Gydytojas suvalgė „Judex“ koldūnų. Kas jam nutiko?

„Šaldytų koldūnų sukelti diegliai – jau ne šiaip įtaiga. Tai pamažu peraugo į psichozę. Galbūt net epidemiją“, – įsitikinęs neurologas Jokūbas Fišas.

„Kai tik perskaičiau apie užkratą – pasiėmiau iš šaldytuvo „Užkalnio koldūnus su rozmarinu“, išsiviriau ir skaniai suvalgiau su grietine“, – teigė J.Fišas.<br>lrytas.lt nuotr.
„Kai tik perskaičiau apie užkratą – pasiėmiau iš šaldytuvo „Užkalnio koldūnus su rozmarinu“, išsiviriau ir skaniai suvalgiau su grietine“, – teigė J.Fišas.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

2016-08-10 20:05, atnaujinta 2017-05-16 06:44

J.Fišui kolegos pasakojo, kad žmonės su pilvo diegliais šiomis dienomis užplūdo medicinos įstaigas. Prašo pažiūrėti, ar tik nebus apsinuodiję, nes valgė kažkokius koldūnus su pelynais.

Į infekcinių ligų kabinetus skambina ligoniai, neva apsinuodiję šaldytais koldūnais, kuriuos valgė .... per Velykas.

Paskelbus apie koldūnus su pavojingomis bakterijomis, ne vienas juos valgęs žmogus pradėjo jausti negalavimais: pykinimą, galvos svaigimą, pilvo skausmus.

– Koks tai reiškinys, ar jis žinomas medicinai?, – paklausiau J.Fišo.

– Norėčiau papasakoti istoriją iš savo studentiško gyvenimo. Kaip šiandien pamenu: kai mes dar visai žali pradėjome mokytis vidaus ligų propedeutiką pas profesorių Mykolą Marcinkevičių – visa grupė persirgo gastritu, kolitu, opa, hepatitu.

Kaip perskaitėme knygoje ruošdamiesi praktikos darbams – tokie simptomai ir buvo. Pas vienus daugiau, pas kitus mažiau, bet tikrai pas visus.

Įtaiga, psichologinis poveikis sveikatai yra visuotinai žinomas reiškinys. Daugelis prisimena anekdotą iš Jerome K.Jerome knygos „Trise valtyje neskaitant šuns“: pasiskaitęs bibliotekoje apie ligas žmogus suprato, jog neserga tik kelio uždegimu.

– Kodėl žmogaus organizmas serga įteigtomis ligomis?

– Greičiausiai įtaiga susiformavo evoliucijos metu. Tam, kad apsigintų, apsiribotų, išvengtų ligų, žmogus prisiima menamų ligų simptomus.

Tai, kas dabar Lietuvoje vyksta visiškai nesusiję su tikra intoksikacija ir bakterijomis.

– Kada žmogui žinoti, kad čia – ne įtaiga, o rimta liga ir reikia kreiptis į gydytojus?

– Kiekvienas atvejis vis kitoks. Jei tokį įsivaizdavimą kaip pykinimas, šleikštulys, vidurių raižymas pradeda lydėti ir viduriavimas, vėmimas, aukšta temperatūra, pilvo sienos tempimas -- tuomet pravartu kreiptis į gydytoją. Gali būti, kad vienu metu žmogų užpuolė ir įtaiga ir liga.

– Ar šiomis dienomis pats valgėte koldūnų?

– Kai tik perskaičiau apie užkratą – pasiėmiau iš šaldytuvo „Užkalnio koldūnus su rozmarinu“, išsiviriau ir skaniai suvalgiau su grietine.

Koldūnų instrukcijoje parašyta – įdėti, pamaišyti, palaukti kol pakils ir dar virti 10 minučių.

Šaldyti produktai taip ruošiami, kad jokia bakterija neišgyventų. Net juodligė.

Juk mes gyvename užkrėstoje aplinkoje. Labiausiai pavojingomis bakterijomis užkrėstas daiktas pasaulyje yra viešbučio televizoriaus pultelis, po to – viešo tualeto rankena. Ten bakterijų tūkstantį kartų daugiau, nei kažkokiose koldūnuose.

Bet mes nesergame tomis ligomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.