Mokslininkai paaiškino, ką jaučia žmogus, susidūręs su mirtimi

Artėjant Helovinui ne vienam kirba noras pasižiūrėti kokią nors siaubo istoriją arba perskaityti šiurpų pasakojimą. Tačiau įsivaizduokite situaciją, kuomet siaubo istorija tampa realybe. Chemijos mokslininkai paaiškino, ką iš ties jaučia žmogus žvelgdamas mirčiai į akis.

Susidūrę su mirtimi pirmiausia jaučiate baimę.<br>123rf nuotr.
Susidūrę su mirtimi pirmiausia jaučiate baimę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 30, 2015, 9:06 AM, atnaujinta Oct 6, 2017, 10:42 PM

Amerikos chemijos draugija paaiškino, jog pirmiausia, susidūręs su mirties grėsme, žmogus jaučia baimę. Panašiai, kaip ir filmuose, kuriuos mėgstame žiūrėti.

Baimės jausmą kontroliuoja neutronai, esantys smegenų dalyje ypač jautrioje stresui. Ši smegenų dalis yra tarsi fizinės ir psichologinės įtampos jutiklis.

Lygiai kaip ir siaubo filmuose, baimė skatina reaguoti. Į organizmą išsiskiria didelis adrenalino kiekis. Dėl to padažnėja širdies ritmas, paaštrėja pojūčiai. Jaučiamas didelis energijos pliūpsnis, kuris suteikia jėgų kovoti su iškilusiomis grėsmėmis.

Tiesa, kai kuriais atvejais žmogus gali tarsi sustingti. Kaip tikina mokslininkai, taip atsitinka dėl dviejų priežasčių. Visų pirma smegenys gali gauti per daug informacijos, antra – baimė gali pažadinti instinktą tokiu būdu slėptis nuo grėsmės. Taip daro ir dalis gyvūnų.

Toliau amerikiečiai dėlioja du skirtingus scenarijus: kas daroma pabėgus nuo persekiojančio herojaus ir kas tuo atveju, jei vis dėl to jums nepasisekė.

„Jeigu žmogui pavyksta pabėgti nuo grėsmės, didelė tikimybė, jog jis pradės šaukti. Tiesa, klyksmas šiuo atveju yra instinktyvus, naudojamas sukelti baimę kitiems arba paskatinti kitus reaguoti“, – paaiškina chemikai.

O dabar antras scenarijus – jus pagavo. „Nelaimės atveju – jeigu nuo grėsmės išsisukti nepavyksta ir žmogus sužeidžiamas, visų pirma jaučiamas didelis skausmas. Skausmo receptoriai – nociceptoriai siunčia informaciją į smegenis. Be to, smegenis informuojami daryti viską, kad išvengtų skausmo pasikartojimo“, – tikina Amerikos chemijos draugija.

Jei vis dėlto jums nepasisekė ir likote mirtinai sužeistas. Kas vyksta tuo metu? Pirmiausia – klinikinė mirtis. Jos atveju smegenys dar kurį laiką dirba. „Kai kurie žmonės tikina, jog būtent tuo metu pajaučia mirtį“, – sako amerikiečiai.

Galiausiai ateina biologinė mirtis. Ne paslaptis, kad tuo metu žmogus jau nieko nejaučia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.