Ligos pagal akių spalvą: kokios gresia jums?

Dažnai sakoma, jog akys – sielos veidrodis. Tačiau ką jos gali pasakyti apie mums gresiančias ligas? Pasirodo, net akių spalva susijusi su tam tikrų ligų rizika.

Akių spalva gali perspėti apie ligą.<br>123rf nuotr.
Akių spalva gali perspėti apie ligą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 19, 2015, 4:31 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 3:22 AM

Rudų akių savininkams gresia katarakta

Tamsias akis turintys žmonės net 2,5 karto dažniau suserga katarakta. Įprastai šios ligos priežastis – kenksmingi saulės spinduliai. Nors mokslininkai negali paaiškinti, kodėl ši liga dažniau puola rudaakius, jiems pataria labiau pasisaugoti.

Polinkis į alkoholizmą

Rudas akis turintys žmonės taip pat turėtų vengti alkoholio. Nors jis kenksmingas visiems, tamsių akių savininkams jo gerti reikėtų mažiau. Žmonės, turintys mėlynas arba žalias akis geriau toleruoja alkoholį.

Rudaakiai yra jautresni alkoholio bei kitų narkotinių bei psichotropinių medžiagų poveikiui, todėl greičiau apgirsta, praranda savikontrolę.

Mėlynakiams gresia melanoma

Genetikų požiūriu, melanoma ir baltmė – visiškai priešingos ligos. Todėl, tai, kas apsaugo nuo baltmės, padidina melanomos riziką. Turint baltmę, imunitetas klaidingai puola savo paties ląsteles, imuninė sistema reaguoja per stipriai. Tačiau rudaakių organizmas geba išlaikyti budrumą ir būtent todėl jie apsaugoti nuo melanomos.

Lengviau toleruoja skausmą

Šviesių akių savininkės lengviau toleruoja skausmą – tokią išvada padarė mokslininkai, stebėję moteris prieš gimdymą ir po jo. Paaiškėjo, kad rudų akių savininkės dažniau būna neramios, skundžiasi skausmas, jas kankina nemiga.

Kita vertus, rudaakėms geriau padeda nuskausminamieji. Mokslininkai teigia, jog tokie turimi duomenys yra labai naudingi siekiant išsiaiškinti skausmo priežastis ir pobūdį.

Mėlynakiai dažniau apanka

Sulaukę 50 metų ir vyresni žmonės neretai susiduria su regėjimo problemomis. Tačiau išsiaiškinta, kad jos dažniau kamuoja šviesių akių savininkus. Dėmės ant akių tinklainės jiems pasireiškia net dvigubai dažniau.

Akių spalvos pakitimai

Dėmesį atkreipti reikėtų ne vien į akių spalvą, bet ir bet kokius spalvos pakitimus aplink akies rainelę. Jeigu parausta akies obuolys, tai gali reikšti, jog jums alergija.

Jei pakinta vienos akies rainelės spalva, tai gali perspėti apie paveldimą ligą – neurofibromatozę, kuriai būdingas gerybinių navikų formavimasis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.