmą.

Gelių pranašumas – tai, kad jie kasdien suteikia testosterono tokiu pat būdu, kaip organizmas gamintų pats. Tačiau jie įsiskverbia gana lėtai, todėl pasitepus negalima praustis ar plaukioti 6 valandas.

Injekcijų nereikia leistis kasdien, bet blogoji pusė – tai, kad organizme gali sumažėti testosterono, kai 3 mėnesiai eina į pabaigą.

Dėl injekcijų pagerėjo būklė

Tamas Agnewas – 58-erių į pensiją išėjęs ugniagesys iš Didžiosios Britanijos. Jis perkopęs 40 metų ribą labai sustorėjo dėl 2 tipo diabeto. Jo svoris nuo 101 kg pakilo iki 133.

„Jaučiausi pavargęs, be jokio entuziazmo, – pasakojo jis. – Pasidariau paniuręs, labai greitai susierzindavau. Mane retkarčiais užplūsdavo karštis, norėdavau nusiplėšti visus drabužius. Taip pat neturėjau jokio seksualinio potraukio, todėl vengiau sekso.

Net mylintis neprasidėdavo erekcija. Tačiau man tai labai netrukdė – man nerūpėjo niekas.“

Po metų žmona Diane vargais negalais įtikino jį apsilankyti pas šeimos gydytoją.

„Visa laimė, jis buvo sekso medicinos specialistas, – sakė vyras. – Gydytojas atpažino, kad mano simptomai atsirado dėl testosterono trūkumo. Kraujo tyrimas tai patvirtino. Po testosterono injekcijų skirtumas buvo milžiniškas: grįžo mano potraukis seksui, nebeturiu erekcijos problemų, grįžo mano energija ir gyvenimo džiaugsmas.

Per metus numečiau 32 kilogramus, diabetu sergu nebe taip sunkiai.

Noriu injekcijas leisti iki sulauksiu 90-ies, jei jos man padeda gerai jaustis.

Diane prasidėjo menopauzė. Suprantu, kaip hormonai verčia ją jaustis, todėl to neimu į širdį ir tiesiog rūpinuosi žmona.

Diane man padėjo, kai buvo sunku, dabar tą patį darau dėl jos.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.