Hirsutizmas, arba kodėl moterims auga barzda?

Pernelyg didelis plaukuotumas moterims sukelia nemenką diskomfortą. Plaukai virš lūpų, ant smakro, rankų, kojų, pilvo, krūtinės ir netgi pečių kiekvieną moterį privers jaustis nemaloniai. Hirsutizmo priežastys yra įvairios, neretai dėl to kaltas androgenų kiekis organizme.

Nuo pernelyg didelio plaukuotumo kenčia maždaug 8 proc. visų moterų.<br>123rf nuotr.
Nuo pernelyg didelio plaukuotumo kenčia maždaug 8 proc. visų moterų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 28, 2015, 6:14 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 11:45 PM

Hirsutizmo paplitimą prieš kelis metus tyrė JAV Pietų Karolinos universiteto mokslininkai. Jų skaičiavimais, nuo šios problemos kenčia maždaug 8 proc. visų moterų.

Testosterono reikšmė

Tiesa tokia, kad beveik visas mūsų kūnas padengtas plaukais, tik dalis jų mažyčiai. Brendimo laikotarpiu plaukai iš beveik nematomų pavirsta šiurkštesniais ir neretai patamsėja. Už tai atsakingas testosteronas – vyriškas lytinis hormonas. Vyrų organizmas testosterono pagamina daugiau, todėl jų kūnus labiau dengia plaukai.

Tačiau kartais atsitinka ir taip, kad kai kurių moterų kūnus plaukai dengia panašiai, kaip ir vyrų. Tiesa, reikia nepamiršti, kad po menopauzės didesnis moterų plaukuotumas – natūralus reiškinys. Deja, kai kuriais atvejais pernelyg didelis plaukuotumas gali pasireikšti staiga ir būti visiškai nesusijęs su menopauze.

Jaunoms moterims tai gali reikšti hormonų disbalansą, ypač jei atsiranda ir kiti simptomai – raumenų masės padidėjimas, žemesnis balso tembras. Šios problemos priežastis – androgenų moters organizme padidėjimas.

Kokios priežastys?

Pernelyg didelio plaukuotumo priežastis gali būti retas paveldimas sutrikimas, kuriam būdingas pernelyg didelis jautrumas šviesai, taip pat kiaušidžių ar antinksčių navikai, policistinių kiaušidžių sindromas.

Jei nepavyksta nustatyti hirsutizmo priežasčių, tuomet vertinama, kad jis yra idiopatinis. Plaukų fulikulai per stipriai reaguoja į normalią hormonų koncentraciją organizme. Be to, reikia nepamiršti, kad hirsutizmas gali atsirasti ir dėl kai kurių medikamentų vartojimo.

Pernelyg didelis plaukuotumas gali atsirasti ir dėl kiaušidžių cistų, skydliaukės ligų. Hirsutizmą neretai lydi ir atsirandantys spuogai ar net plaukų slinkimas apie smilkinius.

Reikalingi tyrimai

Pirmiausia moterys, kurioms pasireiškia hirsutizmas, turėtų atlikti diagnostinius tyrimus. Be bendros apžiūros, kuri leis nustatyti, kokio tipo ir sudėtingumo ši problema, būtina atlikti ir specialius tyrimus, kurie patvirtins arba paneigs hirsutizmo atsiradimą dėl konkrečių ligų.

Moterims atliekamas ginekologinis tyrimas, siekiant išsiaiškinti, ar nėra cistų. Tai leidžia aptikti kiaušidžių navikus ir įvertinti moterų lytinių hormonų sintezę. Tuo tarpu šlapimo ir kraujo tyrimai parodys testosterono kiekį organizme.

Šalinimo būdai

Deja, pašalinus hirsutizmo priežastis, esantys ant kūno plaukeliai nedings. Tačiau tai sustabdys tolesnį plaukų atsiradimą. Panaikinti esamus galima įvairiausiais būdais – šalinant juos pincetu, depiliuoti plaukuotas kūno vietas, naudoti įvairius kremus. Beje, nors neretai sakoma, kad pašalinti plaukeliai atauga daug greičiau ir būna tamsesni, iš tikrųjų tai nėra tiesa. Tačiau pešiojant plaukus reikia būti atsargiems ir nepažeisti plauko „maišelio“, kitaip rizikuojate sukelti infekciją.

Norintiems ilgalaikio rezultato specialistai pataria kreiptis į gydytojus, kurie specialiu būdu panaikina plauko šaknį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.