Valgyti savo placentą – pavojinga jaunų motinų mada

Placentos valgymas tapo madingas. Tačiau nauji tyrimai perspėja, kad toks elgesys iš tikrųjų nepadeda sveikatai ir gali net pakenkti. Moterys tai pradėjo praktikuoti po to, kai tokios žvaigždės kaip Kim Kardashian sesė Kourtney ėmė tikinti apie tai, kiek daug vitaminų galima gauti po gimdymo suvalgius savo placentos.

Placentos valgymo šalininkės teigia, jog organo valgymas gali suteikti daugiau energijos, paskatinti pieno gaminimąsi ir net padėti išvengti pogimdyminės depresijos.<br>123rf nuotr.
Placentos valgymo šalininkės teigia, jog organo valgymas gali suteikti daugiau energijos, paskatinti pieno gaminimąsi ir net padėti išvengti pogimdyminės depresijos.<br>123rf nuotr.
Žmogaus placenta.<br>123rf nuotr.
Žmogaus placenta.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 14, 2015, 6:21 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 11:48 AM

Nėštumo metu placenta būna kaip filtras, kuris apsaugo vaisių ir sugeria toksinus ir teršalus, rašo „Daily Mail“.

Placentos valgymo šalininkės teigia, jog organo valgymas gali suteikti daugiau energijos, paskatinti pieno gaminimąsi ir net padėti išvengti pogimdyminės depresijos.

Tačiau mokslininkai teigia, jog tam nėra jokių mokslinių įrodymų. Dar blogiau tai, kad ši keista mada gali kelti grėsmę motinoms ir jų kūdikiams.

Nors kiti placentas turintys žinduoliai po gimdymo suėda savo placentą, pirmas žinomas atvejis, kai tai darė žmogus – 6-ojo dešimtmečio JAV.

Nėra jokių mokslinių įrodymų

Tyrimo autorė Crystal Clark susidomėjo šiuo fenomenu tada, kai kelios nėščios pacientės jos paklausė, ar geriant antidepresantus galima valgyti savo placentą.

„Nustebau – tai buvo labiau paplitę, nei maniau, – pasakojo moteris. – Populiarumas itin išaugo per kelerius paskutinius metus.“

Mokslininkai peržiūrėjo 10 šiuo metu paskelbtų keistosios praktikos tyrimų.

Jie teigė, kad šiuose tyrimuose iš tikrųjų nebuvo nieko, kas pagrįstų plačiai paplitusius teiginius, kad placentos valgymas padeda apsisaugoti nuo pogimdyvinės depresijos.

Taip pat nebuvo jokių įrodymų, kad placenta sumažina skausmus po gimdymo, suteikia daugiau energijos, skatina pieno gaminimąsi, sutvirtina ryšį tarp motinos ir kūdikio ar atstato normalų geležies kiekį organizme.

Mokslininkai pastebėjo, jog nėra jokių tyrimų, kurie analizuoja galimas placentos valgymo grėsmes.

„Yra daug subjektyvių pranešimų iš moterų, kurios teigia, jog jų sveikata pagerėjo, – sakė C.Clark. – Tačiau neatlikta jokių sistemiškų tyrimų apie galimą naudą ar grėsmę.

Bandymai su pelėmis nepagrindžia naudos žmogui.

Moterys apsisprendžia neskaičiusios mokslinių tyrimų, jos taip pat nesikonsultuoja su savo gydytojais. Kai kurios tai daro po to, kai perskaito kokį nors tinklaraštį, kitą tinklalapį ar tai pamato žiniasklaidoje.“

Moterys nežino, ką valgo

Kita tyrimo autorė, psichologė Cynthia Coule, pridūrė, jog placentos valgymas gali sukelti nežinomų pavojų kūdikiams ir jų motinoms, ypač jei jos maitina krūtimi.

„Nėra jokių nurodymų, kaip reikia laikyti ir paruošti placentą, be to, dozavimas nebūna vienodas, – teigė ji. – Moterys iš tikrųjų nežino, ką valgo.“

C.Coule tikisi, kad jų tyrimas paskatins moteris apie savo pogimdyminius planus pasikalbėti su gydytojais.

Gydytojas pacientę gali informuoti apie galimus pavojus ir padėti priimti sprendimą.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.