13 dalykų, kurių nežinojote apie savo odą

Ar žinote, kad kiekvieną minutę prarandate 40 000 odos ląstelių? O kiek sveria oda? Kai kurie faktai apie odą jus gali tikrai nustebinti.

Randai formuojasi dėl pažeisto vidurinio odos sluoksnio.<br>123rf nuotr.
Randai formuojasi dėl pažeisto vidurinio odos sluoksnio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2015, 8:42 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 3:10 PM

1. Oda – didžiausias mūsų kūno organas, kuris užima apie 2 kvadratinius metrus ploto.

2. Odos priežiūros priemonės per odą patenka į mūsų kraują per 26 sekundes.

3. Oda sveria daug, net 16% mūsų kūno masės.

4. Odą sudaro trys sluoksniai: epidermis, derma ir hipoderma (poodinis sluoksnis). Epidermis yra išorinis apsaugos barjeras. Derma sudaro 90% odos storio, o poodinis sluoksnis susidaro iš kolageno ir riebalinių ląstelių.

5. Kiekvieną minutę nuo kūno atsiskiria beveik keturiasdešimt tūkstančių negyvų odos ląstelių.

6. Gimusio kūdikio odos spalva turi visai kitokį atspalvį. Tai būdinga net spalvotoms rasėms, juodaodžiams. Vaikai gimsta šviesesni ir tamsėja pirmosiomis dienomis po gimimo, nes kraujotaka suteikia odai reikalingus pigmentus.

7. Randai formuojasi dėl pažeisto vidurinio odos sluoksnio. Poodiniame sluoksnyje esantis baltymas kolagenas tokiais atvejais „suklijuoja“ bei „sujungia“ odos audinius.

8. Itin karštą dieną žmogus prakaituodamas gali prarasti net iki 13 litrų organizmo skysčių. Vienintelės vietos, kur prakaito liaukų nėra tai lūpos, ausies išorinis kaušelis, sritys už ausies ir išoriniai lytiniai organai.

9. Pirštų antspaudai reikalingi padidinti trinčiai ir tvirtam sukibimui, dėl to kiekvienas iš mūsų esame šiek tiek „žmogus-voras“.

10. Iš pradžių žmonės buvo tamsiaodžiai. Ir tik prieš 50 000 metų pradėjus migruot į Šiaurę, įvyko evoliucija – odoje sumažėjo pigmento melanino. 11. Akių vokų oda yra labai plona, ji siekia tik iki 0,05 mm, o kojų padų- storiausia, odos sluoksnis siekia iki 3 mm.

12. Oda reguliuoja kūno temperatūrą. Esant karščiams, odos ląstelės išsiplečia ir kūno šilumą išprakaituoja, o šaltuoju periodu – priešingai, jos susitraukia, kad išsaugotų šilumą.

13. Su amžiumi oda plonėja, sausėja ir tampa mažiau elastinga, dėl to formuojasi raukšlės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.