Dermatologų kasdienybė jus šokiruos: nuo judančių apgamų iki oranžinės odos

Žmonių oda kiekvieną dieną patiria virtinę išbandymų: nuo jos įvairiais būdais yra šalinami plaukai, krapštinėjami spuogeliai. Dienos metu daugelis ją liečia nešvariomis rankomis ir taip rizikuoja užkrėsti įvairiomis bakterijomis.

Pasitaiko visko – vieni užmiega saulės atokaitoje, o kiti erkę supainioja su apgamu...<br>123rf.com
Pasitaiko visko – vieni užmiega saulės atokaitoje, o kiti erkę supainioja su apgamu...<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2017, 4:28 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 6:10 PM

Laimei, kilus problemoms, egzistuoja gydytojai dermatologai, kurie kas dieną susiduria su pačiomis įvairiausiomis situacijomis. Kai kurios iš jų – itin rimtos ir keliančios pavojų sveikatai, o kitos sukelia šypseną. Būtent tokiomis netikėtomis situacijomis pasidalino 7 dermatologai, o jų pasakojimus aprašė prevention.com.

1. Judantis apgamas

„Vyresnio amžiaus moteris kreipėsi į mane dėl pakitusio apgamo ant jos krūtinės. Pasak jo, pokyčiai buvo itin ryškūs per pastarąsias porą dienų. Nieko nelaukdamas priėmiau pacientę, tačiau likau apstulbęs, kai iš pirmo žvilgsnio juodas ir šiurkštus apgamas ėmė judėti! Pasirodo, tai buvo įsisiurbusi erkė, kuriai visai nepatiko tai, kad ją liečiu. Laimei erkę nesudėtingai pašalinome ir ištyrėme dėl Laimo ligos, kurios ši taip pat neturėjo“, – prisiminė medikas J.Zeichneris.

2. Kaip iš animacinio filmo

„Kartą į mane kreipėsi moteris, kurios oda priminė animacinių personažų odos atspalvį – ji buvo ryškiai oranžinė! Pasišnekėjus paaiškėjo, kad odos spalva pakito po to, kai pacientė ėmė itin dideliais kiekiais vartoti morkas. Kai ji sumažino šios daržovės kiekį savo racione, jos odos atspalvis taip pat pasitaisė“, – pasakojo anonime panorusi likti gydytoja.

3. Stiprūs nudegimai

„Sykį vienas pacientas nusprendė pats nusišaldyti karpas. Deja, jo planas neišdegė, kadangi jis ne tik nežinojo, ką daro, bet vietoje skysto azoto panaudojo freoną – šaldymo agentą, naudojamą šaldiklių gamyboje. Taigi, nieko keisto, kad vietoje karpų šalinimo turėjome gydyti itin stiprius odos nudeginimus šalčiu, kuriais buvo padengtas visas paciento kūnas“, – prisiminimais pasidalino medikė Debra Jaliman.

4. Užmigo saulėkaitoje

„Viena mano pacientė pirmą sykį kreipėsi po to, kai atostogų Meksikoje metu ji užsnūdo saulės atokaitoje. Deja, mergina „pamiršo“ laiku pabusti ir kai pagaliau prasibudino, saulės spindulių poveikis jos odai buvo nebepataisomas. Kai ji apsilankė mano kabinete, jos kūnas buvo nusėtas pūslėmis, o dvi iš jų sprogo mano akivaizdoje. Dabar ji tapo nuolatine mano kliente ir kasmet tikrinasi dėl odos vėžio“, – sakė gydytojas Arash Akhavan.

5. Persistengė

„Esu turėjęs ne vieną pacientą, kuris taip įniko specialiu elektriniu šepetėliu prausti odą, kad pas mane atvykdavo ją iš tikrųjų nusišveitę: jų oda buvo paraudusi, nubrozdinta ir kraujuojanti, o žaizdų vietoje atsirado infekcija. Reikia nepamiršti, kad kas per daug, tas nesveika“, – išmintimi dalinosi gydytojas Neal Schulz.

6. Dėmė ant nugaros

„Sykį į mane kreipėsi nepriekaištingai apsirengusi, jauna, prisižiūrėjusi advokatė, kuri skundėsi pigmentine dėme ant nugaros. Pasak jos, ji kreipėsi į kelis skirtingus odos ligų gydytojus, tačiau nei vienas jai negalėjo padėti. Kai pagaliau išvydau dėmę, apie kurią ji kalbėjo, paėmiau vatos tamponėlį, jį suvilgiau vandeniu ir muilu ir patryniau pacientės nugarą – dėmė iš karto nusivalė. Pasirodo, tai tebuvo sluoksnis nešvarumų, susikaupusių dėl prasto odos šveitimo maudynių duše metu“, – linksmą istoriją atsiminė dermatologas Arash Akhavan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.