7 priežastys, kodėl verta nustoti šalinti kūno plaukus

Visi žmonės turi kūno plaukų. Visgi, matomas didelis skirtumas tarp to, kaip su kūno plaukais kovoja moterys ir kaip tai daro vyrai. Visuomenė tikisi, kad stiprioji lytis pasirūpins tik savo barzdomis bei atsikratys kelių iš nosies ar ausų kyšančių plaukelių.

Suskaičiuota, kad vidutinė moteris skusdamasi kojas praleidžia net 72 dienas savo gyvenimo.<br>123rf nuotr.
Suskaičiuota, kad vidutinė moteris skusdamasi kojas praleidžia net 72 dienas savo gyvenimo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2016, 8:04 AM, atnaujinta May 11, 2017, 3:38 AM

Moterys, deja, turi būti daug kruopštesnės. Iš jų yra reikalaujama skustis pažastis, kojas, neretai rankas bei prižiūrėti, jog plaukeliai bikini zonoje nebūtų per ilgi (arba, kad jų ten iš viso nebūtų).

Tokie aukšti reikalavimai sukelia be galo daug streso toms moterims ar merginoms, kurių plaukuotumas padidėjęs. Nuo Policistinių kiaušidžių sindromo (PKS) kenčiančios moterys neretai skundžiasi hirsutizmu – smarkiai padidėjusiu kūno plaukuotumu.

Laimei, nors „plaukuotos“ moters stigma vis dar yra plačiai paplitusi, atsiranda vis daugiau moterų, kurios yra pasiryžusios su ja kovoti. Šios drąsuolės leidžia plaukeliams augti laisvai ir visai dėl jų nesirūpina.

Plaukelių šalinimo istorija

Informacijos apie tai, kad žmonės šalino kūno plaukus galima rasti kone pirmuosiuose istoriniuose šaltiniuose. Vienas seniausių metodų, tačiau vis dar populiarių metodų – plaukų šalinimas cukrumi – buvo ypač paplitęs senovės Egipte. Taip būdavo šalinami nepageidaujami plaukeliai ant kojų.

Istoriškai, tiek moterys, tiek vyrai šalino kūno plaukus. Daugelyje senovės kultūrų buvo tikimasi, kad abiejų lyčių asmenys pašalins ir bikini zonoje augančius plaukus. Deja, plaukelių pašalinimo šiuo metu to labiau tikimasi iš moterų, nei iš vyrų.

Tam įtaką padarė maždaug prieš šimtmetį pradėtas dėvėti vos kelius dengiantis sijonas. Norėdamos jį dėvėti moterys ėmė skustis kojas, o tai po truputį perėjo į plaukų šalinimą nuo vis didesnio kūno ploto.

Laimei, vis daugiau dailiosios lyties atstovių supranta, kad ant kūno augantys plaukeliai jų neapibrėžia, be to jie niekaip nekenkia nei sveikatai, nei jų moteriškumui. Priešingai, ant kūno esantys plaukai gali būti naudingi.

Pateikiame 7 priežastis, kodėl ant kūno esantys plaukeliai turėtų likti nepaliesti.

1. Skutimas suerzina odą

Bet koks plaukelių šalinimo metodas gali sudirginti odą. To darymas skutimosi peiliuku yra, greičiausiai, vienas geriausių įrodymų.

Skutant plaukus nesunkiai galima susižeisti, o įaugę plaukeliai gali atsirasti praėjus vos kelioms valandoms po šios grožio procedūros. Deja, kitokios baigties neužtikrina ir plauko rovimas.

Depiliacija tiek vašku, tiek cukrumi neužtikrina, kad rezultatas bus toks, kokio tikėjotės. Jeigu šalinamas plaukelis per ilgas ar per sausas, jis gali neišsirauti ir nulūžti po oda. Tokiu atveju plaukas įauga, susidaro pūlinukas, kuris ne tik parausta, bet ir yra skausmingas.

2. Plaukai reguliuoja kūno temperatūrą

Turbūt niekam nekyla klausimų, kodėl dauguma žinduolių turi kailį. Atsakymas paprastas – jis padeda reguliuoti kūno temperatūrą ir neleidžia kūnui pernelyg atvėsti ar sukaisti.

Žmonės turi plaukus dėl tos pačios priežasties. Ant galvos esantys plaukai neleidžia pernelyg atvėsti ar perkaisti kaukolei. Na, o kūno plaukeliai, nors ir retesni bei smulkesni nei gyvūnų, atlieka tą pačią funkciją. 

3. Skutimasis pašalina natūralią kūno apsaugą

Įaugę plaukeliai bei odos įpjovimai ne tik atrodo atgrasiai, bet ir padidina infekcijos riziką. Atsivėrus žaizdai bakterijos nesunkiai patenka į organizmą ir ten ima daugintis. Tai sukelia infekciją, kuri gali būti skausminga ar netgi pavojinga sveikatai. 

Be to, intymioje zonoje augantys plaukai yra dalis žmogaus imuninės sistemos. Tai apsaugo lytinius organus nuo nešvarumų ir mikrobų patekimo į juos.

4. Plaukuotumas yra seksualus

Tiek bikini zonoje, tiek pažastyse augantys plaukai sulaiko prakaitą, kuris yra prisotintas feromonų. Tai chemikalai, kuriuos kūnas išskiria siekiant pritraukti partnerį bei paskatinti susijaudinimą.

Visgi, derėtų pabrėžti, kad pernelyg stiprus prakaito kvapas tikrai nepritrauks potencialaus partnerio. Greičiau priešingai, priplėkusio prakaito tvaikas jį tik atbaidys.

5. Plaukų šalinimas brangiai kainuoja

Jokia paslaptis, kad nuolatinis plaukelių šalinimas gali brangiai kainuoti. Geresnės kokybės skutimosi peiliukai turi būti dažnai keičiami tam, kad neatšiptų, o vaško bei cukraus procedūros turėtų būti atliekamos salonuose, šį šalinimo metodą išmanančių specialistų.

Ką jau bekalbėti apie plaukų šalinimą lazeriu, kurio vertė gali siekti kelis tūkstančius eurų. Be to, šis metodas ne dažniausiai yra tik pusiau ilgalaikis. Tai reiškia, kad bent kartą per metus reikia kulniuoti pas specialistą ir atlikti procedūros korekciją.

6. Tai yra skausminga

Turbūt visi žinome, kiek nemalonumų gali sukelti įaugęs plaukelis. Visgi, tam kad įaugtų, pirmiausia jis turi būti pašalintas.

Nors skutimas yra žinomas kaip vienas švelniausių plauko šalinimo metodų, depiliacija vašku ar cukrumi gali būti labai skausminga. Ką jau kalbėti apie lazerį, kurio procedūros yra liūdnai pagarsėjusios dėl plaukelių šalinimo skausmingumo.

7. Šalinant plaukus yra sugaištamas laikas

Suskaičiuota, kad vidutinė moteris skusdamasi kojas praleidžia net 72 dienas savo gyvenimo. Tai gerokai daugiau nei du mėnesiai praleisti su skutimosi peiliuku rankoje.

Depiliacijos salone praleista valanda taip pat galėtų būti praleist prasmingiau, pavyzdžiui, skaitant knygą ar pietaujant draugų kompanijoje.

Taigi, nors beplaukė oda yra švelni prisilietimui, nusprendus atsisakyti šalinti plaukus galima atrasti labai daug pliusų. Pamažu šis apsisprendimas tapo ir savotišku judėjimu, siekiančiu įrodyti, kad „ne vietoje“ išaugęs plaukelis moters neapibrėžia, o tai ne tik didina moterų pasitikėjimą savimi, bet ir parodo, kad išvaizda – tai dar ne viskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.