Medikas atsakė: ar užmynus ant adatos, ši tikrai keliauja organizme?

Turbūt kiekvienas yra girdėjęs mamų ir močiučių patarimą nepamesti adatos, su kuria siuvate. Neva, jai dingus ir vėliau ant jos užmynus yra rizikuojama savo gyvybe.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2017, 10:46 AM

Pasak šio mito, užmynus ant adatos ji įsminga, patenka į kraujagyslę ir lėtai bei skausmingai ja keliauja širdies link. Pasiekusi širdį ją pažeidžia ir taip gali sukelti staigią mirtį.

Paklausinėjus artimoje aplinkoje paaiškėjo, kad šis mitas yra iš tiesų įsisenėjęs – daugelis juo tiki ir mano, kad su šiuo siuvimo įrankiu elgtis derėtų itin atsargiai.

Vis dėlto susisiekus su Santaros klinikų plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoju Vytautu Tutkumi jis tik šyptelėjo. Pasirodo, adata keliauti organizme niekaip negali, todėl panikos skleisti taip pat nereikėtų.

„Į pėdą, delną ar kitą kūno vietą įsmigusi adata tikrai nekeliauja kraujagyslėmis. Tai neįmanoma dėl daugelio priežasčių, bet viena jų yra ta, kad kraujagyslės nėra plačios, o be to nėra tiesios. Juk jos vingiuoja, platėja, siaurėja.

Taip pat verta pagalvoti apie tai, kaip jomis gali keliauti adata per besilankstančias kūno vietas – alkūnių, kelių sąnarius. Juk užlenkus galūnes net ir keliaujanti adata nebesugebėtų „išsisukti“ per užspaustą kraujagyslę.

Vienintelis būdas įsmigusią adatą pajudinti yra susitraukinėjant raumeniui, kuriame ji yra. Pavyzdžiui, adatai esant sėdmens raumenyje, ji minimaliai judės tik raumens susitraukimo metu, tačiau iš vietos niekur taip ir nenukeliaus.

Tam, kad būtų saugiau pašalinta, gali prireikti ir medikų pagalbos“, – aiškino specialistas.

Taigi, paneigus šį mitą matyti, kad daugybę kartų lydėjęs mitas tėra vaizdingas būdas priversti  susitvarkyti savo darbo vietą ir išvengti adatų išsibarstymo po namus. Nors ir gyvybei pavojaus nekelia, toks įsmigimas į pėdą tikrai nekelia malonumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.