Seniausia moteris atskleidė neįtikėtinas gyvensenos paslaptis

Emma Morano sulaukusi 116 gimtadienio ir tapo seniausia moterimi planetoje. Šiaurės Italijoje moteris gimė 1899 lapkričio 29.

Emma Morano sulaukusi 116 gimtadienio ir tapo seniausia moterimi planetoje. Šiaurės Italijoje moteris gimė 1899 lapkričio 29.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Emma Morano sulaukusi 116 gimtadienio ir tapo seniausia moterimi planetoje. Šiaurės Italijoje moteris gimė 1899 lapkričio 29.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2016, 5:08 PM, atnaujinta May 19, 2017, 11:57 AM

Moteris jaunystėje tragiškai neteko savo sūnaus, kai šis dar buvo kūdikis, o tai ją paskatino skirtis ir užbaigti nelaimingą savo santuoką. Tai ji padarė 1938 metais. Žinia, kad tuomet toks žingsnis reikalavo didžiulės stiprybės, rašo brightside.me.

Emmos seserys taip pat buvo ilgaamžės – viena išgyveno iki 102, kita – iki 100 metų. Tad akivaizdu, jog ilgaamžiškumas „įrašytas“ šios giminės genetikoje.

Tačiau nepaisant to, moteris mano, kad jos gyvenimas toks ilgas dėl dar kelių itin svarbių priežasčių.

1. Gyvena viena

Nepaisant to, kad po skyrybų moteris negalėjo atsiginti jaunikių, ji taip daugiau ir neištekėjo. Emma mano, kad pasirinkimas neleisti niekam vadovauti savo gyvenimui – buvo vienas geriausių. Ištikima feministinėms pažiūroms, senolė viena gyvena ir dabar. Ją reguliariai lanko dukterėčia.

2. Sunkiai dirbo

Emma visuomet buvo finansiškai nepriklausoma. Gamino rankines fabrike, dirbo virėja viešbutyje, nenustojo net sulaukusi 70-ies. Jos gyvenimas ne visuomet buvo lengvas, tačiau Emos ilgaamžiškumas – tikras įrodymas, jog darbas ilgina gyvenimą.

3. Laikosi neįprastos dietos

Po to kai Emmai buvo diagnozuota anemija, moteris niekuomet nepamiršo patarimo valgyti po 2 žalius kiaušinius ir 100 g žalio jautienos kepsnio kasdien. Galbūt tai nesuveiktų visiems, tačiau šiai moteriai, akivaizdu, suveikė.

4. Dažnai dainuoja

Vietiniai žinojo Emą dėl jos gražaus balso. Moteris mano, kad net jei neturi angeliško balso, dainuoti verta, nes tai – ilgesnio ir sveikesnio gyvenimo garantas.

5. Nuolat yra gryname ore

Šiaurės Italijoje, prie Maggiore ežero, netoliese sienos su Šveicarija, švelnus klimatas ir kalnų oras padarė savo. Emmai tai – tikras gyvybės eliksyras.

6. Pozityviai masto

Emmos gydytojas dr. Carlo Bavas, apibūdina ją kaip ramios dvasios žmogų net pačiais kritiškiausiais momentais. Ji visuomet stengiasi šypsotis ir išlaikyti teigiamas emocijas.

7. Dažnai šokdavo

Emma pasakoja, kad ji drauge su seserimis mėgdavo šokti. Tai – vienas geriausių būdų mankštintis ir jaustis gerai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.