Paaiškino, kas nutiktų išnykus antakių, pažastų ir kitiems kūno plaukams

Žmogaus protėviai buvo labai plaukuoti – tai mokslininkai išsiaiškino tyrinėdami fosilijas. Ir nieko keisto – žmogui artimiausios primatų rūšys taip pat yra stipriai plaukuotos. Evoliucijos eigoje žmogus beveik visiškai nupliko, tačiau kai kurios vietos išliko plaukuotos. Kodėl? Kam žmogui antakiai, gaktos plaukai ir pažastų augmenija? Kokią funkciją šie plaukai atlieka?

 Paaiškino, kas nutiktų, jei iš pažastų dingtų plaukai. <br> 123rf.com nuotr.
 Paaiškino, kas nutiktų, jei iš pažastų dingtų plaukai. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2017, 2:14 PM

Kada išgirstame žodį „plaukai“ automatiškai pagalvojame apie galvos plaukus. Jie išliko tam, kad mus apsaugotų nuo pavojingų saulės spindulių. Tačiau plaukeliais yra padengtas beveik visas žmogaus kūnas. Kodėl?

Antakiai

Antakių paslaptis tikriausiai yra pati menkiausia. Mokslininkai yra beveik įsitikinę, kad jie atlieka labai svarbią funkciją – neleidžia prakaito ir lietaus lašams nuo kaktos nuslinkti į akis. Praeityje tai buvo labai svarbu ir, kaip dabar spėliojama, išgelbėjo ne vieną gyvybę. Juk medžioti kuomet į akis žliaugia sūrus prakaitas nebūtų buvę labai lengva. Mokslininkai pastebi, kad šiltesnio klimato šalyse žmonės turi tankesnius antakius.

Kas pasikeistų, jei antakių neturėtume? Keisčiausia, kad jei staiga žmonija netektų antakių neigiamos praradimo pasekmės būtų susijusio ne su vandens bei prakaito lašais akyse, o su emocijų raiška. Žmonės įprato skaityti antakių judesius – jie padeda išreikšti pyktį, nustebimą, liūdesį ir taip toliau. Tačiau jei evoliucijos eigoje antakiai nebūtų susiformavę, juos kas nors būtų pakeitęs. Galbūt mūsų kakta būtų labiau atsikišusi, kad apsaugotų akis, o galbūt nuo lašelių akis saugotų tankios, storos ir ilgos blakstienos.

Pažastų plaukai

Tai – bene nekenčiamiausi žmonių plaukai, kuriuos ne vienas stengiasi pašalinti. Kokia galėtų būti jų paskirtis? Mokslininkai tvirtai atsakyti negali, dominuoja dvi versijos. Vieni mano, kad plaukai mažina trintį. Akivaizdu, kad pažastys yra pasmerktos stipriai prakaituoti, todėl judant rankoms drėgna oda nemaloniai trintųsi ir sudirgtų. Šios versijos skeptikai pastebi, kad žmonės šiais laikais dažnai šalina pažastų plaukus ir jokių problemų dėl trinties nemato. Tačiau mokslininkai primena, kad šiais laikais žmonės naudoja įvairias kosmetikos priemones, mažinančias prakaitavimą.

Kita hipotezė teigia, kad plaukai pažastyse padeda atsikratyti prakaito. Daugiau plaukų – didesnis paviršiaus plotas, nuo kurio prakaitas gali išgaruoti greičiau. Taip žmonės vėsinasi, apsaugo jautrią odą ir efektyviau skleidžia savo kvapą (kas anksčiau buvo gana svarbu).

Kas pasikeistų, jei mūsų pažastyse plaukai neaugtų? Šiais laikais – beveik niekas. Daugybė žmonių pažastų plaukus šalina savanoriškai, o naudojamos kosmetikos priemonės saugo nuo prakaitavimo ir sudirginimo. Jei plaukų pažastyse nebūtų buvę apskritai, žmonės tikriausiai tose srityse turėtų storesnę odą ir taip stipriai neprakaituotų.

Gaktos plaukai

Vėlgi, daugybė žmonių šiuos plaukus trumpina ar šalina visiškai. Kaip ir su pažastų plaukais, mokslininkai nėra įsitikinę dėl gaktos plaukų paskirties. Yra manančių, kad jie taip pat yra skirti sumažinti trinčiai, palaikyti lytinių organų temperatūrai, ar net apsaugoti nuo lytiškai plintančių infekcijų. Kiti mokslininkai samprotauja, kad plaukai toje vietoje veikia kaip pagalvė lytiniams organams, o moterų atveju ir apsaugo kaip blakstienos saugo akis. Visgi, greičiausiai yra teisūs tie mokslininkai, kurie mano, kad gaktos plaukai padėjo išsirinkti partnerius dauginimuisi.

Gaktos plaukai pradeda augti tik sulaukus lytinės brandos ir senstant pradeda retėti. Jie taip pat sugeria kvapą, nors mokslininkai nemano, kad žmonėms feromonai daro kokią nors įtaką.

Kas pasikeistų, jei gaktos plaukų nebūtų? Vėlgi, tikriausiai nedaug. Žmonės juos šalina, jie poravimuisi nebėra svarbūs, o mūsų apranga viską ir taip gerai apsaugo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai