Visi turi šį griovelį – nustebsite, kam jis reikalingas

Griovelį po nosimi, kurį galima laikyti subtiliu veido bruožu, turime visi. Akylesni greičiausiai pastebėjo, kad jį turi ir dauguma kitų žinduolių. Tačiau ar kada susimąstetė kokia jo funkcija?

 Youtube stop kadras
 Youtube stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2017, 7:04 PM, atnaujinta May 8, 2017, 6:19 AM

No­sies grio­ve­lis tu­ri specialų pa­va­di­ni­mą – „philt­rum“. Žmonėms jis atsiranda per pirmuosius vystymosi gimdoje mėnesius, kai atskirai besiformuojanti nosis ir lūpos po tam tikro laiko suartėja. Griovelis atsiranda kaip tik tame suartėjimo taške. Tačiau ne visada tai įvyksta sklandžiai. Ka­i šis pro­ce­sas su­trin­ka, vai­kui pasireiškia tai, ką mes va­di­name „zui­kio lū­pa“.

Po gimimo šis griovelis žmonėms tampa visiškai nenaudingu ir neatlieka jokių funkcijų. Ta­čiau kitiems žin­duo­liams jis ga­na svar­bus. Grio­ve­lis šu­nims, ka­tėms, gal­vi­jams, miš­ko žvė­rims pa­de­da pa­lai­ky­ti drėg­ną no­sies pa­vir­šių. O nuo­lat drė­ki­na­mas no­sies pa­vir­šius su­ge­ba priim­ti žy­miai dau­giau kva­pų, o tai savo ruožtu pa­de­da gy­vū­nams ge­riau orien­tuo­tis ap­lin­ko­je.

Ma­no­ma, kad evo­liu­ci­jos eigoje, kai žmo­gus pa­ži­no ap­lin­ką labiau pa­si­telk­da­mas sa­vo uos­lę, o ne re­gė­ji­mą, grio­ve­lis vir­šu­ti­nė­je lū­po­je taip pat bu­vo pra­var­tus pa­gal­bi­nin­kas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.