Keistas sindromas, kurį turėtų turėti kiekvienas medikas

Dažnai girdima frazė „žinau, kaip jautiesi“. Vis dėlto, Masačusetso bendrosios praktikos ligoninėje dirbantis medikas taip sakydamas kalba visiškai nuoširdžiai. Neurologo profesiją pasirinkęs Džoelis Salinas kenčia nuo reto sindromo – jis iš tikrųjų jaučia tai, ką jaučia jo pacientai.

Veidrodinė jutiklinė sintezija – sutrikimas, verčiantis jausti tai, ką jaučia kiti.<br>123rf.com
Veidrodinė jutiklinė sintezija – sutrikimas, verčiantis jausti tai, ką jaučia kiti.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2016, 9:10 AM, atnaujinta May 26, 2017, 8:58 AM

Gydytojas turi retą sutrikimą, vadinamą veidrodine jutikline sinestezija (angl. mirror-touch synesthesia). Jis pasireiškia kai smegenys matomą vaizdą pritaiko savam organizmui. Pavyzdžiui, jeigu pacientas mato kaip kas nors apsikabina, ir pats jaučiasi apkabintas.

Būtent taip atsitiko ir Dž. Salinui. Ankstyvoje vaikystėje būsimasis medikas pastebėjo, kad kai kas nors gatvėje apsikabindavo, jis ir pats pajusdavo apkabinimą. Arba matydamas muštynes imdavo jausti skausmą. Žinoma, ne tokį intensyvų, kaip smūgius gaunantis asmuo, tačiau tai vis tiek buvo nemalonus pojūtis.

„Kai stebiu kitą asmenį jaučiuosi tarsi tai, kas liečia jų kūną, liestų ir manąjį. Vieną sykį, studijuojant, teko stebėti rankos amputaciją. Prisiekiu, jaučiasi lyg ranką pjautų man. Buvo labai nemalonu.

Vis dėlto, manau, kad šis sutrikimas paskatino mane geriau suprasti savo pacientus. Atrodo, lyg būtų sugriaunama siena, skirianti nuo žmogaus, kuris pas mane atėjo dėl sveikatos problemų. Man tampa lengviau juos suprasti“, – teigė medikas.

Veidrodinė jutiklinė sinestezija yra siejama su veidrodinių neuronų veikla. Jie aktyvuojami ne tik atliekant tam tikrą veiksmą, bet ir žmogui ar gyvūnui stebint kaip tai daro kiti.

2007 metais, Londono Koledžo Universitete, kognityvinės neurologijos tyrėjas Džeimis Wardas teigė, jog daugelis žmonių krūpteli, pamatę kaip kitas asmuo susitrenkia alkūnę ar mažąjį kojos pirštelį. Jo manymu, tai galėtų būti priskirta silpnesnei šio sutrikimo apraiškai.

Tačiau, nors daugelis jaučia tai, kas galėtų būti užuomina į suaktyvėjusią veidrodinių neuronų veiklą, patį sutrikimą teturi vos 1 – 2 proc. populiacijos. Kai kuriems šis sutrikimas yra toks nemalonus, kad pacientams gali išsivystyti psichologinės problemos, pavyzdžiui, padidėjęs nerimas ar depresija.

Vis dėlto, jaunasis medikas nenusimena ir teigia, kad, net turėdamas pasirinkimą, nieko nekeistų.

„Nors kartais pojūčiai iš tiesų būna nemalonūs, nenorėčiau, kad būtų kitaip. Esu toks, koks esu – šis sutrikimas yra dalis manęs. Būtų iš tiesų keista būti „normaliu“, – sakė gydytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.