Revoliucija medicinoje: gyvensime ilgiau nei 150 metų?

Knygos „Transcend: devyni žingsniai link amžinojo gyvenimo“ autoriai Ray Kurzweilas ir Terry Grossmanas tikina, kad netrukus žmogus galės gyventi ilgiau nei 150 metų.

Mokslininkai įsitikinę, jog žmogaus genų pakeitimas leis žmogui įgyti atsparumą beveik visoms ligoms. Tai esą bus galima padaryti nanotechnologijų pagalba.<br>AP asociatyvi nuotr.
Mokslininkai įsitikinę, jog žmogaus genų pakeitimas leis žmogui įgyti atsparumą beveik visoms ligoms. Tai esą bus galima padaryti nanotechnologijų pagalba.<br>AP asociatyvi nuotr.
Mokslininkai įsitikinę – medicinos laukia revoliucija.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai įsitikinę – medicinos laukia revoliucija.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-11-02 22:04, atnaujinta 2017-10-06 03:56

Futurologas R.Kurzweilas bei žymus JAV gydytojas T.Grossmanas įsitikinę – per ateinančius 10-20 metų medicinos laukia tikra revoliucija.

„Vienas iš įdomiausių reiškinių pastaruoju metu – medicinos „skaitmeninimas“. Kiekvienoje srityje, taip pat ir medicinoje, diegiama vis daugiau inovacijų. Kasmet žinių apie vieną ar kitą ligą bei jos gydymo būdus tik daugėja ir sparčiais tempais.

Kitas svarbus dalykas – inovacijų kaina mažėja, taip pat ir gydymo. Tai, kas šiandien kainuoja milijonus, netrukus gali kainuoti tūkstančius ar vos šimtus dolerių. Svarbiausia – sulaukti to momento“, – teigė T.Grossmanas.

Pasak jo, skaitmeninė era ženkliai pagerino gyvenimo kokybę. Esą žmonės vis mažiau skiria laiko norėdami sukurti savo gerbūvį ir todėl vis daugiau dėmesio gali skirti savo sveikatai.

„Šią tendenciją pastebiu savo klinikoje Kolorade. Pacientai pas mane atvyksta iš tolimiausių kampų, kad galėtų sužinoti, kaip išsaugoti sveikatą“, – tikino T.Grossmanas.

„Remiantis mano ir Terry patirtimi, daugelis žmonių sugeba išlaikyti gerą fizinę ir psichinę sveikatą iki 85-90 metų. Pratęsti šį laiką sunku net ir turint šiuolaikines technologijas. Daugelis laboratorijų aiškinasi, ar žmogus gali gyventi 120 ir daugiau metų. Su nekantrumu laukiu jų tyrimų rezultatų. Svarbiausia išgyventi iki to technologinio lūžio“, – aiškino R.Kurzweilas.

Knygos autoriai tikina, jog visai netrukus bus galima „perrašyti“ arba „pataisyti“. Esą taip gali įvykti jau po 15 ar 20 metų ir tuomet žmogus galės gyventi ilgiau nei šimtmetį.

Dar daugiau – mokslininkai įsitikinę, jog žmogaus genų pakeitimas leis žmogui įgyti atsparumą beveik visoms ligoms. Tai esą bus galima padaryti nanotechnologijų pagalba.

Tiesa, kartais jie sulaukia kritikos, kad toks siekimas priešingas gamtos dėsniams. Tačiau mokslininkai turi atsakymą skeptikams: „Mes vis dar gyvename paklusdami gamtos dėsniams, bet noras pagerinti savo būvį yra neatsiejama civilizacijos dalis.

Gyvenimas pagal gamtos dėsnius susijęs ir su žiauria konkurencija, badavimu, ligomis ar ankstyva mirtimi. Žmonės nėra pasirengę ir nenori priimti tokio likimo“.

„Tikiuosi vieną dieną mes turėsime nanorobotus, kurie keliaus po mūsų kraujotakos sistemą taip apsaugodami nuo ligų arba jas išgydydami. Mes rasime būdą pakeisti mūsų genetinį kodą taip, kad būtų naikinami genai, atsakingi už ligas. Taip, tai toli nuo gamtos, bet žmonės neabejotinai priims šią naujovę su džiaugsmu“, – teigė T.Grossmanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.