Oranžiniai akiniai – stebuklinga pagalba sveikatai

Beveik kiekvieną vakarą prieš žiūrėdamas vakarinę komediją ar telefone skaitydamas elektroninius laiškus Mattas Nicoletti užsideda oranžinius akinius, kuriuos jis už 9 eurus pirko internete.

Oranžiniai akiniai sumažina mėlynos šviesos sklaidą.<br>123rf nuotr.
Oranžiniai akiniai sumažina mėlynos šviesos sklaidą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 20, 2015, 6:44 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 8:18 AM

„Mano mergina mano, kad dėl akinių atrodau juokingai,“ – prisipažįsta jis. Tačiau trisdešimtmetis aptarnavimo srityje dirbantis M.Nicoletti iš Denverio (JAV) teigia, kad tokie akiniai galintys blokuoti dalį elektroninių ekranų skleidžiamų šviesos bangų, padeda jam lengviau užmigti.

Kaip rašo „New York Times“ interneto dienraščio skyrelis „Well“, tyrimais nustatyta, kad elektroninių prietaisų skleidžiama šviesa, ypač iš mėlynos spektro dalies, trukdo kūnui gaminti melatoniną – hormoną, padedantį užmigti. Todėl pradėjo rastis vis daugiau priemonių, padedančių blokuoti mėlyną šviesą.

Tačiau specialistai įspėja, kad vos keleto jų efektyvumas buvo pakankamai ištirtas, o geriausias būdas apsisaugoti nuo tokių spindulių – vakarais vengti ryškiai šviečiančių elektroninių prietaisų.

Jautėsi labiau mieguisti

Šveicarijoje buvo ištirti 13 metų berniukai. Laboratorijoje stebimi vaikai vakarais mažiausiai kelias valandas prieš miegą, žiūrėdavo į savo elektroninių prietaisų ekranus, kaip tai paprastai daro paaugliai. Vieną savaitę vakarais jie turėjo nešioti akinius, kurių stiklai buvo padengti oranžine spalva. Tokie akiniai blokuoja mėlyną šviesą ir saugo nuo melatonino išsiskyrimo malšinimo.

Paaiškėjo, kad tą savaitę, kai nešiojo oranžinius akinius, berniukai jautėsi gerokai labiau mieguisti, nei tada, kai nešiojo skaidraus stiklo akinius. Šio tyrimo rezultatai buvo atspausdinti žurnalo „The Journal of Adolescent Health“ rugpjūčio numeryje.

Vyresni žmonės, pasak ekspertų, gali būti mažiau veikiami mėlynos šviesos, nes su amžiumi akies rainelė gelsta ir atsiranda daugiau pakitimų, dėl kurių akys natūraliai labiau filtruoja žydrą šviesą.

Kaip bebūtų, žydra šviesa išlieka problema daugumai žmonių. Ankstesnis tyrimas, kurio metu ištirta dvidešimt 18-68 metų amžiaus žmonių, parodė, kad tie, kurie tris valandas prieš miegą nešiojo akinius gintaro spalva padengtais stiklais, išsimiegojo geriau nei tie, kurių akinių stiklai buvo padengti geltona spalva, blokuojančia tik ultravioletinius spindulius.

Televizoriai kenkia mažiau

Tokių prietaisų, kaip išmanieji telefonai ir planšetiniai kompiuteriai, ekranai dažnai yra apšviesti šviesą skleidžiančiais diodais (LED). Tokie įrenginiai spinduliuoja daugiau mėlynos šviesos, nei kaitinamieji produktai.

Televizoriai su foniniu diodiniu apšvietimu taip pat yra mėlynos šviesos šaltiniai. Bet kadangi dažniausiai į juos žiūrima iš toliau, negu į, pavyzdžiui, savo išmaniųjų telefonų ekranus, televizorių poveikis mums yra mažesnis. Taip teigia neuroendokrinologijos profesorė Debra Skene iš Jungtinėje Karalystėje esančio Surėjaus universiteto.

Diodais vis populiariau apšviesti ir namus, tačiau „šiltai baltos“ lemputės, kuriose yra mažiau žydros spalvos, labiau tinkamos naktiniam apšvietimui, nei „šaltą baltą“ šviesą skleidžiantys šaltiniai.

Apšvietimo įrangą gaminanti įmonė „Philips“ gaminą lemputę „Hue“, kurios intensyvumas ir skleidžiamos šviesos spalva gali būti keičiami išmaniojo telefono programėlė. Įmonė GE praėjusį mėnesį paskelbė apie apie naują produktą – diodinę lemputę, skleidžiančią mažiau mėlynos šviesos, skirtą naudoti prieš miegą.

Geriau be foninio apšvietimo

„Bet kas, kas sumažina mėlynos šviesos sklaidą, yra naudinga, – paaiškino Christopheris Colwellis, Kalifornijos universiteto Los Andžele neurologas. – Pažįstu kai kurių kompiuterinių žaidimų mėgėjų, nešiojančių akinius oranžiniais stiklais“.

Bet oranžiniai akiniai nėra panacėja, įspėja daktarė D.Skene. „Neužtenka vien atsikratyti mėlynos šviesos“ – teigia ji. Esą šviesos intensyvumas taip pat veikia miegą. Be to, ne visi oranžiniai akiniai yra pakankamai ištirti nepriklausomų ekspertų, kad būtų galima patvirtinti jų teigiamą poveikį miegui.

Jeigu mėgstate skaityti elektronines knygas, verta žinoti, kad ekranai be foninio apšvietimo, kuriuos turi kai kurios elektroninės skaityklės, yra naudingesni už ryškiai apšviestus. Taip teigia daktarė D.Skene.

M.Nicoletti pasakojo, kad užsidėjęs savo oranžinius akinius, pagamintus įmonėje „Uvex“, sunkiau atskiria mėlynos ir žalios spalvos atspalvius. Kad, priklausomai nuo paros laiko, sumažintų savo prietaisų skleidžiamos mėlynos spalvos ryškumą, jis naudoja papildomas programas: „Twilight“ išmaniajam telefonui ir f.lux kompiuteriui.

Yra ir daugiau sprendimų. Pavyzdžiui, Ohajo valstijoje JAV įsikūrusi įmonė LowBlueLights.com gamina ekrano filtrus išmaniems įrenginiams, kurie blokuoja elektroninių prietaisų ekranų skleidžiamą mėlyną spalvą. Įmonė tai pat gamina LED lemputes, skleidžiančias mažiau mėlynos spalvos, ir oranžinius akinius.

Mėlyna šviesa irgi naudinga

Ekspertai teigia, kad dieną mėlyna šviesa yra naudinga. Geriausia yra saulės šviesa, susidedanti iš įvairių ilgių šviesos bangų. „Ją mūsų smegenis pažįsta,“ – sako Kolorado universiteto (JAV) Miego ir laiko biologijos laboratorijos direktorius Kennethas P. Wrightas jaunesnysis.

2013 metais jis vadovavo tyrimui, kurio metu nustatė, kaip gali skirtis gyvenimas be vakarinio apšvietimo. Kai tyrimo dalyviai praleido savaitę kalnuose be dirbtinio apšvietimo, jų kūnai pradėjo ruoštis miegui maždaug dviem valandomis anksčiau, nei įprastai. Šio tyrimo rezultatus atspausdino žurnalas „Current Biology“.

Taigi vakarais geriausia nenaudoti elektroninių įrenginių, teigia specialistai ir patartina verčiau rinktis mažą ekraną nei didelį. Taip pat pritemdykite savo prietaisų ekranus ir laikykite juos kuo toliau nuo savęs, taip pat mažiau laiko skaitykite ekrane.

„Jeigu į savo išmaniojo telefono ekraną prieš miegą žiūrėsite 10 minučių, o ne tris valandas, skirtumas bus didžiulis“, – patarė daktarė D.Skene.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.