(Ne)stebuklingas vaistas, išbandytas net Rusijos imperijos caro

Į portalo lrytas.lt redakciją kreipėsi Vilius Simutis, prisistatantis mineralo šungito tyrinėtoju Lietuvoje. Pasak vyro, šalyje nepakankamai daug žinoma apie šio mineralo naudą sveikatai. Iš išvardytų savybių, iš tiesų, atrodo – panacėja nuo visų ligų. Tačiau ar gali tai būti tiesa? Ar įmanoma, kad mineralas prisotintų vandenį ir paverstų jį tikru gyvybės eliksyru?

Šungitas.<br>crystalhealingforwomen.com nuotr.
Šungitas.<br>crystalhealingforwomen.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-02 12:58, atnaujinta 2017-05-23 07:34

Apsaugo nuo radiacijos, širdies ligų ir antsvorio

V. Simučio atsiųstoje medžiagoje teigiama, kad šungitas, dedamas į vandenį, taip gaunamas Nobelio arba kitaip vadinamas – šungito vanduo. Vartojant šį vandenį turėtumėte pradėti jausti galybę pasikeitimų organizme.

„Nebeleidžiama nevalingai krešėti kraujui ir nebesusidaro kraujo trombai, kas daugeliui vyresnių žmonių yra didelė problema.

Nebeleidžiama sustoti širdžiai, žmogus ilgiau gyvena ir nebegali mirti nuo širdies priepuolio, nes Nobelio vanduo atneša į organizmą žymiai daugiau deguonies. Tai yra labai gera ir ypač pigi infarkto profilaktika.

Natūraliai sumažėja kūno svoris, kas pakeičia ir viso organizmo būseną, juk žinoma, kad nutukimas yra problema nuo kurios prasideda daugelis ligų.

Nobelio vandeniu galite apsaugoti organizmą nuo radiacijos ir ultravioletinių spindulių, nes jis pašalina iš organizmo radiaciją ir spinduliavimą, ir tai labai svarbu, kadangi Černobilio elektrinė skleidžia teršalus iki šiol.

Galite apsisaugoti organizmą nuo virusų ir bakterijų nes šungitas yra labai stiprus baktericidas ir aktyviai naikinantis bakterijas ir virusus kurios kenksmingos gyvam organizmui, bet, kas įdomu, visiškai neliečia bakterijų kurios teigiamai veikia žmogaus kūną.

Vartojant šį vandenį taip pat galite apsisaugoti nuo alergijos“, – rašoma informaciniame buklete.

Užsienio šaltiniuose – stebuklingos istorijos

Plačiuosiuose internetuose apie šio mineralo gydomąsias savybes taip pat sklinda stebuklingos istorijos.

Štai quora.com aptariant šungitą, prisiminta vieno ruso istorija. Šis vyras 1713 metais, besikamuodamas dėl širdies ir kraujagyslių ligų, nukeliavo prie Onegos ežero Šiaurės Vakarų Rusijoje. Ten, visiškai besigaluojančiam vyriškiui buvo pasiūlyta šungito vandens.

Per tris dienas rusas stebuklingai atsigavo, o ši stebuklingo išgijimo istorija pasiekė tuometį Rusijos carą Petrą I-ąjį. Šis, susižavėjęs šungito gydomosiomis galiomis, prie to ežero pastatė pirmąjį SPA Rusijos imperijoje.

Gydomąsias šungito savybes išbandė ir pats, o karo metu kareiviams šiuo mineralu valė vandenį. Tiesa, baktericidinės šungito savybės šiandien yra įrodytos moksliškai.

Aklai pasikliauti reklama nevertėtų

Vilniaus universiteto Chemijos fakulteto Organinės chemijos katedros profesorius Albinas Žilinskas mano, kad šis Karelijoje kasamas mineralas nėra panacėja, kurios žmonės visuomet ieško.

„Kadangi minerale esama sidabro, šis, jau nuo senų laikų žinoma, pasižymi baktericidiniu poveikiu. Tačiau net sidabrinį indą prisipylus vandens, labai mažas kiekis sidabro nuo sienelių patenka į vandenį. Kai šiame yra sidabro jonų, bakterijos sunaikinamos akimirksniu“, – paaiškino profesorius.

Tad kalbas, jog šis mineralas gali išgelbėti nuo širdies ir kraujagyslių ligų ar antsvorio pavadino – „reklamine kampanija“, bandymu įpiršti mineralą kaip produktą.

Aprašymuose apie šungito naudą taip pat išskiriami ir fulerenai. Jie pasak prof. dr. A.Žilinsko, gali turėti labiau neigiamą nei teigiamą poveikį.

„Fulerenai – anglies junginiai. Molekulė primena futbolo kamuolį. Tačiau jie gali suveikti labiau neigiama, mat paveikia DNR. Tad su jais reikėtų atsargiai“, – svarstė chemikas.

Jei žmogus tiki – nepakenks

Tuo tarpu netradicine medicina aktyviai besidomintis ir jos įteisinimu šalyje besirūpinantis gydytojas kardiologas, profesorius Algimantas Kirkutis teigė, kad apie mineralą yra girdėjęs, tačiau susidurti praktiškai su jo gydomosiomis savybėmis – neteko.

„Kiek pamenu, kalbama, kad mineralas yra labai vertinamas. Pats namuose turiu kelias skulptūrėles iš jo, tačiau nepastebėjau, jog jis kažką gydytų. Girdėjau, kad jo dedama ir į šulinius, kad valytų vandenį. Dėl susidarančio trivalenčio oksiduoto deguonies jis šį švarina, vandenyje mažėja mikrobų. Tačiau, mano nuomone, tam reikėtų didelio kiekio šungito.

Panacėjų vis bandoma ieškoti ir siūloma labai daug, tad nereikia visko suabsoliutinti. Kita vertus, netinkama būtų ir teigti, kad natūralioji medicina yra neveiksminga. Jei žmogus pamato juodą blizgantį akmenį ir įsideda jį į geriamąjį vandenį, jam gi nuo to nieko blogo neatsitiks, o placebas – 30 procentų sėkmės“, – kalbėjo profesorius.

Tad pagrįstų įrodymų, gydo šungitas, ar tai – tik placebo poveikis, dar teks palaukti iš mokslininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.