Ar gerti šlapimą iš tiesų yra naudinga?

Nors šlapimo gėrimas kaip gydymosi būdas gąsdina medikus, vis dar yra manančių, kad tai daryti sveika. Internete galima aptikti gausybę patarimų, kodėl vertėtų gerti šlapimą, ypač mažo vaiko.

kai kurie žmonės vis dar įsitikinę, jog šlapimą gerti sveika.<br>123rf nuotr.
kai kurie žmonės vis dar įsitikinę, jog šlapimą gerti sveika.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-14 09:25, atnaujinta 2017-06-01 19:22

Pokalbių forumuose gausu informacijos apie tai, jog šlapimas gydo sklerozę, kolitą, vilkligę, odos ligas, tuberkuliozę, vėžį ir dar visą galybę ligų. Tačiau iš tiesų nėra jokių mokslinių įrodymų, kad šlapimo gėrimas teiktų kokią nors naudą sveikatai.

Šlapime gausu toksinu, kurie pašalinami iš organizmo. Be to, aplink šlaplę yra gausybė bakterijų, tad gerdami šlapimą, išgeriate ir visas jame esančias bakterijas.

Tačiau apie tai, jog šlapimas – puikus gydymo būdas ir vertėtų jį gerti kalbėjo net buvusi Indijos ministrė Morarji Desai. Ji netgi prisipažino pati praktikuojanti tokį gydymosi būdą. M.Desai tikėjo, kad tai padeda jai išlikti sveikai.

Medikai į tokias kalbas žvelgia su šypsena, paaiškindami, kad tai gali būti ne kas nors daugiau nei placebo efektas. Jei tiki „vaisto“ veiksmingumu, susidarys įspūdis, kad jis iš tiesų padeda.

Gydytojas urologas prof. Balys Dainys įsitikinęs – gerdami šlapimą žmonės gali sau pakenkti. „Apie šlapimo gėrimą kalbėti net neverta. Jeigu žmogus turi gerai veikiančius inkstus, tai šlapimas nebus labai toksiškas. Gali jį gerti, bet ar tai verta daryti? Tikrai ne. Nūdienoje, kai yra tiek efektyvių, inovatyvių gydymo būdų, gerti šlapimą ar dėti jo kompresus yra mažiausiai keista.

Dar blogiau, jeigu žmogaus inkstų funkcija nėra gera. Savo praktikoje mačiau žmonių, kurie gydėsi šlapimu. Gėrė jį norėdami pagerinti blogą inkstų funkciją. Tačiau sulaukė visiškai atvirkštinio rezultato – inkstus „išvedė iš rikiuotės“. Keliems žmonėms netgi prireikė dializės. Inkstų funkcija visiškai sutriko“, – tikino B.Dainys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.