Nuolat becukrę gumą kramčiusiai moteriai – liūdnos pasekmės

Atrodytų, kad becukrė kramtomoji guma yra pats nekalčiausias produktas, kuris burnos sveikatai gali teikti tik naudą. Tuo buvo įsitikinusi ir 38 metų Claire Embleton iš Liverpulio – britė gumą kramtydavo iki 7 valandų per dieną.

Įprotis kramtyti gumą suardė Claire žandikaulį taip, jog dabar ji negali praverti burnos daugiau nei 1 cm.<br>123rf nuotr.
Įprotis kramtyti gumą suardė Claire žandikaulį taip, jog dabar ji negali praverti burnos daugiau nei 1 cm.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 3, 2015, 3:30 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 5:02 AM

Šiuo metu moters laukia rimta operacija – atstatyti visiškai susidėvėjusį žandikaulį, rašo „Daily Mail“.

Įprotis kramtyti gumą suardė Claire žandikaulį taip, jog dabar ji negali praverti burnos daugiau nei 1 cm.

Po operacijos moteriai liks randai. Chirurgui teks supjaustyti jos veidą abiejose pusėse ir pakeisti žandikaulio sąnarius metalinėmis plokštelėmis.

„Kai gydytojai pasakė, kad kramtomoji guma taip apkrovė mano žandikaulį, jog susidėvėjo sąnariai, patyriau šoką, – sakė Claire. – Visada galvojau, kad kramtyti gumą sveika. Kramtydavau ją pavalgiusi ir atsigėrusi, visada rinkdavausi tik becukrę. Negalėjau įsivaizduoti, kad įprotis, kuris atrodo nekaltas ir sveikas, gali būti toks kenksmingas“.

Moteris reguliariai kramtė gumą apie penkerius metus, kol prieš porą metų atsitiktinai valgydama pajuto žandikalulio trakštelėjimą.

„Visada kramtydavau becukrę kramtomąją gumą po valgio ar atsigėrusi. Tai nebuvo priklausomybė, greičiau įprotis. Kiekvieną dieną, taip pat ir savaitgaliais, gumą kramtydavau po penkias valandas, o kartais ir septynias.

Ant gumos pakuočių nebuvo jokio įspėjimo, kad ją galima kramtyti tik tam tikrą laiką. Nors kartais kramtant man sutraškėdavo žandikaulis, nesijaudindavau, nes tai nebuvo skausminga“, – pasakojo Claire.

Bet prieš metus, bekramtant mėgstamiausios rūšies gumą, jos burna staiga užstrigo ir nebegalėjo išsižioti.

„Tą dieną, kai mano žandikaulis sustingo, aš labai išsigandau. Vieną minutę juokiausi ir normaliai plepėjau, kitą – be jokių įspėjamųjų ženklų mano žandikaulis staiga sustingo beveik užsidariusioje pozicijoje.

Tai buvo be galo skausminga, aš supratau, kad negaliu normaliai valgyti ir kalbėti“, – sakė moteris.

Ji iki šiol negali pilnai atidaryti burnos.

Gydymas nepadėjo

Moteris apsilankė pas odontologus, ir jai buvo nustatytas žandikaulio sąnario sutrikimas.

„Gydytojas paaiškino, kad tai – anaiptol ne sveikas įprotis, kad mano nuolatinis kramtymas pernelyg apkrovė žandikaulio raumenis. Jis sakė, kad žandikaulis neskirtas nuolat kramtyti, kad tarp valgių turi būti pertraukos“, – prisiminė Claire.

Moteris liovėsi kramtyti gumą ir tikėjosi, kad padedant poilsiui ir nuskausminamiesiems jos žandikaulis susitvarkys.

Per kitus šešis mėnesius jai buvo atliktas fizioterapinių procedūrų kursas ir artroskopinė operacija, per kurią išvalyti sąnariai, pašalintos sukietėjusios kremzlės.

Tačiau gydymas nepadėjo – moters laukia žandikaulio operacija, kuri bus nelengva.

„Man paaiškino, kad operacija truks visą rytą, mano veidas iš šonų bus įpjautas virš ausų žemyn link kaklo. Ligoninėje turėsiu praleisti apie penkias dienas, deja, yra rizika, kad liks randai.

Tai – didelė operacija, aš bijau. Bet nemanau, kad turiu pasirinkimą. Ir dabar man sunku kalbėti, aš vos galiu pavalgyti. Noriu vėl jaustis normaliai“, – sakė Claire.

Keturis vaikus turinti moteris sakė, kad nors becukrė kramtomoji guma sveika dantims, ji nebeleidžianti vaikams jos kramtyti. Jos manymu, ant gumos pakuočių turėtų būti įspėjimai.

Odontologai teigia, kad saikingas becukrės gumos kramtymas po valgio yra naudingas, nes skatina seilių išsiskyrimą ir taip pagerina burnos sveikatą. Seilės padeda neutralizuoti bakterijų, sukeliančių ėduonį, išskiriamą rūgštį.

Tačiau pernelyg dažnas kramtymas kenkia žandikauliui ne mažiau, nei dantų griežimas. Dėl to gali kilti įvairių problemų – pradedant žandikaulio skausmais, baigiant galvos skausmu ir žandikaulio judėjimo sunkumais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.