Nuo insulto siūlo apsiginti pačiu neįprasčiausiu būdu

Nesunku atpažinti, jei žmogų ištiko insultas, – sutrinka jo kalba, veidas būna iškreiptas, žmogus netenka sąmonės. Labai svarbu kuo skubiau padėti, tačiau retas žino kaip. Kinų medicina siūlo kiek neįprastą būdą, kuris esą išgelbės žmogui gyvybę.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2016, 5:20 PM, atnaujinta May 11, 2017, 10:22 PM

Lifter.com.au pataria, kad jei norite padėti žmogui, kurį ištiko insultas, turite tinkamose vietose pradurti jo odą adata. Tiesa, nepamirškite, kad vis tiek turite pirmiausia iškviesti greitąją medicinos pagalbą.

Tuomet paimkite adatą, įsitikinkite, kad ji sterili. Jeigu adata nėra visiškai švari, galima uždegti žiebtuvėlį ir ją pakaitinti, o tada minutę palaukti, kol atvės.

Tuomet siūloma pradurti nukentėjusio žmogaus visų rankų pirštų odą maždaug 1 cm nuo nago. Turi pasirodyti kraujo lašelis.

Jeigu žmogaus veidas perkreiptas, patempkite jį už ausų. Tai daryti reikia gana stipriai, kad ausys paraustų. Adata pradurkite aus.

Kinų medicinos atstovai tikina, kad kraujo nuleidimas padeda žmogui atsigauti. Taip jis galės sulaukti, kol atvyks greitoji medicinos pagalba.

Tiesa, medikai į tokius patarimus numoja ranka – moksliškai šis patarimas visiškai nepagrįstas ir, pasak kardiologų, primena viduramžius.

Padėti gali tik insulto požymių žinojimas ir kuo skubesnis patekimas į gydymo įstaigą.

Ištikus insultui pastebimas staigus veido, rankos ar kojos nejautrumas ar nusilpimas, ypač vienoje kūno pusėje.

Staigus kalbos, jos supratimo ar orientacijos, regėjimo viena ar abiem akimis, eisenos, pusiausvyros, koordinacijos sutrikimas, galvos svaigimas. Staigus ir stiprus galvos skausmas dėl neaiškios priežasties.

Nustačius, kad žmogų ištiko insultas, būtina suteikti pirmąją pagalbą. Jei nukentėjusysis yra sąmoningas, padėkite jam atsigulti, šiek tiek pakelkite galvą ir pečius pakišdami minkštą daiktą, pasukite galvą į pažeistą pusę, uždėkite rankšluostį ant tos pusės peties, kad sugertų seiles. Nuraminkite žmogų. Prisiminkite laiką, kai atsirado simptomų, ir kvieskite greitąją medicinos pagalbą. Atlaisvinkite drabužius, kurie gali sunkinti kvėpavimą. Neduokite žmogui gerti ir valgyti, nes ištikus insultui gali būti sunku ryti arba jis gali užspringti.

Jei nukentėjusysis yra be sąmonės, kvieskite greitąją medicinos pagalbą, atverkite kvėpavimo takus ir įvertinkite kvėpavimą. Prireikus būkite pasirengę atlikti įpūtimus ir krūtinės ląstos paspaudimus. Jei žmogus kvėpuoja, paguldykite į stabilią šoninę padėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.