Ne viskas, ką girdėjote apie plastinę chirurgiją, yra tiesa

Šiais laikais išvaizda atlieka labai didelį vaidmenį kiekvieno žmogaus gyvenime. Geidžiami išvaizdos pokyčiai turi didelės įtakos žmogaus psichologinei būklei. Kitaip tariant, tai nėra tuščias pataikavimas išvaizdos kultui. Tam pritaria ir „Kardiolitos“ klinikų Dermatologijos ir estetinės chirurgijos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Mindaugas Kazanavičius.

 Gyd. Mindaugas Kazanavičius.<br> „Kardiolita“ nuotr.
 Gyd. Mindaugas Kazanavičius.<br> „Kardiolita“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 28, 2017, 4:25 PM, atnaujinta Jun 29, 2017, 10:18 AM

Kreipiasi ir vyrai, ir moterys

Tikras mitas, kad vien moterys varsto plastikos chirurgų kabinetų duris. Lietuviai vyrai taip pat vis dažniau apsilanko šių specialistų konsultacijose. Žinoma, priežastys šiek tiek skiriasi.

„Jei moterims dažniau operuojamos krūtinės, atliekama veido plastika, tai vyrams dažniau atliekamas riebalų nusiurbimas ir pilvo plastika. Pasitaiko ir vyrų, kurie susigundę greitais sportiniais rezultatais, imasi steroidų, dėl kurių ima augti krūtinė, o tuomet ir ją tenka mažinti“, - pasakoja  gydytojas M. Kazanavičius.

Sveikata pirmiausia

Dar vienas dažnas mitas, susijęs su plastine chirurgija yra tas, jog atėjus pas plastikos chirurgą, gali pasidaryti bet kokią operaciją. Nieko keista, iš užsienio per žiniasklaidą sklindanti informacija rodo daugybę nepavykusių plastinių operacijų, o kartais ir neįtikėtinų pokyčių rezultatus. Tačiau M.Kazanavičius tikina, jog daugelyje Europos šalių, įskaitant ir Lietuvą, medikai atidžiai paiso esminės taisyklės – sveikata pirmiausia.

„Grožis – subjektyvi sąvoka, kiekvienas jį suvokia savaip, todėl labai svarbu suprasti, jog paciento lūkesčiai būtų aiškūs medikui, o medikas aiškiai nurodytų, ką gali padaryti ir ko gali tikėtis pacientas. Tik aiškiai susitarus dėl rezultato, po operacijos visi būna laimingi. 

Labai daug problemų kyla dėl neišpildytų pacientų lūkesčių, todėl visuomet raginu daug domėtis ir nebijoti klausti. Be to, esama pacientų, kurie mano, kad atvykus pas plastikos chirurgą, galės užsisakyti ir pasidaryti bet kokią operaciją ar procedūrą. Taip tikrai nėra. Mes privalome atsižvelgti į technines galimybes, o svarbiausia – žmogaus sveikatą. Jei tokio potencialaus paciento neįmanoma perkalbėti, galbūt geriau net nebendradarbiauti, nes nepatenkinti poreikiai tikrai virs didele problema“, - teigia medikas.

Vis mažiau intervencijų

Pacientai labai dažnai baiminasi dėl ilgo gijimo proceso ir skausmo po plastinės rekonstrukcinės operacijos. Tačiau ir tai, pasak M.Kazanavičiaus, ne visuomet pagrįsta baimė.

„Šiuo metu viskas vyksta taip, jog stengiamasi apsieiti su kuo mažesne intervencija. Jei anksčiau atliekant bet kurią operaciją būdavo taikoma bendra nejautra, dabar visi supranta, kad kiekviena bendra anestezija gali turėti tam tikrą poveikį sveikatai, nulemti, kaip greitai vyks gijimas ir atsigavimas po operacijos. Todėl vis dažniau pereinama prie iš dalies bendrinės, spinalinės anestezijos. 

Taip pat visais atvejais stengiamasi atlikti kuo mažiau invazyvias operacijas, procedūras.  Tarkime, veido pakėlimo operacija – didelė, traumuojanti operacija. Ji turi labai gerą poveikį, tačiau į socialinį gyvenimą žmogus gali grįžti tik po poros mėnesių. 

Ne visi žmonės turi ir gali skirti tiek laiko, kad ir labai žymiam savo išvaizdos pagerinimui – tokiais atvejais gali būti taikoma mezoterapinių siūlų procedūra. Tai yra tirpstantys siūlai su kabliukais, kuriais specialia technika, atlikus vietinę nejautrą, galima pakoreguoti veido kontūrus: išryškinti apatinio žandikaulio liniją, pakelti antakius, skruostus. 

Atliekamas net viduriniosios veido srities patempimas mezoterapiniais siūlais - keliais siūlais pakeliami viduriniosios veido dalies audiniai. Tokia procedūra trunka kur kas trumpiau nei chirurginė operacija – apie valandą, o poveikis išlieka net kelerius metus. Po tokios procedūros ir komplikacijų rizika kur kas mažesnė. Būna mėlynių ar patinimų, tačiau jie išnyksta per savaitę. Jau po savaitės matomi gana ženklūs  pokyčiai. Geriausia tai, kad neapribojamas žmogaus socialinis gyvenimas“, - procedūros privalumus vardija medikas.

Tad pasak specialisto, kartais galima pasirinkti kur kas mažiau invazyvų ir greičiau atliekamą variantą, kurio rezultatai patenkins lūkesčius.

Plastinė chirurgija neturėtų būti tabu

Kaip, ko gero, jau supratote, lietuviai varžosi vis mažiau ir vis dažniau užsuka į plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos specialistų kabinetus. O „Kardiolitos“ klinikų gydytojas M.Kazanavičius džiaugiasi, jog pacientai nesibaimina užsukti tik konsultacijos ir klinikose jaučiasi saugiai.

„Apskritai labai džiaugiuosi pacientais, kurie darosi vis labiau išprusę, netingi paieškoti informacijos ir atvyksta su konkrečiais klausimais, nebijo konsultuotis. Kartais net nebereikia aptarinėti techninių dalykų ir galime pereiti prie konkrečių procedūrų aptarimo. Tai yra labai gerai. Be to, tai ir rodo, kad plastinė chirurgija nebėra tabu. Taip ir neturėtų būti. 

Paklausite kodėl? Kaip jau akcentavau, išvaizda turi didelės įtakos mūsų psichologinei būklei. Tarkime dėl vėžinių susirgimų moteriai pašalinama krūtis. Tai yra labai didelė psichologinė trauma. Lietuvoje nėra tokių galimybių, tačiau Skandinavijos šalyse, moterims kompensuojama plastinė operacija krūtims atkurti“, - pavyzdį pateikė medikas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.