Nuo ko priklauso vaiko matematiniai gebėjimai? Nepatikėsite

Jeigu jums mokykloje sunkiai sekėsi spręsti matematikos uždavinius – kalta jūsų mamos sveikata nėštumo metu. Tyrimai parodė, kad žemas hormono tiroksino lygis nėščiosios organizme neigiamai atsiliepia jos vaiko matematiniams gebėjimams: tokiais atvejais matematikai negabių vaikų gimsta dvigubai daugiau, nei mamoms su normaliu tiroksino lygiu.

90 proc. tų, kurie motinos įsčiose negavo pakankamai tiroksino, pateko į matematiškai atsilikusių grupę.<br>123rf nuotr.
90 proc. tų, kurie motinos įsčiose negavo pakankamai tiroksino, pateko į matematiškai atsilikusių grupę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 19, 2015, 7:21 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 12:26 AM

Martijnas Finkenas stebėjo 1200 mažylių vystymąsi nuo motinos įsčių iki mokyklos. Per tyrimą buvo matuojamas nėščiųjų tiroksino lygis 12-tą savaitę, o vėliau tikrinami jau paaugusio, 5 metų mažylio matematiniai ir kalbiniai gebėjimai. 90 proc. tų, kurie motinos įsčiose negavo pakankamai tiroksino, pateko į matematiškai atsilikusių grupę.

Tuo tarpu ryšio tarp motinos hormono lygio ir vaiko kalbinių gebėjimų ryšio nustatyti nepavyko. M.Finkeno manymu, tai liudija, kad kalba formuojasi aplinkoje, kurioje vaikas gyvena, ir ji labiau priklauso nuo vaiką supančių suaugusių žmonių išsilavinimo.

Mokslininkai toliau tiria, ar galima pastimuliuoti smegenų vystymąsi ir išspręsti problemas su matematika, paprasčiausiai ištyrus besilaukiančios mamos hormonus ir pakoregavus jos mitybą taip, kad pakiltų hormono tiroksino lygis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.