Kaip iš siaubo filmo: istorijos, kurios privers jus aiktelėti

Medicina – itin plati sritis. Tačiau daugelį ypač domina neįprastos istorijos. Štai kelios jų.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Kai 1981 metų vasarą ėmė augti Williamo Bennetto pilvas, vyras nesutriko. Tai buvo jau trisdešimtas kartas, kai vyriškis patyrė fantominį nėštumą.<br>123rf nuotr.
Kai 1981 metų vasarą ėmė augti Williamo Bennetto pilvas, vyras nesutriko. Tai buvo jau trisdešimtas kartas, kai vyriškis patyrė fantominį nėštumą.<br>123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-06-11 11:33, atnaujinta 2017-05-22 03:12

1. Vyriškas nėštumas

Kai 1981 metų vasarą ėmė augti Williamo Bennetto pilvas, vyras nesutriko. Tai buvo jau trisdešimtas kartas, kai vyriškis patyrė fantominį nėštumą.

Tuo metu vyriškiui buvo 79-eri metai ir kiekvieną sykį, kai viena iš jo anūkių laukėsi vaiko, vyrui imdavo tinti pilvas. Williamo šeimos gydytojas teigė, kad kai vienu metu net trys iš jo anūkių pastojo, vyro pilvo apimtys padidėjo net 76 centimetrus.

Medicinoje šis keistas sindromas užregistruotas ne pirmą kartą istorijoje, tačiau yra be galo retas. Paprastai jis pasireiškia kūdikio atėjimo laukiantiems tėveliams.

Pono Williamo atvejis ypatingas, nes vyriškis tai išgyveno būdamas moterų seneliu. Be to, jo būklė buvo ypatingai sunki ir, nors psichologinis ryšys su nėščiomis moterimis yra akivaizdus, niekas taip ir neatskleidė priežasties, dėl kurios pūtėsi jo pilvas.

2. Tris gyvybes nusinešusi kojos amputacija

1840-aisiais, prieš atsirandant nuskausminamiesiems vaistams, pacientai būdavo apsvaiginami romu ir opiumu. Tuomet jie būdavo prilaikomi kitų žmonių ar diržais priveržiami prie stalo, kol chirurgas atliks operaciją.

Dėl šios priežasties pats svarbiausias chirurgo bruožas buvo jo gebėjimas dirbti greitai. Londono greičiausias chirurgas buvo Robertas Listonas, savo ypatingais gebėjimas pritraukdavęs pilnas auditorijas studentų.

Vienas iš jų detaliai aprašė stebėtą operaciją, esą jos metu, norėdamas atlaisvinti rankas, gydytojas kruviną peilį įsikąsdavo. Dažniausiai Listono atliekama procedūra būdavo kojos amputacija, vidutiniškai trukdavusi dvi su puse minutės.

Įspūdingo 190 cm ūgio, medikas it patrakęs lakstydavo po sceną su kruvinu apsiaustu ir guminiais batais. Operacijos metu jis savo studentus ragindavo skaičiuoti procedūros trukmę.

Vieną sykį chirurgas taip įsijautė, kad, užsimojęs pjauti paciento koją, nukirto pirštus savo asistentui. Kitą sykį aštriu peiliu prarėžė vieno iš žiūrovų paltą. Pastarasis taip persigando, kad mirė vietoje.

Deja, tiek gydytojo pacientas, tiek jo asistentas mirė nuo žaizdos vietoje atsiradusios gangrenos. Tuo metu tai buvo gan dažna operacijų komplikacija.

Tokiu būdu Robertas Listonas yra vienintelis medikas, kurio atlikta operacija siekia 300 proc. mirštamumą.

3. Keistas sutapimas

Ankstų 1950-ųjų rytą Bradforde esančios Šv. Luko ligoninės slaugė nusileido skubaus priėmimo skyrių. Moteris nerimavo, kadangi viena iš jos prižiūrimų senolių dingo iš savo palatos.

Vienas iš priimamojo gydytojų sutiko padėti slaugei ir, pasiėmęs automobilį, kartu su kolega išsiruošė ieškoti dingusios moters. Vos po kelių minučių jie pastebėjo naktiniais vilkinčią moteriškę. Sumišusi ir nesuprasdama, kas vyksta, ji sutiko įsėsti į automobilį.

Grįžęs į ligoninę, jaunasis gydytojas paliko moterį užrakintą ir nuėjo pakviesti slaugės. Vos jam įžengus į pastatą moteris pribėgo, padėkojo už jo norą padėti ir pareiškė, kad pagalbos nebereikės, kadangi senolę rado kitame skyriuje. Tai išgirdęs jaunasis medikas ir jo kolega sutriko.

Automobilyje palikta senolė neturėjo jokių asmens dokumentų ir neprisiminė savo tapatybės. Susisiekę su keliomis skirtingomis ligoninėmis, gydytojai rado jai laisvą lovą, kurioje moteriai buvo leista pernakvoti.

Kitą rytą miesto savivaldybės pirmininkas paskambino į Šv. Luko ligoninę ir pareikalavo dviejų medikų pavardžių. Jo teigimu vyrai pagrobė jo tetą, išėjusią trumpam pasivaikščioti.

4. Neįtikėtini medikų įspėjimai

Visuomet egzistavo gydytojai, kurie, pamatę, kad asmuo pernelyg įsijautė smagintis, yra linkę jį įspėti apie galimą niūrią linksmybių baigtį.

1985 metais išpopuliarėjus važinėjimuisi dviračiu, vienas medikas pareiškė, kad ši transporto priemonė gali pažeisti moters dubenį. Jis teigė, kad norinčioms išsaugoti šią sritį sveiką, derėtų sėdėti skersai, kojas susimetus į vieną dviračio pusę. Deja, jis pamiršo paminėti, kad taip yra neįmanoma minti pedalų.

Džiaugsmažudys gydytojas vis dar yra tarp mūsų ir nuolat dalina patarimus įvairiems spaudos leidiniams. Taip pat pateikia įvairias sveikatos problemas, kurios gali ištikti bet kurį asmenį.

Paminėtinos būtų breiko šokėjo kaklas, bėgiko spenelis, vėžių mėgėjo plautis, plaukimo akinių sukeltas galvos skausmas, šuns vedžiotojo alkūnė, džinsų mylėtojo folikulitas, bėgiko inkstas ir kt.

Kone įsimintiniausias straipsnis įspėjo bėgioti mėgstančius britus, keliaujančius į Šveicariją. Šalies medikai pranešė, kad sportuoti susiruošę asmenys saugotųsi vanagų, kurie perėjimo sezonu puola žmonių blauzdas ir rankas.

Jie taip pat pasiūlė geriau likti namie, teigdami, kad įprastos britiškų žuvėdrų atakos yra mažiau kenksmingos sporto entuziastų sveikatai, nei aštrūs svetimų paukščių snapai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.