Neįtikėtina, ką medikai rado nusikamavusios merginos skrandyje

Septyniolikmetė Indijoje negalėjo valgyti ir vos galėjo vaikščioti. To priežastis pasirodė esantis beveik kilogramo svorio plaukų gniutulas susivėlęs jos skrandyje, pranešė dailymail.co.uk.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Figure1.com nuotr.
Figure1.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 20, 2016, 6:37 PM, atnaujinta May 28, 2017, 5:56 AM

Paauglė vardu Komal atvyko į ligoninę Vakarų Indijoje praėjusį šeštadienį dėl stiprių skrandžio skausmų. Mergina negalėjo valgyti ir vos paėjo. Gydytojai išsiaiškino, kad mergina turi neįprastą maniją, vadinama trichotilomanija. Tai – liguistas potraukis rautis plaukus. Taip pat ir trichofagiją – valgymo sutrikimą, kuomet nuolat „užkandžiaujama“ savo plaukais.

Ji savo plaukus kramtė penkerius metus ir jų prisirijo tiek, kad ėmė vemti kas kartą, kai tik pradėdavo valgyti.

Nežinoję apie dukters manijas, tėvai ją vis veždavo pas medikus, kad šie išsiaiškintų jos nuolatinio pykinimo ir skausmų priežastis. Tačiau gydytojai teigdavo, jog tokie simptomai pasireiškia dėl tam tikros ginekologinės problemos, išrašydavo vaistų ir siųsdavo namo.

Galiausiai tėvai neiškentę Komal pristatė į ligoninę. Tik ten galiausiai išsiaiškinta, jog jos skrandyje slypi beveik kilogramo svorio plaukų masė, kuri ir sukelia tokius simptomus kaip pykinimas ar skausmas.

Merginai diagnozuotas Rapunzelės sindromas. Tai – reta liga, kai plaukų kamuolys, vadinamas trachiobezaru, aptinkamas skrandyje, o jo „uodega“ būna nutįsusi storojoje žarnoje. Sindromas iš tiesų retas, mokslinėje literatūroje aprašyta vos 120 tokių atvejų ir beveik visi jie – jaunų moterų.

Gydytojai, aptikę priežastį, iš karto atliko operaciją ir pašalino 17 cm pločio plaukų gniutulą. Operacija truko pusantros valandos. Medikai pasiteiravo pacientės apie įprotį ryti savo plaukus, ši prisipažino, kad daro tai nuo dvylikos metų. Tuo, kad paslapčia savo garbanomis užkandžiauja žiūrėdama televizorių, Komal pašiurpino savo tėvus.

„Išleidome daugiau nei šešis tūkstančius eurų įvairiems tyrimams ir medikamentams, bet nei vienas gydytojas nepamatė skrandyje tūnančio plaukų kamuolio. Nors esme šokiruoti, kad mūsų dukros negalavimų priežastis buvo būtent ši, mums dabar palengvėjo, kad jai dabar viskas gerai“, – kalbėjo Komal tėvas.

Vyras patikino, kad vyras kreipsis į psichologus ir padės savo dukteriai įveikti keistą priklausomybę.

Ar jūsų vaikai nėra linkę rautis ar valgyti plaukų?

Trichotilomanija  - tai nenumaldomas įprotis rautis plaukus, neretai susijęs su kitomis psichikos sutrikimo sukeltomis būklėmis: trichofagija, onichofagija, bulimija. 

Dažniausiai šis sindromas pasireiškia vaikams iki dešimties metų, rečiau 11-17 metų paaugliams. Mergaitės tai daro šešis kartus dažniau negu berniukai. Suaugusieji serga retai.  

Sukant aplink pirštą pešiojami plaukai, neretai tėvams nematant atsigulus į lovą. Iš pradžių židiniai nedideli, o vėliau vis plečiasi. Plaukai nutrūkę nevienodame, kelių centimetrų aukštyje, reti. Oda nepažeidžiama, tačiau kartais atsiranda kraujosruvų. Dažniausiai kenčia kaktos, viršugalvio, smilkinių sritis, kartais antakiai ir blakstienos. 

Neretai greta pasireiškia nagų, kramtymas, plaukų rijimas – trichofagiją. Pastarasis valgymo sutrikimas lemia tai, kad plaukai kaupiasi skrandyje ir žarnyne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.